Δικαίωση για την οικογένεια Ινδαρέ: «Θύματα ωμής κι αυθαίρετης αστυνομικής βίας»

Καταπέλτης για την δράση της Αστυνομίας ήταν όσα η εισαγγελική πρόταση για την υπόθεση αστυνομικής βίας σε βάρος της οικογένειας του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ, που παρότι δέχθηκε βίαιη αστυνομική στο σπίτι της, βρέθηκε μάλιστα κατηγορούμενη για επίθεση κατά αστυνομικών και εξύβριση!

Ο Δημήτρης Ινδαρές και οι δύο γιοι του κρίθηκαν αθώοι από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων λόγω αμφιβολιών, αφού το δικαστήριο ανακοίνωσε πως διατηρεί «επιφυλάξεις» για το εάν τελέστηκαν οι πράξεις για τις οποίες κατηγορούνταν μέσα και έξω από το σπίτι τους στο Κουκάκι το 2019, κατά τη διάρκεια επιχείρησης σε κατάληψη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αντωνίας Ξυνού για το News 24/7, το δικαστήριο κατέληξε στην αθώωση των τριών κατηγορούμενων κατά περίσταση για σειρά πλημμελημάτων, όπως βία κατά υπαλλήλων, παράνομη βία, διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας, επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράνομη οπλοκατοχή.

Οι τρεις εφέτες υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση που είχε προηγηθεί, η οποία ωστόσο δεν αναφέρθηκε σε αμφιβολίες αλλά σε βεβαιότητα.

«Οι τρεις κατηγορούμενοι με απόλυτη βεβαιότητα δεν τέλεσαν αυτές τις πράξεις.

Έγιναν θύματα μιας τυφλής, ωμής και αυθαίρετης αστυνομικής βίας και χρησιμοποιήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις για να καλύψουν την παταγώδη αποτυχία της επιχείρησης. Έγιναν τα εξιλαστήρια θύματα. Προτείνω να απαλλαγούν όχι λόγω αμφιβολιών, αλλά γιατί δεν τέλεσαν τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται», ήταν τα ακριβή λόγια της εισαγγελέως.

Σύμφωνα με την εισήγηση, δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία κατά την ακροαματική διαδικασία που να καταδεικνύουν ότι οι κατηγορούμενοι πράγματι τέλεσαν όσα τους καταλογίστηκαν. «Δεν αφήνει αμφιβολία ότι άλλοι ήταν εκείνοι που έπραξαν τα αδικήματα και άλλοι οι κατηγορούμενοι, οι οποίοι βρίσκονταν στο σπίτι τους», τόνισε χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός αναφερόμενη και στο βίντεο από εκείνη την ημέρα που προβλήθηκε στο δικαστήριο.

Αντιθέτως, αναφέρθηκε ρητά σε αντιφάσεις που εντόπισε στις προανακριτικές καταθέσεις των αστυνομικών που εισήλθαν στο σπίτι του σκηνοθέτη και στα όσα ανέφεραν οι γείτονες – αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού. Αυτό σε συνδυασμό με το ότι από την κατ’ οίκον έρευνα αλλά και από την εξέταση γενετικού υλικού δεν υπήρξε εύρημα που να συνδέει την οικογένεια Ινδαρέ με την κατάληψη, οδήγησε την εισαγγελέα στην πεποίθηση της.

Μάλιστα, υπενθύμισε στο δικαστήριο ότι ο Δημ. Ινδαρές είχε αυτοβούλως καλέσει πριν την επιχείρηση της αστυνομίας τη διοίκηση του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», στο οποίο ανήκει το κτίριο ενημερώνοντας την ότι υπήρχαν καταληψίες που διέμεναν σε αυτό. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 10/11/2022 - 13:55