Χριστόφορος Ζαραλίκος / Πρώτη δικαστική νίκη κατά του Twitter

Τι αναφέρει η προσωρινή διαταγή κατά του Twitter - «Όσοι πιστεύετε στην ελευθερία της έκφρασης μείνετε συντονισμένοι» το μήνυμα του Ζαραλίκου

Μια πρώτη νίκη σημειώθηκε σήμερα κατά του Twitter από τον Χριστόφορο Ζαραλίκο, καθώς το δικαστήριο με προσωρινή διαταγή του βάζει ουσιαστικά φραγμό στον «διωγμό» που δέχθηκε καθώς είχαν ανασταλεί δύο λογαριασμοί του από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το lawnet.gr, συζητήθηκαν σήμερα στο Πρωτοδικείο Αθηνών τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει ο Χρ. Ζαραλίκος κατά το Twitter, με τον δικαστή να επιφυλάσσεται να εκδώσει απόφαση ενώ χορήγησε προσωρινή διαταγή με την οποία υποχρεώνει το Twitter:

  • Να απέχει από μέτρα απαγόρευσης των λογαριασμών του Χρ. Ζαραλίκου.
  • Να προβαίνει σε ενημέρωση του Χρ. Ζαραλίκου για τις περιπτώσεις τυχόν καταγγελίας – για πλαστοπροσωπία (impersonation) σε βάρος του.

Όπως έγραψε ο ίδιος ο Χρ. Ζαραλίκος στο Twitter μετά την απόφαση του δικαστηρίου «Σήμερα δικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα κατά Twitter για το κλείσιμο των λογαριασμών μου λόγω impersonation. O δικαστής της έδρας έδωσε προσωρινή διαταγή κατά Twitter. Όσοι πιστεύετε στην ελευθερία της έκφρασης μείνετε συντονισμένοι , οι άλλοι κάντε ριπορτ να δω κάτι …»

 

Ο Χρ. Ζαραλίκος παρέστη στη δίκη με τους δικηγόρους Κωστή Φιλιππόπουλο, Κώστα Μίντζηρα και Δημήτρη Σαραφιανό και πρότεινε μάρτυρα, που εξετάσθηκε στο ακροατήριο, τον καθηγητή Γιώργο Πλειό, Πρόεδρο του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΣΡ.

Το Twitter στις 1 Ιανουαρίου ανέστειλε ξαφνικά τον επί 11 έτη ενεργό λογαριασμό του Χρ. Ζαραλίκου με 52.000 ακολούθους (@zaralikos με την φωτογραφία του), αναρτώντας τη σήμανση «το Twitter θέτει σε αναστολή τους λογαριασμούς που παραβιάζουν τους κανόνες του Twitter». Όταν ο Χρ. Ζαραλίκος ακολούθησε τις διαδικασίες της Twitter για να μάθει τι συμβαίνει, του ανακοίνωσαν με e-mail ότι παραβίασε τον κανόνα περί impersonation (ψευδή παράσταση άλλου προσώπου), χωρίς καμία άλλη εξήγηση για το ποιος ψευδώς παριστάνει ποιόν και για το ποιος είναι ο καταγγέλλων.

Ο ηθοποιός, ακολουθώντας τις οδηγίες, έστειλε στο Twitter φωτογραφία του διαβατηρίου του, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του και το e-mail του, που ήταν τα ίδια με αυτά που είχε δώσει και πριν 11 χρόνια, όταν είχε ανοίξει τον λογαριασμό του, για πιστοποίηση. Εν τούτοις, στις 7/1/2022, η Twitter απάντησε ότι ο λογαριασμός @zaralikos κλείνει οριστικά.

Με κλεισμένο τον λογαριασμό του ο Ζαραλίκος στις 11 Ιανουαρίου, έκανε αίτηση για νέο λογαριασμό. Κατά τις διαδικασίες του Twitter έστειλε πάλι τα ίδια στοιχεία για την ταυτοποίησή του (φωτογραφία διαβατηρίου, αριθμό κινητού τηλεφώνου και e-mail). Η Τwitter τα αποδέχθηκε και άνοιξε νέος λογαριασμός (@zaralikos_chr, με την φωτογραφία του).

