Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup

Σε έντονο κλίμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση και η συνέντευξη τύπου του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας. Νωρίτερα οι υπουργοί Οικονομικών εξέτασαν την κατάσταση στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - θεσμών αναζητώντας παράλληλα τον τρόπο μέσω του οποίου η Αθήνα θα μπορούσε να οδηγηθεί, σε μία ενδιάμεση συμφωνία - γέφυρα. Έντονες οι πιέσεις στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

 


«Ακόμη υπάρχουν αρκετές διαφορές με Ελλάδα, ξεμένουμε από χρόνο. Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να εκταμιευθούν χρήματα. Θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση στο Eurogroup του Μαίου», τόνισε μεταξύ άλλων για την Ελλάδα, στη συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Για συνολική συμφωνία, πακέτο, με την Ελλάδα, έκανε λόγο ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, χωρίς να βρισκόμαστε ακόμα βέβαια «σε αυτό το σημείο». «Να γίνουν  μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν να τηρήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της», πρόσθεσε.

«Έχουμε σημειώσει πρόοδο. Ίσως όχι επαρκή αλλά έχουμε προχωρήσει λίγο» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «δεν έχει σημειωθεί η πρόοδος που θα θέλαμε. Χρειάζεται να υπάρχει σύγκλιση σε ορισμένα σημεία, σε κάποια σημεία είμαστε σύμφωνοι». «Χρειάζεται να επιταχύνει η Ελλάδα, να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες», κατέληξε.

«Να δούμε ποιοι όροι θα τηρηθούν με βάση και την πολιτική αλλαγή στην κυβέρνηση στην Ελλάδα. Η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι η ίδια όταν είχε αποφασιστεί το "κούρεμα"» δήλωσε ο προέδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, μετά το Eurogroup. Παράλληλα τόνισε ότι «ο ELA θα συνεχίζει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες», παρά τις προκλήσεις στη ρευστότητα, στις αποδόσεις των ομολόγων που ανεβαίνουν.


Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει μια συμφωνία που μπορεί να στηριχθεί επί των θεμάτων στα οποία έχει διαπιστωθεί σύγκλιση και ζητεί την παραπομπή των επίμαχων ζητημάτων για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά στη συζήτηση για την οριστική συμφωνία του Ιουνίου. Η συμφωνία αυτή πρέπει να συνοδεύεται με άνοιγμα της χρηματοδότησης.

«Η κυβέρνηση δεν μπλοφάρει»

«Αν οι εταίροι και οι θεσμοί επιμείνουν σε περισσότερη λιτότητα σε μια χώρα που ήδη έχει υποστεί τεράστιες απώλειες από την μεγαλύτερη λιτότητα στην οικονομική ιστορία, τότε η κυβέρνηση θα απαντήσει σθεναρά ΟΧΙ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού υπ. Οικ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάϊσελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε ότι σήμερα θα γίνει αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία.

«Ελπίζω να υπάρχει πρόοδος. Θα ακούσουμε τους θεσμούς. Είχαμε κάποια θετικά νέα την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά αναμένω αναλυτικότερη ενημέρωση»,ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης υποστήριξε ότι είναι ζήτημα επείγουσας ανάγκης για όλους να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν πριν το Eurogroup λάβει αποφάσεις. Όπως είπε, έχει συνομιλήσει με εκπροσώπους των θεσμών στην Αθήνα, καθώς και με την ελληνική πλευρά και διαπιστώνει ότι υπάρχει «μεγάλη αποφασιστικότητα για επίτευξη συμφωνίας».

Με αφορμή το γεγονός ότι πλησιάζουμε στο τέλος του μήνα, οπότε και λήγει η προθεσμία που όρισε το Εurogroup της 20ης Φλεβάρη για την επίτευξη συμφωνίας, σημείωσε ότι «η προθεσμία για το τέλος του Απριλίου δεν έχει ακόμα λήξει». Ωστόσο, επισήμανε, ότι η τήρηση της προθεσμίας είναι πιο σημαντική για την ελληνική κυβέρνηση παρά για τους εταίρους της με την έννοια ότι επείγεται να εξασφαλίσει ρευστό.

Προσερχόμενος στο Εurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει αποφασιστική πρόοδος σε αυτή τη συνεδρίαση.

Σε ανάλογο ύφος ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Νοτμπρόβσκις ανέφερε ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, δεν επαρκεί για να «κλείσει»η συμφωνία στο σημερινό Eurogroup.

O Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως οι συνομιλίες με την Ελλάδα γίνονται όλο και πιο «συνεπείς», αλλά η πρόοδος εξακολουθεί να είναι πολύ αργή, ενώ ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ανέφερε πως κάθε μέρα χωρίς συμφωνία για την Ελλάδα «περιπλέκει τα πράγματα».

Η κυβέρνηση δεν θέλει να φτάσει στη ρήξη, γι’ αυτό και εργάζεται ώστε να αρθεί το αδιέξοδο, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, μιλώντας το πρωί στο Mega. «Όλοι αποκλείουν το Grexit, σε θεσμικό και επίσημο επίπεδο, το Grexit δεν είναι επιλογή», πρόσθεσε ενώ παράλληλα απέρριψε τα σενάρια περί δημοψηφίσματος ή εκλογών σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν θετική κατάληξη.

Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι «δεν μπορούν να ζητούν μεταρρυθμίσεις και την ίδια στιγμή να έχει στεγνώσει η οικονομία από τη ρευστότητα» σημειώνοντας ότι «υπό καθεστώτος ασφυξίας οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να επιτύχουν».

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24/04/2015 - 14:31