Νίκη για τους 9 ναυαγούς της Πύλου: Κρίθηκαν αθώοι, αφήνονται ελεύθεροι

Μεγάλη νίκη για τους εννέα Αιγύπτιους ναυαγούς και για το κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στη σκιά του ναυαγίου στην Πύλο με τους περισσότερους από 600 νεκρούς. Οι κατηγορούμενοι που βρέθηκαν στο εδώλιο μέσα από ένα διάτρητο κατηγορητήριο κηρύχθηκαν αθώοι και αφήνονται ελεύθεροι. 

Με την έναρξη της σημερινής δίκης στην Καλαμάτα, οι συνήγοροι των 9 Αιγυπτίων υπέβαλαν ένσταση επισημαίνοντας ότι το δικαστήριο είναι αναρμόδιο να δικάσει την υπόθεση, καθώς οι κατηγορούμενοι εντοπίστηκαν σε διεθνή ύδατα. Προέβαλαν, μάλιστα, και ως δεδικασμένο ανάλογες αποφάσεις από το Εφετείο Ρόδου και το Εφετείο Κρήτης, τα οποία έκαναν δεκτές ανάλογες ενστάσεις.

Η στιγμή της απελευθέρωσης για τους 9 κατηγορούμενους | (ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ/EUROKINISSI)
Ξέσπασμα χαράς | (ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ/EUROKINISSI)

Μετά και την εισαγγελική πρόταση που ανέφερε ότι το δικαστήριο είναι αναρμόδιο, η έδρα ανακοίνωσε ότι κρίνει ως απαράδεκτη την ποινική δίωξη και κήρυξε αθώους τους κατηγορούμενους.

Η τοποθέτηση εισαγγελέα και η ανακοίνωση της έδρας σύμφωνα με το thecase

Εισ: Σύμφωνα με τους κανόνες διεθνούς δικαίου κάθε κράτος πρέπει να εφαρμόζει τους κανόνες της Σύμβασης της Θάλασσας, του 1982 […] Θα ήθελα να κάνω μια ειδική αναφορά στην Ζώνη Ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης. Αποτελεί άσκηση διεθνούς δικαιοδοσίας της Ελλάδας. […] ο νομικός δεσμός του κράτους σημαίας με το σκάφος είναι πολύ σημαντικός. Μόνο το κράτος σημαίας μπορεί να ασκήσει δικαιοδοσία σε σκάφος στην ανοιχτή θάλασσα. […] Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, όπως, πειρατεία, δουλεμπόριο, παράνομες ραδιοτηλεοπτικές προβολές […] η παράνομη μεταφορά μεταναστών δεν υπάγεται στην εμπορία δούλων. […] Άρα σύμφωνα με αυτή τη νομική βάση, δεν μπορεί να ασκηθεί δικαίωμα επίσκεψης, το γράφει ο καθηγητής μου στη Νομική κ. Ρούκουνας στο βιβλίο του Διεθνές Δίκαιο» σελ. 168. Τι νοείται ως «ανοιχτή θάλασσα» […] ό,τι δεν περιλαμβάνεται στις ζώνες που προανέφερα, δηλαδή στην αιγιαλίτιδα ζώνη και τα χωρικά ύδατα. Δεν θεμελιώνεται κυριαρχία παράκτιου κράτους, άρα και δεν θεμελιώνεται ποινική δικαιοδοσία […] Το έγκλημα της παράνομης μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών στοιχειοθετείται από τη μετάφορά τους στην αιγιαλίτιδα ζώνη, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με ξένη σημαία σε καθεστώς αβλαβούς διέλευσης. Συνοψίζοντας, από την ακροαματική διαδικασία, τα έγγραφα τους μάρτυρες τις απολογίες, σαφώς και πέραν πάσης αμφιβολίας προέκυψε ότι το ναυάγιο συνέβη σε διεθνή ύδατα. Ήτοι στα 47 ν.μ. ΝΔ της πύλου ήτοι εκτός υδάτων της Ελλάδος, δεν θεμελιωνεται δικαιοδοσία της ελλάδος. Δεν νοείται ότι μπορεί να στοιχειοθετηθουν κατά αντικειμενική υπόσταση τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται, και προτείνω να κηρυχθούν αθώοι.

[Χειροκρότημα από το ακροατήριο].

Πανταζής: Όταν η εισαγγελική πρόταση περιέχει σαφή και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, οφείλουμε να συνταχθούμε μαζί της, πέρα και από την εντιμότητά της.

Πρόεδρος: Διακόπτουμε για είκοσι λεπτά για τη διάσκεψη.

Διακοπή στις 12:23. Συνέχιση 12:41

Πρ: Το δικαστήριο κρίνει ως απαράδεκτη την ποινική δίωξη […] Κηρύσσει τους κατηγορούμενους αθώους.

