Άρθρο του Βρετανού πρωθυπουργού στην εφημερίδα New York Daily News Φωτογραφία αρχείου

Σκληρότερη στάση απέναντι στη Ρωσία ζητεί ο Κάμερον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Daily News, καλεί την Ε.Ε. να εναντιωθεί στη Ρωσία ώστε να δοθεί τέλος στη σύγκρουση στην Ουκρανία «προτού χαθούν και άλλες αθώες ζωές».
Όπως τονίζει στο άρθρο του ο Βρετανός πρωθυπουργός, η συντριβή του αεροσκάφους της Malaysian Airlines στην ανατολική Ουκρανία πρέπει να αποδειχτεί καταλυτική ώστε να αλλάξει η προσέγγιση απέναντι στη Ρωσία, την οποία κατηγορεί ότι «επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει ένα κυρίαρχο κράτος, να παραβιάσει την εδαφική του ακεραιότητα και να εξοπλίσει και εκπαιδεύσει κακοποιούς παραστρατιωτικούς».

Ο Κάμερον ασκεί πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας ύστερα από την κατάρριψη του μαλαισιανού Μπόινγκ στην ανατολική Ουκρανία ζητώντας από τους Ευρωπαίους ηγέτες να απαγορεύσουν την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού στη Μόσχα.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ε.Ε. δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ και την Ουκρανία να υιοθετήσει σκληρότερη στάση απέναντι στη Ρωσία, αλλά ορισμένες χώρες μέλη της φοβούνται πιθανά αντίποινα από τη Μόσχα τον μεγαλύτερο ενεργειακό προμηθευτή της Ε.Ε.. 

«Ένα οικονομικό πλήγμα στη Ρωσία θα έχει κάποιες επιπτώσεις και στις δικές μας οικονομίες. Αλλά η μοναδική γλώσσα που μπορεί να καταλάβει η Ρωσία είναι τα αυστηρά οικονομικά μέτρα», υποστηρίζει στο άρθρο του ο Κάμερον και καταλήγει: «Ήρθε η στιγμή να κάνουμε αισθητή την εξουσία, την επιρροή μας και τα μέσα (που διαθέτουμε). Μαζί με την Αμερική, η Ευρώπη πρέπει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εναντιωθεί στη Ρωσία».

Πηγές: Reuters, naftemporiki
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54