Στον «αέρα» η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών - Συμπίπτει με την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την εκλογή νέου προέδρου της Κομισιόν (video)

Στον «αέρα» φαίνεται πως είναι η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών, καθώς η ημερομηνία που είχε αρχικά προγραμματιστεί συμπίπτει με την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την εκλογή νέου προέδρου της Κομισιόν.

Τα μέλη της διακομματικής επιτροπής είχαν συμφωνήσει στην 1η Ιουλίου για την πραγματοποίηση της τηλεοπτικής μάχης και, με βάση την συγκεκριμένη ημερομηνία, διαμόρφωσαν και τις προεκλογικές τους υποχρεώσεις τα κομματικά επιτελεία.

Ομως «με δεδομένη την πραγματοποίηση έκτακτης Συνόδου Κορυφής το βράδυ της 30ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες, ενημερώσαμε όλα τα κόμματα για την ανάγκη αλλαγής της ημερομηνίας διεξαγωγής του debate των πολιτικών αρχηγών, δηλώνοντας εξαρχής ότι από την πλευρά μας είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία», ανέφεραν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζουν ότι «Η ΝΔ δήλωσε διαθεσιμότητα για δύο ημερομηνίες, την 27η και 28η Ιουνίου. Από την πλευρά μας δηλώσαμε προφανώς διαθέσιμοι και για τις δυο. Καλούμε τα υπόλοιπα κόμματα να αποδεχτούν μία από τις δύο αυτές ημερομηνίες, ώστε να μην ακυρωθεί το χρήσιμο για την προγραμματική αντιπαράθεση και την ενημέρωση του ελληνικού λαού debate, πριν από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου».

Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, σε σχετική ανακοίνωση, ανέφερε ότι προσπάθησε εποικοδομητικά να συμβάλει στην πραγματοποίησή του ντιμπέιτ από την πρώτη στιγμή παρά το γεγονός ότι είχε προγραμματισμένη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, την 1η Ιουλίου. Οπως σημειώνουν, το ΚΚΕ συνέβαλε με προτάσεις έτσι ώστε η όλη διαδικασία του ντιμπέιτ να είναι όσο γίνεται πιο ζωντανή και πρότεινε εκ νέου άλλες ημερομηνίες, όπως για παράδειγμα στις 2 Ιουλίου, όταν ανατράπηκε η αρχική ημερομηνία λόγω της Συνόδου Κορυφής. «Από κει και πέρα δεν πρόκειται να μπούμε σε λογικές σκοπιμότητας που δε βοηθάνε την όλη διαδικασία, ούτε φυσικά να ανατρέψουμε άρδην τον προεκλογικό μας σχεδιασμό, όταν μάλιστα ήδη δύο φορές το έχουμε πράξει», σημείώνουν στην ανακοίνωση.

Ερωτηθείς σχετικά, νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε -στο πνεύμα που και οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν τις διαφωνίες τους με τον τρόπο διεξαγωγής- ότι ούτως ή άλλως έτσι όπως ετοιμάζεται η τηλεμαχία, θα είναι παράλληλοι μονόλογοι, «οπότε μπορεί να βγω με Skype από τις Βρυξέλλες».

«Έχω την αίσθηση ότι οι πολιτικοί μου αντίπαλοι δεν επιδιώκουν την ουσιαστική αντιπαράθεση. Και επιμένουν σε παράλληλους μονολόγους. Όντως υπάρχει ένα θέμα στο βαθμό που δεν θα μπορώ να είμαι εγκαίρως στην Αθήνα τη μέρα που έχει οριστεί η αντιπαράθεση. Δεν μπορούμε να ξέρουμε πότε και τι ώρα θα τελειώσει και πότε θα βγει λευκός καπνός για την επόμενη ηγεσία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Κατά την πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων, ζήτημα για τους δημοσιογράφους που θα πάρουν μέρος έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι απαραίτητο να είναι τηλεοπτικοί. Επίσης, πρότεινε να υπάρχει η δυνατότητα μιας ελεύθερης ερώτησης από κάθε αρχηγό σε όποιον πολιτικό αντίπαλο θέλει, καθώς και να έχει το δικαίωμα να υψώσει κάρτα παρέμβασης, διακόπτοντας άλλον ομιλητή, για να προβάλει τις ενστάσεις του. Τα κόμματα αρνήθηκαν διότι όπως είπαν έτσι θα στηθεί μια αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη.

Μετά από πρόταση της ΝΔ η τηλεμαχία θα αφορά πέντε πολιτικούς αρχηγούς, ενώ το επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέταξε τη συμμετοχή μόνο «τηλεοπτικών» δημοσιογράφων, λέγοντας πως στην τηλεμαχία συμμετέχουν κανάλια.

Διαφορές στη διακομματική υπάρχουν και στις θεματικές ενότητες πάνω στις οποίες θα στηριχθούν οι ερωτήσεις, ωστόσο εκείνο στο οποίο όλοι συμφώνησαν εξαρχής είναι η τηλεμαχία να έχει μια εύλογη χρονική διάρκεια, μέχρι δύο ώρες, για να μη γίνει κουραστικό για τους τηλεθεατές.

Ο Αλ. Τσίπρας, ερωτηθείς σχετικά, ανακοίνωσε ότι, αφού δεν θα υπάρξει τηλεμαχία με τον κ. Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της διακαναλικής που θα δώσει θα καλέσει όλα τα κανάλια και όλους τους δημοσιογράφους να έρθουν να τον «ανακρίνουν». Να έχει, δηλαδή, «μια απευθείας τηλεοπτική αναμέτρηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς μονολόγους, αλλά ανοικτό και ουσιαστικό διάλογο, όχι στημένο, δηλαδή, για να μπορέσει ο λαός να βγάλει συμπεράσματα».

Επίσης ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ο καθένας παίρνει την ευθύνη των επιλογών του και κρίνεται από τους πολίτες». Τόνισε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «υποτιμά και τον εαυτό του και τους Έλληνες πολίτες αρνούμενος τον προγραμματικό διάλογο» και πως ο καθένας μπορεί να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους το κάνει.

Πηγές της ΝΔ σχολίασαν ότι οι αναφορές του πρωθυπουργού είναι δηλωτικές της αδιόρθωτης αλαζονείας του.


Πηγή:ΕΡΤ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54