Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Διαπιστώσαμε διάθεση συζήτησης για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης»

Καλό κλίμα, παρά τις διαφορετικές ορισμένες φορές προσεγγίσεις για την αποτυχία του υφιστάμενου προγράμματος, αλλά και διάθεση συζήτησης για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, διαπιστώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην εφημερίδα "Αυγή" και τον Σταύρο Καπάκο. 

Ο υπουργός, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, που μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη σήκωσαν το βάρος των πρώτων επαφών με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας, εκτιμά ότι πιέσεις της ΕΚΤ "απευθύνονται προς όλες τις κατευθύνσεις" και διευκρινίζει ότι η χώρα μας ζητεί ένα πρόγραμμα - γέφυρα μέχρι τον Μάιο για να παρουσιάσει η κυβέρνηση τις τελικές της προτάσεις στους εταίρους.

Ολόκληρη η συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών στην "Αυγή":

-Κάνατε έναν πρώτο γύρο συναντήσεων με Ευρωπαίους υπουργούς και την ΕΚΤ. Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα. Υπάρχουν δυνατότητες σύγκλισης για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας;

«Στις συναντήσεις που κάναμε ανά την Ευρώπη είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση τόσο με την ανάγκη αλλαγής της υφιστάμενης πολιτικής για τη χώρα μας όσο και με τον χρόνο που θα απαιτηθεί για να διατυπώσουμε ένα εναλλακτικό, οικονομικά αποτελεσματικό και κοινωνικά βιώσιμο πρόγραμμα με σεβασμό στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Στις πιο πολλές συναντήσεις υπήρξε καλό κλίμα, με διαφορετικές βέβαια προσεγγίσεις ανάλογα με τον συνομιλητή. Το σημαντικότερο σημείο είναι ότι αρκετοί συνομιλητές μας δείχνουν να κατανοούν την αποτυχία του υφιστάμενου προγράμματος και, με βάση τη ρητή εντολή του ελληνικού λαού, είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Πάνω σε αυτή τη βάση πρέπει να ενταθούν το επόμενο διάστημα οι συνομιλίες ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία».

-Σε ποια ζητήματα διαπιστώσατε σύγκλιση απόψεων και σε ποια αποκλίσεις; Υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των εταίρων που συναντήσατε και σε ποια θέματα;

«Όπως ανέφερα προηγουμένως, οι συναντήσεις που κάναμε ήταν οι πρώτες σε μια σειρά επίσημων επαφών και διαβουλεύσεων τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στους επίσημους ευρωπαϊκούς θεσμούς που θα ακολουθήσουν. Υπήρχε, για παράδειγμα, μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων σε σχέση με τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και λιγότερη για το χρέος. Αλλά η βασική διαφοροποίηση έγκειται στο γεγονός ότι ορισμένοι συνομιλητές μας δείχνουν διάθεση να ακούσουν τις θέσεις μας, ενώ άλλοι επιμένουν στην ανάγκη εφαρμογής του υφιστάμενου προγράμματος ως έχει. Περιττό να αναφερθεί ότι το τελευταίο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτό από την πλευρά μας».

-Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και ποιοι οι σταθμοί αυτής της διαπραγμάτευσης; Μέχρι πότε πρέπει να ολοκληρωθεί; Τι εκτιμάτε ότι θα γίνει;

«Γνωρίζουμε καταρχήν ότι τυπικά το υφιστάμενο πρόγραμμα λήγει στα τέλη Φλεβάρη, αν και επί της ουσίας είναι ήδη παρελθόν. Ο δεύτερος σταθμός είναι στα μέσα του καλοκαιριού, οπότε πρέπει να αποπληρωθούν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με δεδομένο ότι λίγες μέρες έχουν περάσει από τότε που ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση και ότι ακόμα μένει να ολοκληρωθούν κάποιες απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες -προγραμματικές δηλώσεις, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας- κανείς δεν θα έπρεπε να περιμένει, ούτε οι εταίροι μας, ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να ολοκληρωθεί άμεσα. Πιέσεις υπάρχουν, ιδιαίτερα από την ΕΚΤ, που απευθύνονται, ελπίζω, προς όλες τις κατευθύνσεις».

