Έρπητας Ζωστήρας: Οδηγίες για εμβολιασμό από την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, αλλά δυστυχώς χωρίς διαθέσιμο εμβόλιο

Γιάννης Δεβετζόγλου

Δεν είναι μόνο οι ελλείψεις στα φάρμακα που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στους ασθενείς τον τελευταίο μήνα, οι οποίες, βέβαια, ομαλοποιούνται τις τελευταίες ημέρες. Σημαντικές ελλείψεις παρουσιάζονται και υπάρχουν σε αυτή τη φάση στην αγορά απαραίτητων εμβολίων.

Μάλιστα, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπως αυτή του Έρπητα Ζωστήρα, που ενώ στη χώρα μας κυκλοφορούν δύο εμβόλια το ένα που αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ βρίσκεται σε έλλειψη, ενώ το άλλο, το νεότερο ανασυνδυασμένο εμβόλιο, δεν έχει συμπεριληφθεί ακόμα στις συστάσεις του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού, ενώ περιλαμβάνεται στη θετική λίστα από το Νοέμβριο του 2022.

Συγκεκριμένα, το εμβόλιο του Έρπητα Ζωστήρα που κυκλοφορεί εδώ και χρόνια, βρίσκεται για περισσότερους από 4 μήνες σε έλλειψη από την αγορά, ενώ για το νεότερο εμβόλιο, εκκρεμεί η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, ώστε να αποζημιώνεται και να το κάνουν δωρεάν οι πολίτες.

Νέες συστάσεις από Επιστημονικές Εταιρείες

Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα, η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, πρόεδρος της οποίας είναι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία δίνει οδηγίες για τον εμβολιασμό του πληθυσμού, ορίζοντας ως προτιμητέο το νέο ανασυνδυασμένο εμβόλιο, το οποίο, πέρα από το γενικό πληθυσμό, είναι το μοναδικό που ενδείκνυται και για ανοσοκατεσταλμένους.

Την ίδια στιγμή, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, υιοθέτησε τις οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), σύμφωνα με τις οποίες είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν όλοι οι ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και άσθμα άνω των 50 ετών και στο πλαίσιο των οποίων αναγνωρίζουν την υψηλή αποτελεσματικότητα του νέου ανασυνδυασμένου εμβολίου του Έρπητα Ζωστήρα.

Εν αναμονή της αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ του νέου εμβολίου

Καθώς υγιή και άτομα με υποκείμενα νοσήματα άνω των 50 ετών είναι σημαντικό να εμβολιαστούν κατά του έρπητα ζωστήρα άμεσα, όπως αναφέρουν οι επιστημονικές εταιρείες, στη χώρα μας το νέο εμβόλιο δεν καλύπτεται ακόμη από τον ΕΟΠΥΥ και οι πολίτες θα πρέπει να το πληρώνουν από την τσέπη τους.

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται το εξής παράδοξο: ενώ ο ΕΟΦ έχει ανακοινώσει ότι το παλιό εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα βρίσκεται σε έλλειψη και προτείνει το νέο που υπάρχει στην αγορά, το οποίο έχει ενταχθεί στη θετική λίστα, ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να το αποζημιώσει, καθώς εκκρεμεί η σύσταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε και ο Μπάμπης Καραθάνος, σύμβουλος του υπουργού Υγείας για την φαρμακευτική πολιτική, στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας 2022 «Το νέο εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικό και θα βοηθήσει πολύ την κοινότητα, δηλαδή τους ανθρώπους που χρειάζονται ένα καλό εμβόλιο. Σε αυτήν την περίπτωση είπαμε ότι αυτό θα μπει στη θετική λίστα και θα αποζημιώνεται, αν και έχουμε καθυστέρηση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Είναι προϊόν για μία σοβαρή ασθένεια που ξέρουμε ότι θα καλύψει παλιές θεραπείες και το υπολογίσουμε».

Τι είναι ο έρπητας ζωστήρας

Ο ιός του έρπητα ζωστήρα (Varicella Zoster Virus – VZV) μολύνει τον άνθρωπο κατά την παιδική ηλικία και προκαλεί ανεμοβλογιά.

Στη συνέχεια ο ιός μεταπίπτει σε λανθάνουσα κατάσταση, συνήθως στα γάγγλια των νεύρων.

Ο ιός ενεργοποιείται εκ νέου στη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, όταν εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτό συμβαίνει είτε με τη λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, από κακόηθες νόσημα όπως ο καρκίνος, από HIV λοίμωξη και φυσικά με την πρόοδο της ηλικίας και λόγω της λεγόμενης ανοσογήρανσης.

Η επανενεργοποίηση του ιού προκαλεί έρπητα ζωστήρα, που χαρακτηρίζεται από επώδυνες δερματικές βλάβες.

Η συχνότητά του αυξάνει από 5 κρούσματα ανά 1.000 άτομα πληθυσμού ενηλίκων ηλικίας από 50 έως 59 ετών, σε 11 κρούσματα ανά 1.000 σε άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών.

Ο έρπης ζωστήρας εκδηλώνεται στο άνω μέρος του σώματος, τον θώρακα, τον λαιμό ή γύρω από το μάτι, με ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα που μετατρέπεται σε επώδυνες, γεμάτες υγρό φυσαλίδες, οι οποίες σπάνε, σχηματίζουν κρούστα και επουλώνονται μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Το εξάνθημα συνοδεύεται από διαπεραστικό πόνο, που πολλές φορές είναι αφόρητος.

Για την αντιμετώπιση του δερματικού εξανθήματος και την ανακούφιση του πόνου συνήθως συνταγογραφούνται θεραπευτικά σχήματα που περιλαμβάνουν αναλγητικά και αντιβιοτικά.

Ωστόσο, το 30% των ασθενών εμφανίζει μεθερπητική νευραλγία. Πρόκειται για τον μακροχρόνιο νευροπαθητικό πόνο (διαρκεί από μερικούς μήνες έως και χρόνια), ο οποίος επηρεάζει καταλυτικά την καθημερινότητα τους.

Η μεθερπητική νευραλγία είναι η συνηθέστερη επιπλοκή που χαρακτηρίζεται από επίμονο και δυσίατο πόνο μετά την αποδρομή των δερματικών βλαβών, που μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Η συχνότητα της νευραλγίας είναι από 10% έως 13% σε άτομα άνω των 50 ετών που εμφάνισαν έρπητα ζωστήρα και αυξάνεται περισσότερο με την ηλικία.

Πηγή: news247.gr