''ΦΑΛΑΚΡΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ'' του Eugene Ionesco συνεχίζει τις παραστάσεις | Ομάδα Loxodox | Σκηνοθεσία: Αλκίνοος Δωρής

¨Η Φαλακρή Τραγουδίστρια¨
Του Eugene Ionesco

Σκηνοθεσία: Αλκίνοος Δωρής 
Από την Ομάδα Loxodox 
Στο House of Smiths

 

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΕΩΝ 
Λόγω της θερμής υποδοχής κοινού και κριτικών και των διαρκών sold out η παράσταση παρατείνεται
 έως την Κυριακή 4 Ιουνίου

Ο χώρος που εκτυλίσσεται το έργο είναι το σαλόνι του κυρίου και της κυρίας Smith στα προάστια του Λονδίνου. Ο χρόνος, γνωστός μόνο μέσα από ένα χαλασμένο ρολόι.
 Το ζευγάρι μόλις έχει δειπνήσει. Η παραδοξότητα του σύμπαντος των Smiths και η κοινοτοπία της καθημερινότητας τους, αναδύεται μέσα από την καθιερωμένη βραδινή συζήτηση του ζεύγους.
Μαθαίνουμε πόσα παιδιά έχουν, τι τρώνε, ποιοι είναι οι γείτονές τους.
Το συμβάν που ανατρέπει την ψυχική νιρβάνα του ζεύγους είναι ένα ακόμα (απροειδοποίητο!) δείπνο με τους εγκάρδιους φίλους τους, τον κύριο και την κυρία Martin.
Τι είναι αυτό που μένει τελικά να αποδειχθεί;
Η απάντηση έρχεται από τον ίδιο τον Ιονέσκο:
¨Ας μην εκβιάζουμε τις καταστάσεις, ας αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν από μόνα τους¨.


Σκηνοθετικό σημείωμα
Η σημαίνουσα μορφή της ¨κούκλας¨ και της ¨μαριονέτας¨ αποτελεί κατά τη γνώμη μου τον μεγαλύτερο δημιουργικό ύφαλο για το συγκεκριμένο έργο.
Το να κάμψεις αυτή την αντίσταση βάζοντας μπροστά την ευαισθησία  και τη ζωογόνο ενέργεια που χαρίζεται από τον ίδιο τον συγγραφέα, είναι το μεγαλύτερο κέρδος της παράστασης.
Επιλέξαμε να μην σταθούμε στα θεμέλια της γραφής του Ιονέσκο, σκάψαμε βαθιά μέσα στις λέξεις αυτού του παράλογου κόσμου και ανασύραμε το χρυσάφι της Φαλακρής τραγουδίστριας.
Νομίζω πως αυτό είναι το πιο σημαντικό, να δεις με την δική σου ματιά τι λένε τα λόγια χωρίς να υιοθετήσεις άδεια σχήματα και προκατασκευασμένες σκοπιές χωρίς ουσία.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο: Eugene Ionesco
Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Αλκίνοος Δωρής 
Σκηνικά: Μαρίζα Θεοφυλακτοπούλου
Επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Τσούπρα
Κατασκευή Κοστουμιών: Ram Ram
Mουσική επιμέλεια: Loxodox
Σχεδιασμός Φωτισμών: Θωμάς Οικονομάκος
Φωτογραφίες Παράστασης: Σιδέρης Νανούδης
Ανθοστολισμός: KOPRIA
Καλλιτεχνική συνεργασία : Ισμήνη Ασημάκη, Αγγελική Τσούπρα
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: Loxodox

Διανομή: Μαριλένα Γερμανού (κα. Μάρτιν), Αλκίνοος Δωρής (Μαίρη), Μαρίζα Θεοφυλακτοπούλου (κα. Σμιθ), Σταύρος Καστρινάκης (κ. Σμιθ), Μπέτυ Σαράντη (πύραρχος), Νεκτάριος Σμυρνάκης (κ. Μάρτι)

