Πρωτομαγιά 2023: Όλα τα απεργιακά καλέσματα στην Αθήνα - Οι κινητοποιήσεις

Μαζικές αναμένονται να είναι οι διαδηλώσεις και τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά.

Στην Αθήνα, η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, καλούν στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 πμ., ενώ το ΠΑΜΕ καλεί στο Σύνταγμα, επίσης στις 11πμ.

«Η ΓΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, στην 24ωρη Γενική Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά, την Δευτέρα 1η Μαΐου, στο Συλλαλητήριο των Συνδικάτων στις 11.00 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στις κατά τόπους εκδηλώσεις των Εργατικών Κέντρων, συμμετέχοντας στην παγκόσμια ημέρα αλληλεγγύης και αγώνων για τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων, την κοινωνική Δικαιοσύνη και την παγκόσμια Ειρήνη» αναφέρει η ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας.

«Η Πρωτομαγιά του 2023 βρίσκει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με την ακρίβεια, την ανεργία, την κοινωνική φτώχεια, τον περιορισμό εργασιακών δικαιωμάτων, τις ανισότητες, την επισφάλεια και την ανασφάλεια στους χώρους εργασίας. Είναι εκείνοι που έχουν σηκώσει στις πλάτες τους εδώ και χρόνια δυσβάστακτα βάρη. Μετά τη σχεδόν 13ετή κρίση, η εργασία έχει υποστεί τα πάνδεινα: μειώσεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και αποδόμηση του εργατικού δικαίου, περιορισμό των μισθωτών που απολαμβάνουν συλλογική προστασία και κυρίως ανεργία, που ειδικά στους νέους έχουμε το θλιβερό προνόμιο να είμαστε οι πρωταθλητές στην Ευρώπη», προσθέτει.

Πρωτομαγιά 2023: Όλα τα απεργιακά καλέσματα στην Αθήνα - Οι κινητοποιήσεις
 

AΔΕΔΥ που καλεί μαζί με τη ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ στην πλατεία Κλαυθμώνος, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το περασμένο χρονικό διάστημα με αφορμή το έγκλημα των Τεμπών χιλιάδες εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις βάρβαρες πολιτικές που ασκούνται.

Οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις στις 8 και στις 16 του Μάρτη αποτελούν παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται.

Ο φετινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς, για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα αποτελεί την αφετηρία για ενωτικούς – αποφασιστικούς αγώνες για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών».

Πρωτομαγιά 2023: Όλα τα απεργιακά καλέσματα στην Αθήνα - Οι κινητοποιήσεις
 

To ΠΑΜΕ καλεί στο Σύνταγμα στις 11πμ και σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η 1η ΜΑΗ ως μέρα μνήμης, δράσης και αγωνιστικής συνέχειας μας καλεί να κοιτάξουμε κατάματα την πηγή των δεινών που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού, τη βασική αντίθεση κεφαλαίου-εργασίας. Δηλαδή τη συσσώρευση του πλούτου που τον δημιουργούν οι πολλοί και την αρπαγή του από μία παρασιτική χούφτα λίγων που ιδιοποιούνται όλο αυτόν τον πλούτο παραδίδοντας στους παραγωγούς του φτώχεια και εξαθλίωση.

Είναι ανάγκη να ηττηθούν όσοι σήμερα υπερασπίζονται το σύστημα αδικίας, ένα σύστημα σάπιο και σαθρό που δε διορθώνεται, δε μπορεί να εξανθρωπιστεί. Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, η υποταγή της ζωής μας στα κέρδη τους, μόνο βάσανα και δυστυχία θα φέρνει για την εργατική τάξη, για τους λαούς όλου του κόσμου».

Πρωτομαγιά 2023: Όλα τα απεργιακά καλέσματα στην Αθήνα - Οι κινητοποιήσεις
 

Στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις καλεί και η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Πρωτομαγιά: Στάση εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ

Εν όψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς, τη Δευτέρα (1/5/23), τα δρομολόγια σε λεωφορεία και τα τρόλεϊ αναμένεται να διαφοροποιηθούν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, λεωφορεία και τρόλεϊ θα κινηθούν μεταξύ 9:00-21:00, καθώς οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας (5:00 π.μ.) ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας (00:00).

Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται μετά τις 10:00 π.μ. ενώ τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 20:00.

Κανονικά αναμένεται να κινηθούν τα αστικά Λεωφορεία στις γραμμές τις οποίες έχουν αναλάβει τα ΚΤΕΛ.

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένονται και οι αποφάσεις για τις απεργιακές κινητοποιήσεις στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Πρωτομαγιά: 24ωρη απεργία της ΠΝΟ - Δένουν κάβους τα πλοία

Την πραγματοποίηση 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, για την Εργατική Πρωτομαγιά, αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

Η κινητοποίηση που γίνεται σε ένδειξη τιμής για τους αγώνες των εργαζομένων και των ναυτεργατών για την Εργατική Πρωτομαγιά θα ξεκινήσει στις 00.01 τα ξημερώματα της Δευτέρας 1η Μαϊου και θα λήξει στις 24.00 τα μεσάνυχτα της ιδίας ημέρας.

"Οι Ναυτεργάτες για άλλη μια φορά αποτίουν και φέτος φόρο τιμής, σεβασμού και μνήμης στην εμβληματική ημέρα που άλλαξε στην κυριολεξία τον ρου της ιστορίας και είναι ταυτισμένη και συνυφασμένη με τους πολύμορφους αγώνες όλων των Εργαζομένων στην Χώρα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ.