Υπόθεση Κουκάκη / Διεθνείς διαστάσεις για την υπόθεση παρακολούθησης - Εκτενές ρεπορτάζ και στο Reuters

«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι με παρακολουθούσαν», δηλώνει στο Reuters ο Θ. Κουκάκης

Διεθνείς διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, καθώς μετά την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz και το Reuters αναφέρεται εκτενώς στη δυσώδη υπόθεση.

Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων προτάσσει την εισαγγελική παρέμβαση στην υπόθεση προσθέτοντας ότι άνθρωπος από τις δικαστικές αρχές που γνωρίζει την υπόθεση, δήλωσε ότι «έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα» η οποία επιδιώκει να εξακριβώσει εάν υπήρξε παραβίαση της νομοθεσίας περί απορρήτου των τηλεπικοινωνιών.

 

Παράλληλα το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι σε επικοινωνία που είχε με τον Θ. Κουκάκη, ο δημοσιογράφος δήλωσε ότι το κινητό του τηλέφωνο είχε «μολυνθεί» από το λογισμικό παρακολούθησης Predator το οποίο αναπτύχθηκε από τη εταιρία Cytrox και το οποίο πωλείται στην Ελλάδα από την Intellexa.

«Ο Κουκάκης, ο οποίος υποπτεύτηκε για πρώτη φορά ότι η ΕΥΠ άκουγε τις κλήσεις του τον Ιούλιο του 2020, ζήτησε από την ανεξάρτητη αρχή απορρήτου των τηλεπικοινωνιών ΑΔΑΕ να εξακριβώσει εάν υπήρχε παραβίαση του απορρήτου και εάν ναι αν είχε διαταχθεί από εισαγγελέα αναφέρει το Reuters. «Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι με παρακολουθούσαν», δήλωσε ο Κουκάκης στο ίδιο μέσο.

Στη συνέχεια, το Reuters κάνει εκτενή αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης, μεταφέροντας και τη στάση της κυβέρνησης. «Σχολιάζοντας την φερόμενη παραβίαση του τηλεφώνου του Κουκάση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου είπε στους δημοσιογράφους, αυτή την εβδομάδα, ότι οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν το spyware που φέρεται να εμπλέκεται στην παρακολούθηση και ότι δεν συναλλάσσονται με τις εταιρείες που το πωλούν», αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων και επισημαίνει τη στάση της ΕΕ.

«Η υπόθεση Κουκάκη θα διερευνηθεί από Ευρωβουλευτές που παρακολουθούν τη διάδοση λογισμικού κατασκοπείας στην Ευρώπη, δήλωσε η Σόφι ιν'τ Βελντ, Ολλανδή βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόσθεσε ότι «η ελληνική υπόθεση εμπίπτει πολύ στο πεδίο της έρευνάς μας”», σημειώνει το Reuters.