-Αν, όπως είναι πιθανό, η διαπραγμάτευση δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, θα υπάρξει πρόγραμμα - γέφυρα; Με ποιες προϋποθέσεις; Τι θα περιλαμβάνει κι θα είναι αποδεκτό από τους εταίρους χωρίς αξιολόγηση και τρόικα;

«Αυτό ακριβώς ζητάμε από τους εταίρους μας σήμερα, ένα πρόγραμμα - γέφυρα, μια ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τον Μάιο, οπότε θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε τις τελικές μας προτάσεις. Όταν βέβαια, μιλάμε για πρόγραμμα - γέφυρα, δεν εννοούμε ένα νέο Μνημόνιο -κάθε πλευρά θα δεσμεύεται ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες μέχρι την τελική φάση της διαπραγμάτευσης και ότι δεν θα τεθούν εμπόδια στην ομαλή λειτουργία του κράτους. Θεωρούμε ότι το αίτημά μας είναι λογικό, χωρίς να δημιουργεί κόστος σε κανέναν, και έτσι πρέπει να γίνει αποδεκτό. Οι πιέσεις θα υπάρχουν για να μην επιμείνουμε. Περίμενε κανείς κάτι άλλο; Αν η Ευρώπη, όμως, δε δίνει χρόνο για διαβούλευση σε μια νέα κυβέρνηση, τι συμπεράσματα θα βγάλουν οι Ευρωπαίοι πολίτες που προσβλέπουν σε μια πιο δημοκρατική και δίκαιη Ευρώπη; Θα αποτραπούν οι φυγόκεντρες εθνικιστικές δυνάμεις με αυτόν τον τρόπο;»

- Βλέπουμε σημαντικούς καθηγητές από τις ΗΠΑ, όπως ο Στίγκλιτς και ο Κρούγκμαν, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα να μιλούν, με κάποιες διαβαθμίσεις, υπέρ της Ελλάδας. Ενώ ακόμη και στη Γερμανία τα συνδικάτα στηρίζουν την Ελλάδα. Τι δείχνουν αυτές οι διαφοροποιήσεις;

«Δεν πρέπει να αγνοήσει κανείς τη δυναμική που αναπτύσσεται από την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση της χώρας. Είναι η πρώτη φορά που μια ριζοσπαστική αριστερή δύναμη βρίσκεται σε θέση να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που βασίζεται σε διαφορετικές ιδέες και αξίες, που θέτει διαφορετικές προτεραιότητες από εκείνες που είχαμε συνηθίσει τα τελευταία 30 χρόνια από τις πολιτικές οικογένειες των σοσιαλδημοκρατών και των συντηρητικών. Η τομή που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα απελευθερώνει δυνάμεις και σε άλλες χώρες, με τις οποίες μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για την ανάγκη αλλαγής του προσανατολισμού της πολιτικής, από τη λιτότητα στην κοινωνική δικαιοσύνη και την ανάπτυξη. Στο ταξίδι με τον Γιάνη Βαρουφάκη βιώσαμε συγκινητικές στιγμές. Είχαμε Γερμανούς αστυνομικούς, Ιταλούς αεροσυνοδούς, Βρετανούς στο τρένο και από όλες τις χώρες που επισκεφτήκαμε απλούς πολίτες να μας σταματούν στον δρόμο, να μας λένε ότι η μάχη μας είναι και δική τους, να μας εύχονται δύναμη και καλό αποτέλεσμα.

Οι διαφοροποιήσεις, λοιπόν, που έχουν φανεί δείχνουν ότι ο αγώνας που δίνουμε δεν αφορά μόνο εμάς ως χώρα, αλλά, εφόσον ευοδωθεί, θα βελτιώσει τη ζωή πολλών ανθρώπων ανά την Ευρώπη. Ευελπιστούμε ότι αυτή η στήριξη θα λάβει τη μορφή ενός πανευρωπαϊκού κινήματος, που θα μας βοηθήσει στη διαπραγμάτευση που έχουμε μπροστά μας».

Πηγή: www.avgi.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 08/02/2015 - 19:20