Καλλιτέχνες: Ευρωπαϊκή κατακραυγή κατά Μητσοτάκη – Επιστολή ευρωπαίων σκηνοθετών

Συνεχίζονται οι σφοδρές αντιδράσεις για το Προεδρικό Διάταγμα που εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών με απολυτήρια Λυκείου.

Μετά τις θαρραλέες παραιτήσεις καθηγητών, τις καταλήψεις των σχολών και τις κινητοποιήσεις, συνεχίζεται η πρωτοφανής καλλιτεχνική συσπείρωση ενάντια στην κυβερνητική απαξίωση, με το καλλιτεχνικό κύμα αλληλεγγύης, ολοένα και να μεγαλώνει.

Τελευταίο περιστατικό, η ανοιχτή επιστολή της Oμοσπονδίας Eυρωπαίων Σκηνοθετών (FERA) προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και σε όλους τους βουλευτές, που, όπως αναφέρει, μιλά εξ ονόματος περισσότερων από 20.000 ευρωπαίων σκηνοθετών Κινηματογράφου, Τηλεόρασης, Streaming, εκπροσωπώντας τα πολιτιστικά, δημιουργικά και οικονομικά τους συμφέροντα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Οργανισμός εκφράζει την ολοκληρωτική και απόλυτη αντίθεσή του στο Προεδρικό Διάταγμα, «το οποίο άδικα υποβαθμίζει τα πτυχία των Ελλήνων σκηνοθετών και χιλιάδων Ελλήνων καλλιτεχνών εν γένει, με το να τα εξισώσει με τα απολυτήρια λυκείου, παρόλο που οι Έλληνες σκηνοθέτες και καλλιτέχνες έχουν αποφοιτήσει από σχολές που ήδη είχαν κατηγοριοποιηθεί από το ελληνικό κράτος, ως ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης».

H (μεταφρασμένη) επιστολή της FERA
«Η FERA, η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Σκηνοθετών, συγκεντρώνει ως μέλη 49 εθνικούς οργανισμούς από 35 χώρες. Μιλάμε εξ ονόματος περισσότερων από 20.000 Ευρωπαίους σκηνοθέτες Κινηματογράφου, Τηλεόρασης, Streaming, εκπροσωπώντας τα πολιτιστικά, δημιουργικά και οικονομικά συμφέροντά τους σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναγνωρίζει τον σκηνοθέτη ως κύριο δημιουργό του οπτικοακουστικού έργου. Ο μέσος Ευρωπαίος δημιουργός οπτικοακουστικού έργου έχει λάβει εκπαίδευση πανεπιστημιακού επιπέδου, η οποία αντιπροσωπεύει το βάθος της σκέψης και της κατανόησης του κόσμου και απαιτεί μια εξαιρετικά συντονισμένη καλλιτεχνική και πνευματική ευαισθησία. Το να είσαι σκηνοθέτης είναι δύσκολο και απαιτεί μαεστρία σε συνδυασμό με ανώτερη εκπαίδευση.

Η διδασκαλία από έμπειρους επαγγελματίες, με υψηλή εκπαίδευση, οι οποίοι δουλεύουν στην “Οπτικοακουστική Βιομηχανία” είναι θεμελιώδης για τους μελλοντικούς σκηνοθέτες, και το 53% των σκηνοθετών διδάσκει ή δίνει σεμινάρια για να ενισχύσει το μέσο εισόδημά του που κυμαίνεται στα 19.000 ευρώ ως δημιουργού ώστε να φτάσει στα 25.000 συνολικά.

Ως Οργανισμός, ο οποίος εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους σκηνοθέτες στο σύνολό τους, γράφουμε για να εκφράσουμε την ολοκληρωτική και απόλυτη αντίθεσή μας στο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο άδικα υποβαθμίζει τα πτυχία των Ελλήνων σκηνοθετών και χιλιάδων Ελλήνων καλλιτεχνών εν γένει, με το να τα εξισώσει με τα απολυτήρια Λυκείου, παρόλο που οι Ελληνες σκηνοθέτες και καλλιτέχνες έχουν αποφοιτήσει από σχολές που ήδη είχαν κατηγοριοποιηθεί από το ελληνικό κράτος ως ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης.

Παράλληλα, υποστηρίζουμε τους Ελληνες δημιουργούς, οι οποίοι εδώ και πενήντα χρόνια αιτούνται τη δημιουργία πανεπιστημιακού επιπέδου Δημόσιας Σχολής Οπτικοακουστικών Τεχνών, ως βασικού φορέα ίσων ευκαιριών και ποικιλομορφίας. Οι Έλληνες σκηνοθέτες και οι Έλληνες καλλιτέχνες γενικά έχουν καθιερωθεί μεταξύ των φωνών του ευρωπαϊκού καλλιτεχνικού κόσμου. Η υποτίμησή τους οδηγεί σε υποτίμηση της κοινής μας ευρωπαϊκής πολιτισμικής ταυτότητας και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας».