Ανάστατος ο ιατρικός κόσμος μετά τις απειλές Άδωνι Γεωργιάδη σε ιδιώτες γιατρούς εάν δεν στηρίξουν το ΕΣΥ - Τι απαντούν

ΔΗΜΗΤΡΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Στα «κάγκελα» είναι οι ιδιώτες γιατροί μετά τις απειλές του υπουργού υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ότι θα τους αποκλείσει από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ή ακόμη ότι θα προχωρήσει σε επίταξη σε περίπτωση που δεν βοηθήσουν να καλυφθούν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο υπουργός Υγείας σε πρόσφατο συνέδριο αλλά και αργότερα σε διάφορες τηλεοπτικές του εμφανίσεις, διατύπωσε απειλές εναντίον ιδιωτών γιατρών που υπηρετούν σε περιοχές όπου λείπουν συγκεκριμένες ειδικότητες σε νοσοκομεία. Εάν δεν εργαστούν στο ΕΣΥ ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις μπορεί να προχωρήσει ακόμη και σε επίταξη ή να τους αφήσει εκτός ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Πρόκειται για μία πρωτοφανή απόφαση την οποία μάλιστα όπως είπε θα εκδώσει σε υπουργική απόφαση.

Το σκεπτικό είναι ότι δεν μπορεί να απουσιάζουν συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών από τις δημόσιες μονάδες υγείας, ενώ την ίδια ώρα να υπάρχουν ιδιώτες γιατροί που λειτουργούν κανονικά στα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Ο υπουργός υγείας είχε αναφέρει πρόσφατα στη Βουλή και στην περίπτωση της Λακωνίας και στο νοσοκομείο της Σπάρτης όπου επίσης λείπουν συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών. Σήμερα ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας με ανοιχτή του επιστολή εξακοντίζει βολές εναντίον του κ.Γεωργιάδη.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανοιχτή επιστολή η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας, Μαρία Τσιρώνη, «σε μία ευνομούμενη Πολιτεία τα πυροτεχνήματα δεν έχουν θέση, ειδικά όταν πρόκειται για αγαθά θεμελιώδη μεταξύ αυτών η ΥΓΕΙΑ των πολιτών».

Παράλληλα τονίζει μεταξύ άλλων:

«Ανθεί η ιδιωτική ιατρική….» Μην κόπτεσθε για τη δωρεάν Υγεία και μην μπερδεύετε τους πολίτες με την έννοια της Δημόσιας Υγείας που δεν αφορά στην αποζημίωση και την παροχή Υπηρεσιών Υγείας. Η πραγματικότητα κ. Υπουργέ είναι ΑΛΛΗ, την οποία από ότι φαίνεται δεν γνωρίζετε».

Κατά Άδωνι Γεωργιάδη τάσσονται όμως και οι Παθολόγοι που κατέχουν μία από τις ειδικότητες που λείπουν από τα δημόσια νοσοκομεία.

Οι Παθολόγοι που κατέχουν μία από τις ειδικότητες που παρουσιάζει σημαντική έλλειψη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καταφέρονται κατά του υπουργού Υγείας λέγοντας ότι:

«Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας στον ασθενή και όχι προνόμιο του γιατρού. Ο γιατρός θα αμειφθεί, θα συστήσει την αρμόζουσα θεραπεία και στη συνέχεια, αφού δεν θα μπορεί να κάνει ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο ασθενής θα πρέπει να βρει από μόνος του πως θα αποζημιωθεί για τη φαρμακευτική του δαπάνη.

Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και τις απειλές του Υπουργείου για οριζόντια τιμωρητικά μέτρα των ιατρών που υπερβαίνουν τον μέσο όρο στην συνταγογράφηση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του κλινικού έργου των Παθολόγων, αλλά και την απώλεια του δικαιώματος του ασθενούς σε νεότερες διαγνωστικές τεχνικές και θεραπείες υψηλού κόστους» σημειώνει η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος.

«Όσον αφορά τις απειλές επίταξης, αυτές έχουν να κάνουν με κρίσεις υγείας, όπως η πανδημία που βιώσαμε, τότε που οι υγειονομικοί «χειροκροτηθήκανε» για την προσφορά τους. Σε κάθε άλλη περίπτωση αποτελεί πολιτική επιλογή μιας Κυβέρνησης που θα την χαρακτηρίζει» αναφέρει η Επαγγελματική Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος.

Πηγή: ethnos.gr