Γερμανία: Σύλληψη στελέχους της BND για κατασκοπεία

Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις δύο πρώην συνεργατών της NSA για το εύρος των δραστηριοτήτων της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας. Καταθέτοντας  οι Τόμας Ντρέικ και Ουίλιαμ Μπίνεϊ στην πρώτη συνεδρίαση της ειδικής εξεταστικής επιτροπής της γερμανικής βουλής, στόχος της οποίας ήταν η ενημέρωση των βουλευτών για τις δομές και τον τρόπο λειτουργίας της NSA, υποστήριξαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξελίσσονται σε ένα κράτος παρακολουθήσεων.
Σωρεία αποκαλύψεων

Σύμφωνα με τα πορίσματα της σχεδόν δωδεκάωρης συνεδρίασης, στην εν λόγω αμερικανική μυστική υπηρεσία επικρατεί η αντίληψη ότι η συνεργασία με τη γερμανική μυστική υπηρεσία πληροφοριών (BND) είναι στενή και ότι η Γερμανία χρησιμοποιείται ως βάση για τον πόλεμο των ΗΠΑ με εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Τουλάχιστον αυτά υποστήριξαν οι δύο πρώην συνεργάτες της NSA που κατέθεσαν ως μάρτυρες.

Ενώ ο πρώην τεχνικός της διευθυντής, Ουίλιαμ Μπίνεϊ, της καταλόγισε «απεριόριστη παρακολούθηση», ο δεύτερος μάρτυρας, Τόμας Ντρέικ υποστήριξε ότι η συνεργασία της NSA με την BND είναι στενή και ότι η BND παρέχει ολόπλευρη τεχνική βοήθεια στην ΝSA. Μάλιστα ο Ντρέικ χαρακτήρισε τη BND ως «παράρτημα» της ΝSA.

Στην κορυφή της ατζέντας από Σεπτέμβριο
Πολιτικοί αναλυτές παρατηρούν πάντως ότι ο Ντρέικ δεν ήταν σε θέση να τεκμηριώσει με στοιχεία τις κατηγορίες του. Όπως ανακοίνωσαν μέλη της εξεταστικής επιτροπής το θέμα της συνεργασίας των δύο μυστικών υπηρεσιών θα βρίσκεται και στην ατζέντα της επόμενης συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό ότι την Τετάρτη, 2 Ιουλίου, συνελήφθη 31χρονος συνεργάτης της BND με την κατηγορία ότι κατασκόπευε κατ' εντολή των ΗΠΑ την εξεταστική επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου. Όπως γράφει γερμανική εφημερίδα, επειδή επικρατούσε εξαρχής ο φόβος ότι τα μέλη της επιτροπής θα αποτελούσαν στόχο παρακολούθησης ξένων μυστικών υπηρεσιών είχαν ληφθεί εξ αρχής μια σειρά από μέτρα για την προστασία τους. Και απ' ό,τι φαίνεται, απέδωσαν.

Πηγές: Deutsche Welle,naftemporiki
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 05/07/2014 - 11:55