Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου / Νεκρή αρκούδα από δηλητηριασμένο δόλωμα

Nεκρή αρκούδα εντοπίστηκε σε προχωρημένη σήψη στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Αβδέλλα στον νομό Γρεβενών, εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, μετά από κατανάλωση δηλητηριασμένου δολώματος, ανακοίνωσε την Παρασκευή η οργάνωση Καλλιστώ.

Κάτοικοι της περιοχής ενημέρωσαν την «Καλλιστώ», Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση, καθώς και την Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Παράλληλα, η Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου ειδοποιήθηκε και για άλλο κρούσμα χρήσης δηλητηριασμένου δολώματος στην περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Αετομηλίτσας Ιωαννίνων, όπου βρέθηκε νεκρός ένας Χρυσαετός και μικρά θηλαστικά, ενώ το προηγούμενο διάστημα εντοπίστηκαν 193 δηλητηριασμένα δολώματα στην περιοχή του Ολύμπου από τις Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Στα δύο πρώτα περιστατικά ενημερώθηκαν η ειδική Μονάδα Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων που διαθέτει το ΕΠ. Β. Πίνδου (ΟΦΥΠΕΚΑ) καθώς και η μικτή Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα (Καλλιστώ/ΕΠ Β. Πίνδου), με σκοπό την άμεση αυτοψία, την συλλογή δειγμάτων για τοξικολογικές αναλύσεις, όπως και την συλλογή και καταστροφή άλλων δηλητηριασμένων δολωμάτων, που παρέμειναν στην περιοχή.

«Οι καταστροφικές συνέπειες παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων έχουν πλέον γίνει μία από τις κύριες απειλές για τη βιοποικιλότητα και τα προστατευόμενα είδη», τονίζει η Καλλιστώ.