[Χειροκροτήματα στην αίθουσα]

Πρ: Να ακυρωθούν κατασχέσεις κλπ

Λύεται η συνεδρίαση 12:44.»

Ανακούφιση, χειροκροτήματα και συνθήματα

Το άκουσμα της απόφασης για τους εννέα διασωθέντες που έφτασαν να κατηγορούνται ως διακινητές, αλλά και για πρόκληση ναυαγίου, έφερε έκρηξη χαράς και επευφημιών εντός κι εκτός της αίθουσας.

Από την κινητοποίηση για τους 9 της Πύλου | Φωτογραφία Εφ.Συν.
Τρικάκια και συνθήματα αλληλεγγύης | Φωτογραφία Εφ.Συν.
«Διακόσμησαν» ακόμη και την κλούβα της ΕΛ.ΑΣ. | Φωτογραφία Εφ.Συν.

Πλήθος κόσμου άρχισε να χειροκροτά και να φωνάζει συνθήματα όπως «το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά».

Να παυθεί κάθε δίωξη στους 9 της Πύλου | Φωτογραφία Εφ.Συν.
Αντιπροσωπεία της ΚΕΕΡΦΑ στην Καλαμάτα | Φωτογραφία Εφ.Συν.
Παρέμβαση του Πέτρου Κωνσταντίνου | Φωτογραφία Εφ.Συν.

Το κίνημα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στον αγώνα των εννέα Αιγυπτίων και των συνηγόρων τους, εξάλλου, έδωσε δυναμικό «παρών» από νωρίς σήμερα έξω από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας αψηφώντας και την πρωινή καταστολή από τη ΜΑΤ και δίνοντας δυναμική απάντηση στον δρόμο. 

«Καμία συγκάλυψη, να τιμωρηθούν οι ένοχοι». | Φωτογραφία Εφ.Συν.

Αστυνομική βία με το «καλημέρα»

Νωρίς το πρωί κλούβες των ΜΑΤ είχαν κλείσει τον δρόμο στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει αποκλείσει το σημείο έξω από το Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας και προχώρησε σε δύο προσαγωγές. | Φωτογραφίες/Εφ.Συν.
Αστυνομικοί χτύπησαν δύο μέλη σωματείων στην Καλαμάτα. | Φωτογραφίες/Εφ.Συν.

Μάλιστα, η ΕΛ.ΑΣ. απάντησε με επιθετικότητα όταν συγκεντρωμένοι, μέλη σωματείων επιχείρησαν να ανοίξουν ένα πανό, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άτομα, ένας με ανοιγμένο κεφάλι και ο δεύτερος με μώλωπες. Η αστυνομία προχώρησε και σε τρεις προσαγωγές. Ένας από τους τραυματίες μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου του έγιναν τρία ράμματα και στη συνέχεια πήρε εξιτήριο, ενώ και οι τρεις προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι.

Τραυματισμός διαδηλωτών από επίθεση της ΕΛ.ΑΣ. στην Καλαμάτα. | Φωτογραφίες/Εφ.Συν.

 

Οργή από το ΚΚΕ

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στη συγκέντρωση εργατικών σωματείων και άλλων φορέων της Μεσσηνίας έξω από τα δικαστήρια της Καλαμάτας, όπου διεξάγεται η δίκη για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, επιβεβαιώνει ότι στόχος είναι η συγκάλυψη των τεράστιων ευθυνών του κράτους, της FRONTEX και της ίδιας της ΕΕ για το ναυάγιο και την επιχειρησιακή διαχείρισή του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ και καταλήγει:

«Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό διαδηλωτών και την προσαγωγή τριών, ανάμεσά τους και του Νίκου Κουτουμάνου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακού συμβούλου Πελοποννήσου. Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει το λαό να διεκδικεί την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών και των πραγματικών ενόχων κι αυτού του εγκλήματος».

«Έδειξαν το αληθινό πρόσωπο του αυταρχισμού»

Για τη σημερινή αστυνομική βία μπροστά από τα δικαστήρια ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά, Θανάσης Πετράκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η κυβέρνηση των ενόχων για το έγκλημα της Πυλου που έχασαν τη ζωή τους 600 άνθρωποι  έδειξε πάλι το αληθινό πρόσωπο του αυταρχισμού.  Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση  Μητσοτάκη για  την επίθεση που με εντολή της, έκαναν οι αστυνομικές δυνάμεις, στη συγκέντρωση αλληλεγγύης, στην Καλαμάτα, και τις συλλήψεις  του Περιφερειακού Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Κουτουμάνου ,και των άλλων αλληλέγγυων  πολιτών. Απαιτούμε να, αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες   και να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις απο τη συγκέντρωση .Το έγκλημα, της Πύλου δεν θα συγκαλυφθεί.