Μετακινήσεις γιατρών για διπλές εφημερίες λόγω ελλείψεων

Ντάνι Βέργου

ι ακτινολόγοι του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου δέχτηκαν εντολή να καλύψουν και τις εφημερίες του Ακτινολογικού στο Νοσοκομείο Άρτας ● Οι γιατροί δήλωσαν με επιστολή τους ότι προτίθενται να παραιτηθούν αν δεν βρεθεί λύση, ενώ από τους εκπροσώπους τους ζητείται η άμεση ανάκληση της εντολής μετακίνησης ● Το νέο κρούσμα μετακινήσεων γιατρών δείχνει ότι πρόκειται για συστηματική κυβερνητική πρακτική που θέτει σε μόνιμη κινητικότητα το εξαντλημένο προσωπικό του ΕΣΥ για να καλύψει κενά και ελλείψεις

Με μπαλώματα και με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος απαντά στην τραγική υποστελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας η κυβέρνηση, εκδίδοντας συνεχώς «εντέλλεσθε» για μετακινήσεις νοσοκομειακών γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από νομό σε νομό. Πιο πρόσφατο κρούσμα, η εντολή προς τους ακτινολόγους του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου να καλύψουν τις εφημεριακές ανάγκες και του Ακτινολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας. Οι γιατροί δήλωσαν με επιστολή τους ότι προτίθενται μέχρι και να παραιτηθούν, αν δεν βρεθεί άλλη λύση, με την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας να ζητά την άμεση ανάκληση της εντολής μετακίνησης.

Οι γιατροί, όπως σημειώνει η Ένωση, καλούνται να καλύπτουν τόσο τις ανάγκες των αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών, κατά το πρωινό ωράριο, όσο και τις εφημερίες όλο τον μήνα - έτσι, οι τρεις γιατροί του αξονικού τομογράφου δουλεύουν σε καθεστώς υπερεφημέρευσης με συνολικά 10 εφημερίες ο καθένας τον μήνα, πολύ πάνω από τον ανώτατο επιτρεπτό αριθμό των έξι εφημεριών. «Δεν θα γίνουμε περιοδεύων θίασος, προκειμένου να καλύπτουμε τα κενά των θέσεων των διάφορων τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων, που με την πολιτική τους έχουν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις», μας λέει ο πρόεδρος της Ένωσης, Μάκης Αραβανής, ο οποίος επισημαίνει ότι το πρόβλημα της σοβαρής υποστελέχωσης του Ακτινολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας έχει αναδειχθεί πολλές φορές, τόσο από την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ηπείρου όσο και από την ΟΕΝΓΕ.

Είχε προηγηθεί η αναστολή της καλοκαιρινής άδειας ακτινολόγου του Κέντρου Υγείας Αγρινίου, προκειμένου να παρουσιαστεί άμεσα στο Νοσοκομείο της Άρτας. Η Μελπομένη Κατσαρού περιγράφει στην «Εφ.Συν.» πως, ενώ μόλις είχε επιστρέψει στη θέση της στο Κέντρο Υγείας, αφού ήταν αποσπασμένη για τέσσερα  χρόνια στο Νοσοκομείο Αγρινίου, της ζητείται πάλι να μετακινηθεί. «Επέστρεψα από το Νοσοκομείο Αγρινίου στο Κέντρο Υγείας της πόλης. Χάρισα 40 ρεπό που μου χρωστούσε το νοσοκομείο στο ΕΣΥ και πήρα την άδεια του ‘22, όταν με κάλεσαν Παρασκευή για να παρουσιαστώ Δευτέρα στο Νοσοκομείο της Άρτας, για να καλύψω τακτικές και εφημεριακές ανάγκες», μας λέει και προσθέτει ότι υπέβαλε αίτημα παραίτησης.

Τη δραματική εικόνα του Νοσοκομείου της Άρτας περιγράφει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου. Ειδικότερα για το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα, σημειώνει, που λειτουργεί με δύο μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να υπερεφημερεύουν και για τον Ιούλιο, αλλά προφανώς και για τον Αύγουστο. Μέχρι πρότινος, τις ελλείψεις στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα κάλυπταν γιατροί από το Γενικό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων!

Οι μετακινήσεις των γιατρών του Νοσοκομείου Αγρινίου έρχονται να προστεθούν σε μια ατελείωτη λίστα την οποία έχουν καταγγείλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αλλά και τα κατά τόπους πρωτοβάθμια σωματεία. Τελευταία παραδείγματα; Παιδίατροι από το Κέντρο Υγείας Θέρμης μετακινούνται για την κάλυψη της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πολυγύρου, με εφημερίες την καλοκαιρινή περίοδο, καρδιολόγος από το Κέντρο Υγείας Ευόσμου μετακινείται προς το Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας για το ίδιο διάστημα, εντατικολόγοι από το Ιπποκράτειο και το ΑΧΕΠΑ μετακινούνται προς την Παθολογική της Δράμας, ακτινολόγοι από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προς το Νοσοκομείο Πολυγύρου, αναισθησιολόγοι προς το Νοσοκομείο Σερρών και άλλα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, παθολόγοι προς τα Νοσοκομεία Φλώρινας και Πτολεμαΐδας, δύο αγροτικοί γιατροί από Πολυδύναμα Ιατρεία προς το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και ειδικευμένοι γιατροί του Κέντρου Υγείας Ψαχνών για εφημερίες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Χαλκίδας. Οι αλλεπάλληλες μετακινήσεις γιατρών δεν έρχονται να καλύψουν έκτακτες ανάγκες, αλλά αποτελούν συστηματική κυβερνητική πρακτική που θέτει το εξαντλημένο προσωπικό του υποστελεχωμένου Εθνικού Συστήματος Υγείας σε μόνιμη «κινητικότητα» για να καλύψει κάθε φορά ό,τι προκύπτει, ανάλογα με το πώς ανακυκλώνονται κενά και ελλείψεις.

Η ΟΕΝΓΕ έχει ζητήσει σε όλους τους τόνους να σταματήσουν οι έκνομες εντολές για υπερεφημέρευση. «Κανένας δεν δικαιούται να παραβιάζει τα προβλεπόμενα ανώτατα χρονικά όρια εργασίας, παρά τη θέληση των γιατρών», επισημαίνει. Προειδοποιεί ότι «ο εξαναγκασμός γιατρών σε καθημερινές μετακινήσεις καθιστά υπεύθυνο, σε περίπτωση οδικού δυστυχήματος με θύμα γιατρό, αυτόν ή αυτήν που δίνει τη σχετική εντολή για την υπερκόπωση και την καθημερινή μετακίνηση του γιατρού σε μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις». Χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την «τακτική πρόχειρης υποτιθέμενης κάλυψης κενών, κυρίως τους θερινούς μήνες» και μιλά για «ανάγκες που θα έπρεπε να έχουν καλυφθεί με προσλήψεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών».