«Το “θαύμα” του τουρισμού αποκαλύπτεται!» – Λιποθυμίες και εργατικά ατυχήματα από την εντατικοποίηση καταγγέλλει η ΔΑΣ

O Βαγγέλης Σοφίου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου και του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου με τη Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ), καταγγέλλει σε δήλωσή του τα συνεχόμενα εργατικά ατυχήματα σε ξενοδοχεία του νομού και τις άθλιες συνθήκες εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Ακολουθεί η δήλωση του Β. Σοφίου:

«Το “θαύμα” του τουρισμού αποκαλύπτεται! Για άλλη μια χρονιά οι εργαζόμενοι στον τουρισμό μετράμε ρεκόρ σε λιποθυμίες και εργατικά ατυχήματα από την εντατικοποίηση. Την ίδια στιγμή οι ξενοδόχοι μετράνε ρεκόρ σε κέρδη. Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται το σύνθημα «ή οι ζωές μας ή τα κέρδη τους». Τα παραδείγματα είναι ανησυχητικά πολλά:

Πριν λίγες μέρες εργαζόμενη σε κουζίνα του ξενοδοχείου Lyttos Beach στη Χερσόνησο λιποθύμησε την ώρα της δουλειάς. Μάλιστα η εργοδοσία του ξενοδοχείου καθυστέρησε να καλέσει ασθενοφόρο, προσπαθώντας να αποκρύψει το γεγονός και να μην δηλωθεί ως εργατικό ατύχημα. Μόνο μετά τις αντιδράσεις των συναδέλφων της κάλεσαν ασθενοφόρο το οποίο την μετέφερε στο εφημερεύον νοσοκομείο.

Στο ξενοδοχείο Gouves Bay στις Γούβες μάγειρας εξαναγκάστηκε να δουλέψει με πυρετό. Αφού λιποθύμησε από την εξάντληση και η εργοδοσία προσπάθησε να το κουκουλώσει, αναγκάστηκε συνάδελφός του να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο, όπου αποδείχθηκε ότι έχει covid!

Στο ίδιο ξενοδοχείο την επόμενη μέρα μάγειρας λιποθύμησε και τον μετέφεραν σε «δροσερό μέρος» για να νιώσει καλύτερα. Παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας να θάψει και το δεύτερο περιστατικό, με δική του πρωτοβουλία πήγε στο νοσοκομείο, όπου του έκαναν εισαγωγή, αφού είχε λοίμωξη του αναπνευστικού!

Στο ξενοδοχείο Agapi Beach στην Αμμουδάρα σερβιτόρα λιποθύμησε και αφού την άφησαν να «ξεκουραστεί λίγο» σε ένα δωμάτιο με ανεμιστήρα την ξαναέστειλαν στο πόστο, με αποτέλεσμα να λιποθυμήσει ξανά! Και σε αυτήν την περίπτωση πήγε στο νοσοκομείο με συνάδελφο και όχι με παρέμβαση της εργοδοσίας!

Σε ξενοδοχείο στην Αγία Πελαγία εργαζόμενος που έκανε εργασίες συντήρησης έπεσε από ύψος 3 μέτρων και τραυματίστηκε.

Πριν λίγες μέρες καταγγέλθηκε για άλλη μια φορά από ξενοδοχοϋπαλλήλους ότι στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο στα λεωφορεία που τους μεταφέρουν στη δουλειά με κίνδυνο να προκληθούν σοβαρά ατυχήματα.

Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τότε που οι δυνάμεις της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων βρέθηκαν έξω από τις πύλες μιας σειράς ξενοδοχείων καταγγέλλοντας τις συνθήκες εργασίας, την εντατικοποίηση και εξουθένωση του προσωπικού σε συνθήκες καύσωνα.

Τα συγκεκριμένα περιστατικά δεν είναι ούτε τα πρώτα ούτε τα τελευταία. Οι εργαζόμενοι για ακόμα μια σεζόν δουλεύουν σε επικίνδυνες συνθήκες εργασίας για την ζωή και την ασφάλεια τους, για να βγάλουν τον όγκο της δουλειάς, τρέχοντας από πόστο σε πόστο, χωρίς να πάρουν ανάσα, την ίδια στιγμή που οι ξενοδόχοι απαιτούν να βγει η δουλειά κυριολεκτικά με κάθε κόστος.

Ήρθε η ώρα να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων σε κάθε ξενοδοχείο. Η μόνη λύση απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα που ζούμε, είναι να οργανωθούμε και να παλέψουμε για τις δικές μας ανάγκες. Γι’ αυτό απαιτούμε:

Να σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία, να αυξηθούν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ με ταυτόχρονη ενίσχυσή του σε αναγκαίο προσωπικό και υποδομή.

Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την Υγεία και την Ασφάλεια μέσα στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας.

Διακοπή εργασίας σε τμήματα των επιχειρήσεων που είναι εκτεθειμένα στον καύσωνα και στις ακραίες θερμοκρασίες για όσο χρειαστεί.

Να καθοριστεί η ελάχιστη σύνθεση προσωπικού και ο καθορισμός καθηκόντων για κάθε ειδικότητα στα ξενοδοχεία.

Να συνεδριάσει άμεσα η επιτροπή εξέτασης ΒΑΕ του υπουργείου Εργασίας, ώστε να ενταχτούν ξανά στα ΒΑΕ οι ειδικότητες του κλάδου που βγήκαν το 2012».