Πανηγυρική αθώωση για τον 23χρονο Σύρο που έδωσε νερό και ψωμί σε πρόσφυγες

Κατέρρευσε το κατηγορητήριο εναντίον του 23χρονου Σύρου που είχε καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή πρόσφερε νερό και ψωμί σε 11 πεινασμένους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες που είχαν κρυφτεί στα βουνά της Χίου.

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο στη Χίο αθώωσε πανηγυρικά τον 23χρονο που είχε παραπεμφθεί με τις κατηγορίες της «διευκόλυνσης παράνομης διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια και για δυσχέρανση ερευνών των ελληνικών αρχών», αφού είχε συλληφθεί στις 4 Ιουνίου στα Καρδάμυλα.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, στο δικαστήριο ακόμα κι οι λιμενικοί παραδέχθηκαν ότι ο 23χρονος τους βοήθησε να εντοπίσουν τους 11 πρόσφυγες, ενώ δεν χρειάστηκε καν η αγόρευση των δικηγόρων υπεράσπισης.

Υπενθυμίζεται ότι οι 11 πρόσφυγες που βοήθησε ο 23χρονος, έμειναν κρυμμένοι, φοβούμενοι ότι αν γίνουν αντιληπτοί θα έχουν την τύχη πολλών εκατοντάδων προσφύγων που βρέθηκαν να θαλασσοπνίγονται μέσα σε liferaft, αμέσως μετά την άφιξή τους σε κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου. Ολοι ήταν μέρος μιας ομάδας 18 ατόμων που είχαν βγει στα ΒΑ παράλια της Χίου, 48 ώρες νωρίτερα, ενώ επτά από αυτούς παραλήφθηκαν αυθημερόν από την Ύπατη Αρμοστεία και οδηγήθηκαν στη δομή καραντίνας στη Λευκωνιά. Οταν η πείνα και η δίψα τούς κατέβαλε, ένας εξ αυτών επικοινώνησε με φιλικό του πρόσωπο στη Γερμανία ζητώντας βοήθεια.

Ο κάτοικος Γερμανίας, πιθανότατα Σύρος και αυτός, με τη σειρά του φέρεται να επικοινώνησε με τον 23χρονο που εργάζεται στην περιοχή, παρακαλώντας τον να βοηθήσει τους τρομαγμένους πρόσφυγες με νερό και φαγητό. Έτσι, ο τελευταίος τούς εντόπισε και αφού οι έντεκα του έδωσαν κάποια χρήματα που δεν υπερέβαιναν τα 100 ευρώ, έφυγε και επέστρεψε με τα αναγκαία τρόφιμα και τα νερά, «προκειμένου να διευκολύνει την παράνομη διαμονή τους στη Χίο, δυσχεραίνοντας έτσι και το έργο των ελληνικών αρχών», σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, η οποία και τον συνέλαβε. Πηγή: www.rosa.gr