Φωτογραφία REUTERS

Προσωρινή κατάπαυση του πυρός ζητεί η Χαμάς

Προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς σκοπούς ζήτησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κατάρ, ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ προκειμένου να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή.
«Μας ενδιαφέρει μια ανθρωπιστική εκεχειρία όπως έγινε την περασμένη Πέμπτη. Χρειαζόμαστε ηρεμία για μερικές ώρες προκειμένου να φύγουν οι τραυματίες και να συνδράμουμε τη διανομή της βοήθειας ... Αυτό σημαίνει μια πραγματική εκεχειρία που θα υποστηρίζεται από ένα ουσιαστικό πρόγραμμα ανακούφισης προς το λαό της Γάζας» δήλωσε. Ωστόσο τόνισε πως μια πιο μόνιμη εκεχειρία μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν το Ισραήλ τερματίσει την πολιορκία, ενώ για την εφαρμογής της τόνισε πως αυτή θα γίνει μόνο από μια διεξοδική διαπραγμάτευση.

«Όλοι μας ζητούν να αποδεχθούμε μια κατάπαυση του πυρός και μετά να διαπραγματευθούμε για τα δικαιώματά μας. Το απορρίπτουμε και θα το απορρίψουμε και στο μέλλον» είπε και πρόσθεσε: «Είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε τις ζωές μας για να αρθεί η πολιορκία ... Είμαστε τα θύματα, όχι οι θύτες». Ο ίδιος κάλεσε τους Παλαιστίνιους να παραμείνουν «ακλόνητοι».

Σημειώνεται ότι η άρση του αποκλεισμού της Γάζας, που επιβλήθηκε το 2006, είναι ένα από τα αιτήματα της Χαμάς, που επιθυμεί επίσης το άνοιγμα των συνόρων του παλαιστινιακού θύλακα με την Αίγυπτο και την απελευθέρωση από το Ισραήλ των παλαιστίνιων κρατούμενων.
Εν τω μεταξύ περισσότεροι από 660 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την 8η Ιουλίου, όταν άρχισε η ισραηλινή επιχείρηση Προστατευμένη Παρυφή, ενώ από την πλευρά των Ισραηλινών όπως έχει γίνει γνωστό έχουν σκοτωθεί 32 στρατιώτες.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συμφώνησε την Τετάρη να αρχίσει διεθνής έρευνα για τις παραβιάσεις που ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επέμβασης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή: naftemporiki
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24/07/2014 - 00:01