Και πάλι ωστόσο στις 26 Ιανουαρίου το Twitter ανέστειλε ξαφνικά και το νέο λογαριασμό του Ζαραλίκου που είχε ήδη φθάσει, σε 15 ημέρες, τους 15.000 ακολούθους (@zaralikos_chr), αναρτώντας τη σήμανση «το Twitter θέτει σε αναστολή τους λογαριασμούς που παραβιάζουν τους κανόνες του Twitter». Όταν ο κ. Ζαραλίκος ακολούθησε, πάλι, τις διαδικασίες της Twitter για να μάθει τι συμβαίνει, του ανακοίνωσαν με e-mail ότι, πάλι, παραβίασε τον κανόνα περί impersonation (ψευδή παράσταση άλλου προσώπου), χωρίς καμμία άλλη εξήγηση για το ποιος ψευδώς παριστάνει ποιόν και για το ποιος είναι ο καταγγέλλων.

Ο Χρ. Ζαραλίκος, ακολουθώντας τις οδηγίες, έστειλε, πάλι, στο Twitter φωτογραφία του διαβατηρίου του, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του και το e-mail του, για πιστοποίηση. Τελικά την 1 Φεβρουαρίου το Τwitter άνοιξε αυτόν τον δεύτερο λογαριασμό, χωρίς εξηγήσεις.

Στις 15 Φεβρουαρίου ο Χριστόφορος Ζαραλίκος κατέθεσε αίτηση με ασφαλιστικά μέτρα κατά της Twitter (η υπόθεση προσδιορίσθηκε να συζητηθεί στο ακροατήριο την 13/4/2022). Με αυτήν την αίτηση, ο κ. Ζαραλίκος ζητούσε να ανοίξει ο κλειστός (πρώτος) λογαριασμός του, να απαγορευθεί στην Twitter να ξανακλείσει οποιονδήποτε από τους λογαριασμούς του με αιτία impersonation, να υποχρεωθεί η Twitter να τον ενημερώνει όπoτε τυχόν στο μέλλον υπάρχει καταγγελία σε βάρος του και να υποχρεωθεί η Twitter να διατηρήσει και να έχει διαθέσιμα για τις μελλοντικές δίκες αποζημίωσης όλα τα στοιχεία και τις καταγγελίες, με βάση τα οποία αποφάσισε να κλείσει τους λογαριασμούς του.

Όταν το Twitter αντιλήφθηκε ότι δεν θα μπορέσει να ζητήσει να λάβει αναβολή στη δικάσιμο των ασφαλιστικών μέτρων – διότι ο αιτών είχε μεριμνήσει να επιδώσει άμεσα την αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων στην αντίδικό του στο εξωτερικό – αποφάσισε μονομερώς και χωρίς καμμία εξήγηση να ανοίξει και τον κλεισμένο οριστικά πρώτο λογαριασμό, στις 24/3/3022. Με αυτήν την ενέργεια πιθανολόγησε ότι στη δικάσιμο της 13/4/2022 δεν θα υπάρχει ζήτημα προς συζήτηση και θα απορριφθεί η αίτηση.

Στη σημερινή δικάσιμο των ασφαλιστικών μέτρων το Twitter παρέστη με τον δικηγόρο Αλέξη Σπυρόπουλο και δεν πρότεινε μάρτυρα προς εξέταση. Ζήτησε να απορριφθεί η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων, διότι, πλέον, και οι δύο λογαριασμοί του Χρ. Ζαραλίκου είναι ανοικτοί. Ο Χρ. Ζαραλίκος ζήτησε να γίνει δεκτή η αίτηση, παραιτούμενος μόνο από το αίτημα να ξανανοίξει ο πρώτος λογαριασμός του, αφού, ήδη άνοιξε με πρωτοβουλία του Twitter.

Ο δικαστής επιφυλάχθηκε να εκδώσει απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα, ωστόσο χορήγησε προσωρινή διαταγή σε βάρος της Twitter.