Νομοθετική παρέμβαση για τις διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφίμων σε παιδιά ζητούν καταναλωτικές οργανώσεις

Την ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης για τις διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφίμων που στοχεύουν στα παιδιά αναδεικνύει έρευνα της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών και άλλων 10 μελών της. Σύμφωνα με την έρευνα παρά την εθελοντική πρωτοβουλία και δέσμευση μεγάλων βιομηχανιών τροφίμων να περιορίσουν και να ελέγξουν τις διαφημίσεις ανθυγιεινών τροφίμων στα παιδιά, αυτό στην πράξη αναιρείται από τις ίδιες.

«Το συμπέρασμα της έρευνας αποδεικνύει ότι η αυτορρύθμιση δεν λειτουργεί, κάνοντας πλέον εμφανή την ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης που ζητούμε οι οργανώσεις καταναλωτών», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΚΠΟΙΖΩ.

«Η ισχυρή επιρροή που ασκεί το μάρκετινγκ των ανθυγιεινών τροφίμων, επισημαίνει η οργάνωση, στις διατροφικές συμπεριφορές των παιδιών, είναι γενικά αποδεκτό από τον επιστημονική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με αποτέλεσμα, 1 στα 3 παιδιά της Ευρώπης να είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, ενώ στις Μεσογειακές χώρες το ποσοστό υπερβαίνει το 40%.
Με αυτά τα δεδομένα, και, έχοντας αναλύσει τα ευρήματα της έρευνας, οι ενώσεις καταναλωτών ζητούμε να απαγορευτούν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο:

 • η διαφήμιση ανθυγιεινών τροφίμων στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων ιστοσελίδων εταιρειών τροφίμων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
 • η διαφήμιση ανθυγιεινών τροφίμων στην τηλεόραση, μεταξύ 6 π.μ.-11 μ.μ. αφού τα παιδιά δεν βλέπουν μόνο παιδικές εκπομπές.
 • η χρήση τεχνικών μάρκετινγκ στις συσκευασίες τροφίμων που προσελκύουν τα παιδιά (π.χ. χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων και μασκότ μάρκας)».

Η έρευνα

 • Η έρευνα πραγματοποιήθηκε Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021
 • Συμμετείχαν, εκτός από την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC), οι εξής οργανώσεις –μέλη: Altroconsumo (Iταλία), CLCV (Γαλλία), Consumentenbond (Ολλανδία), DECO (Πορτογαλία), Forbrugerrådet Tænk (Δανία), KEΠKA (Eλλάδα), OCU (Ισπανία), Test Achats/Test Aankoop (Bέλγιο), vzbv (Γερμανία), Zveza potrošnikov Slovenije (Σλοβενία).
 • Επελέγησαν τρόφιμα με διαφημίσεις που θεωρήθηκε ότι παραβιάζουν την δέσμευση των κορυφαίων εταιρειών τροφίμων και ποτών της ΕΕ να εμπορεύονται τα προϊόντα τους υπεύθυνα προς τα παιδιά
 • Από τις 81 καταγγελίες που υποβλήθηκαν στον «Μηχανισμό λογοδοσίας» της εν λόγω αυτορρυθμιστικής πρωτοβουλίας ‘Ευρωπαϊκή Δέσμευση’ της βιομηχανίας τροφίμων, μόνο τις 7 αποδέχθηκαν (έως 15/09/2021),
Συνοπτικά, η ανάλυση των ευρημάτων της έρευνας δείχνει ότι:
 • Τα διατροφικά κριτήρια που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Δέσμευση των βιομηχανιών τροφίμων είναι πολύ αδύναμα, αφού βάσει αυτών τα τρόφιμα που θεωρούνται κατάλληλα για την διατροφή των παιδιών, περιέχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα λιπών-ζάχαρης-αλατιού από ό, τι συνιστούν οι αρχές δημόσιας υγείας.
 • Δημοφιλείς τηλεοπτικές εκπομπές διαρρέουν στο διαδίκτυο – παρά το τεράστιο ποσοστό παιδιών που το παρακολουθούν.
 • Οι κανόνες της αυτορρυθμιστικής πρωτοβουλίας υποτιμούν την σημαντική έκθεση των παιδιών και την μεγάλη επιρροή των τακτικών μάρκετινγκ που χρησιμοποιούνται τόσο στον ψηφιακό όσο και στον φυσικό κόσμο.
 • Οι εταιρείες παραβιάζουν τους κανόνες που αποφάσισαν οι ίδιες.