Πληροφορίες Παράστασης 
Παράταση Παραστάσεων: Έως την Κυριακή 4 Ιουνίου 
Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Παρασκευή 5/5 (21:00), Σάββατο 6/5 (19:00 & 21:00), Κυριακή 7/5 ((19:00 & 21:00), Δευτέρα 8/5 (21:00), Σάββατο 20/5 (19:00), Κυριακή 21/5 (19:00 & 21:15), Δευτέρα 22/5 (21:00), Παρασκευή 26/5 (21:00), Σάββατο 27/5 (19:00 & 21:00), Κυριακή 28/5 (21:00), Δευτέρα 29/5 (21:00), Τρίτη 30/5 (21:00)   

Διάρκεια παράστασης:  70  λεπτά (χωρίς διάλειμμα) 

Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 10€

 

Προπώληση εισιτηρίων :Viva.gr 
https://www.viva.gr/tickets/theater/i-falakri-tragoudistria/

 

Τηλέφωνα επικοινωνίας κρατήσεων : 6948199103

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ


Ηouse of Smiths
Ζωοδόχου Πηγής 70-74, 6ος όροφος
Εξάρχεια, Αθήνα

Έγραψαν για την παράσταση 
“Γενικά είναι τόσο κουλό που καταντά εξαιρετικό. Το σκηνοθετεί ο Αλκίνοος Δωρής και θέλουμε να συγχαρούμε την Ομάδα Loxodox. Το site specific στα πιο σουρεαλιστικά του”.  Ζωή Δημητρίου, provocateur 

Ο Αλκίνοος Δωρής και η Loxodox, για μια ακόμη φορά δημιουργούν ένα θεατρικό γίγνεσθαι που συνομιλεί με τον συγγραφέα, και τις αναφορές του αλλά θεμελιώνει και μια γέφυρα για να περπατήσουν τόσο οι συντελεστές της παράστασης όσο και οι θεατές της. Νάγια Παπαπάνου, Boem Radio

“Η ομάδα Loxodox επιλέγει το γνωστό θεατρικό και το αποδίδει με το πρέπον καρικατουρίστικο των χαρακτήρων μακριά από ρεαλιστικές ερμηνείες που θα αφαιρούσαν το κωμικό στοιχείο του έργου αλλά και τον συγγραφικό κόσμο του δημιουργού”.  Δημήτρης Μπαμπούλης, TVXS 

"Όσο γράφω το κείμενο, τόσο σκέφτομαι ότι αξίζει πραγματικά να δείτε τι έστησε η ομάδα Loxodox. Το έργο δεν είναι εύκολο, θέλει μια προεργασία αλλά δεν μιλάμε πλέον για μια απλή παράσταση αλλά για μια θεατρική εμπειρία!” Άρης Γαβριελάτος, αθηΝΕΑ 

"Ο Αλκίνοος Δωρής, ως γλυκύτατη Μαρία, αλλά και με την ευθύνη της σκηνοθεσίας και της μετάφρασης του έργου, επιτρέπει στο Ιονεσκικό πείρα(γ)μα να υπάρξει ανεμπόδιστο, με εμφανή σεβασμό στην ιστορικότητα και την κοινωνικοπολιτική του διάσταση. Η κάθε σκηνή, μια εικόνα και το όλον, ένας πίνακας από εκείνους που θα συναντούσε κάποιος επαξίως σε κάποιο από τα μεγάλα μουσεία του κόσμου".
Χάρις Παρασκευοπούλου, SinWebRadio 

"Το έργο αυτά εκφράζει το αίσθημα της αποξένωσης και την αδυναμία και ματαιότητα επικοινωνίας με σουρεαλιστικό και κωμικό τρόπο, παρωδώντας τον κομφορμισμό της αστικής τάξης και τις κοινές θεατρικές φόρμες. Αυτό ακριβώς έκανε πράξη η παράσταση. Σε ένα σαλόνι παρατηρούμε, ή καλύτερα βιώνουμε την απόλυτη παραφροσύνη του καπιταλισμού, του φασισμού, της κυβέρνησης, της κοινωνίας και των ανθρώπων".  Μαρία Μαρή, In2life 

“Τελικά είναι το έργο του παράλογο ή ο κόσμος μας; Αν θέλετε να μάθετε το μόνο που μένει είναι να χτυπήσετε και εσείς το κουδούνι των Smiths!” 
Έλλη Διακογιάννη, θέατρο.gr