Οι διανομείς ζητούν απαγόρευση εργασίας σε καύσωνα και άλλες ακραίες συνθήκες

«Αυστηρό Νομικό Πλαίσιο για απαγόρευση εργασίας σε ακραίες καιρικές συνθήκες (καταιγίδες- έντονες βροχοπτώσεις χιονόπτωση, παγετός, αέρας, καύσωνας κτλ)», ζητάει με ανακοίνωση της η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης.

Ενώ ο Ιούνιος υπήρξε ο θερμότερος των τελευταίων ετών και αναμένονται νέα κύματα καύσωνα το καλοκαίρι, οι διανομείς ζητούν «να σταματήσουν οι διανομές τις ώρες που επικρατεί καύσωνας».

Ακόμη ζητούν αυστηρούς ελέγχους από το ΣΕΠΕ, για την τήρηση του νόμου σχετικά με τις διατάξεις για την υγεία και την ασφάλεια των διανομέων.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τής Επιτροπής Αγώνα Διανομέων

«Ξεκινάει από αύριο Τρίτη κύμα καύσωνα το οποίο θα διαρκέσει περίπου 10 ημέρες! Η εργασία των διανομέων τους καλοκαιρινούς μήνες –κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες- επιβαρύνεται επιπλέον της θερμικής καταπόνησης, από την αναγκαία χρήση των Μέσων Ατομικής Προστασίας, από την έκθεση στα καυσαέρια των υπολοίπων οχημάτων, την παράδοση παραγγελιών σε πολυώροφες οικοδομές χωρίς ανελκυστήρα κτλ.

Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο για τους διανομείς σε πλατφόρμες όπου δεν υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι διαμονής και προστασίας.

Δυστυχώς παρά τις δεκάδες καταγγελίες μας προς την κυβέρνηση και το υπ. Εργασίας κανένα νομικό πλαίσιο δεν έχει ψηφιστεί για την απαγόρευση εργασίας των διανομέων υπό ακραίες καιρικές συνθήκες (χιονοπτώσεις, παγετός, έντονες βροχοπτώσεις, ισχυροί άνεμοι, καύσωνες κτλ).

Καλούμε την κυβέρνηση για άλλη μια φορά να λάβει άμεσα μέτρα, πριν να είναι αργά!

Ωστόσο δεν περιμένουμε με σταυρωμένα χέρια! Ενημερώνουμε/καλούμε τους συναδέλφους να μην υποκύψουν στις πιέσεις των εργοδοτών και των ψηφιακών πλατφορμών.

Να ΑΡΝΗΘΟΥΜΕ την εργασία στις ώρες που επικρατεί καύσωνας και να ενημερώνουμε ΑΜΕΣΑ την Επιτροπή στο τηλέφωνο 6982268508, ώστε να απαντήσουμε συλλογικά στις εγκληματικές εργοδοτικές αυθαιρεσίες!

Απαιτούμε

– Αυστηρό Νομικό Πλαίσιο για απαγόρευση εργασίας σε ακραίες καιρικές συνθήκες (καταιγίδες- έντονες βροχοπτώσεις χιονόπτωση, παγετός, αέρας, καύσωνας κτλ). – Διακοπή των διανομών τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες εν μέσω καύσωνα, χωρίς μείωση αποδοχών Υποχρεωτικά συχνά διαλείμματα και δωρεάν παροχή νερού, χυμών κτλ.

Αυστηροί έλεγχοι από το ΣΕΠΕ, για την τήρηση του νόμου 4611/2019 – αρ. 56 σχετικά με τις διατάξεις για την υγεία και την ασφάλεια των διανομέων: παροχή από τον εργοδότη των Μέσων Ατομικής Προστασίας (κράνος, μπουφάν και παντελόνι με προστατευτικά, γάντια, αδιάβροχα κτλ).

Όχι άλλοι νεκροί συνάδελφοι! Δεν Θα ζήσουμε σαν δούλοι! ο αγώνας συνεχίζεται…»