Διεθνώς ρεζίλι-Επικριτικό άρθρο του Guardian για τον χειρισμό της κυβέρνησης σχετικά με τους πρόσφυγες στον Έβρο

Ακόμη ένα δημοσίευμα του διεθνούς Τύπου εκθέτει την Ελλάδα, αναφορικά με το προσφυγικό, με αφορμή τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες σε νησίδα στον Έβρο.

Δημοσίευμα του Guardian με τίτλο «Η Ελλάδα, επιτέλους, βοηθά τους πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα γεμάτη σκορπιούς και φίδια», αναφέρεται εκτενώς στο δράμα των προσφύγων οι οποίοι έγιναν «μπαλάκι» μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης καθώς επίσης και στον χαμό του 5χρονου παιδιού από τσίμπημα σκορπιού.

Συγκεκριμένα το βρετανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι οι πρόσφυγες αρχικά απωθήθηκαν προς την Τουρκική πλευρά και στη συνέχεια ξαναβρέθηκαν στην ελληνική, ενώ δεν μένει ασχολίαστο το γεγονός ότι και οι δύο χώρες έλεγαν ότι το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι πρόσφυγες δεν αποτελεί μέρος της επικράτειας της κάθε μίας.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι ο Guardian αναφέρεται σε δήλωση του διευθυντή πολιτικής της ΕΕ στη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης, Niamh Nic Carthaigh, σύμφωνα με την οποία περιγράφεται η υπόθεση των εγκλωβισμένων προσφύγων ως «πολιτικό παιχνίδι χονδροειδούς ανευθυνότητας (σ.σ. Ελλάδας και Τουρκίας) το οποίο κοστίζει ζωές».

Τέλος δημοσιεύεται και δήλωση της εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Louise Donovan η οποία δηλώνει ότι η υπηρεσία είναι βαθιά λυπημένη για τον θάνατο του παιδιού προτρέποντας και την Ελλάδα και την Τουρκία να τηρήσουν το Διεθνές Δίκαιο. «Ενώ τα κράτη έχουν το νόμιμο δικαίωμα να ελέγχουν τα σύνορά τους, αυτό πρέπει να γίνεται σύμφωνα με το Εθνικό, το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – και κυρίως του δικαιώματος στη ζωή», τονίζει η ίδια.