Αυξήσεις σε τηλεφωνία & Ίντερνετ μετά τις εκλογές; – Οι πάροχοι θα μπορούν να αλλάζουν τις τιμές ανάλογα τον πληθωρισμό

Στο γενικευμένο κύμα ακρίβειας με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι οι πολίτες στην Ελλάδα, φαίνεται πως έρχονται να προστεθούν και οι αυξήσεις στα τιμολόγια σταθερής και κινητής τηλεφωνίας αλλά και στο Ίντερνετ μετά τις εκλογές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ethnos.gr, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) «άναψε το πράσινο φως» για την αλλαγή του κανονισμού ώστε να επιτραπεί η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των τιμολογίων.

Ικανοποιείται το αίτημα των παρόχων
Πρόκειται για ένα αίτημα που έχουν υποβάλει εδώ και πολύ καιρό οι πάροχοι τηλεφωνίας κι αυτό διότι δεν μπορούν να αποφασίσουν μονομερώς αναπροσαρμογές τιμολογίων, καθώς ο κανονισμός της ΕΕΤΤ προβλέπει ότι οι όροι σε υφιστάμενα συμβόλαια δεν μπορούν να τροποποιηθούν ανατρέποντας τα συμφωνηθέντα καθόλη τη διάρκεια ισχύος του συμβολαίου.

Θα μπορούν να αλλάζουν τις τιμές μία φορά τον χρόνο
Ωστόσο πλέον φαίνεται ότι θα δοθεί η δυνατότητα μία φορά το χρόνο τα τιμολόγια να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με το ύψος του πληθωρισμού (!) που θα ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ.

Όσο για τα υφιστάμενα συμβόλαια, το πιθανότερο είναι να προβλεφθεί δυνατότητα αποχώρησης του συνδρομητή πριν τη λήξη του συμβολαίου χωρίς την πληρωμή ρήτρας πρόωρης αποχώρησης χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως ότι δε θα βρουν μπροστά τους τον νέο κανονισμό στον επόμενο πάροχο που θα απευθυνθούν.

Η ΕΕΤΤ έλαβε ήδη την απόφαση να θέσει το ζήτημα σε δημόσια διαβούλευση, η οποία αναμένεται να βγει στον αέρα εντός της εβδομάδας. Ωστόσο, τα αποτελέσματά της και ο νέος κανονισμός που θα προκύψει θα έρθουν μετά τις εκλογές καθώς η διάρκεια της διαβούλευσης έχει οριστεί σε 30 ημέρες παρόλο που δεν αποκλείεται να λάβει και μικρή παράταση εφόσον κάτι τέτοιο ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους.

Ασαφές ακόμη το κόστος για τον καταναλωτή
Η ΕΕΤΤ δεν φαίνεται να έχει καταλήξει ακόμα στο μοντέλο της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής που θα ακολουθηθεί. Υπό συζήτηση βρίσκεται το ενδεχόμενο ένα ποσοστό της αναπροσαρμογής να εξακολουθήσει να απορροφάται από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ώστε να μην επιβαρυνθεί με το σύνολο της αύξησης ο συνδρομητής. Ωστόσο, ούτε το τελικό μείγμα της επιβάρυνσης για τον καταναλωτή είναι ακόμα βέβαιο καθώς όλα αυτά θα αποσαφηνιστούν κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης.

Αυτό, το οποίο είναι βέβαιο όμως είναι πως οι χρήστες θα έχουν μία ακόμα επιβάρυνση την ώρα που το εισόδημά τους συμπιέζεται από παντού χωρίς μάλιστα να αναπροσαρμόζεται τιμαριθμικά για τους περισσότερους.

Η πρόθεση των εταιριών είχε διαφανεί εδώ και μήνες με στελέχη να επισημαίνουν ότι είχαν ήδη προσεγγίσει την ΕΕΤΤ ώστε να συζητηθεί μία αλλαγή στον κανονισμό αδειών, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των τιμολογίων χωρίς αυτή να θεωρείται καθαρή αύξηση.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας συγκαταλέγεται εδώ και χρόνια μεταξύ των κρατών με τα ακριβότερα τιμολόγια για τη σύνδεση στο Διαδίκτυο.