Στα ανοικτά των ακτών της Ανδαλουσίας

«Διασώθηκαν 53 άτομα πάνω σε αυτοσχέδιο σκάφος»

Οι ισπανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσαν την Κυριακή τη διάσωση 53 μεταναστών που βρίσκονταν πάνω σε ένα αυτοσχέδιο σκάφος στα χωρικά ύδατα μεταξύ της Ανδαλουσίας και της ακτής του Μαρόκου. 

«Διασώθηκαν 53 άτομα πάνω σε ένα αυτοσχέδιο σκάφος» ανακοίνωσε η ισπανική ακτοφυλακή, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση έγινε κοντά στο νησί Αλμποράν στα νερά της Μεσογείου που χωρίζουν την Ισπανία από το Μαρόκο. Οι επιζώντες μεταφέρθηκαν στην Μοτρίλ , μια πόλη στην Ανδαλουσία.

Παρά τον κίνδυνο, πολλοί αφρικανοί μετανάστες δοκιμάζουν να περάσουν από την ακτή του Μαρόκου στην Ισπανία πάνω σε φουσκωτά σκάφη, καθιστώντας τη χώρα μια από τις πύλες εισόδου της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη. Μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 16ης Σεπτεμβρίου του 2013, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης, εντοπίστηκαν 1.396 άνθρωποι ενώ προσπαθούσαν να φτάσουν στις ισπανικές ακτές. Ο αριθμός είναι ελαφρώς μικρότερη από ό τι την ίδια περίοδο του 2012.

Παράλληλα με την εν λόγω προσπάθεια από τη θάλασσα, άλλοι μετανάστες προσπαθούν να εισέλθουν σε ευρωπαϊκό έδαφος και πάλι μέσω του Μαρόκου, αλλά διασχίζοντας τα χερσαία σύνορα που χωρίζουν την Αφρική από την Ισπανία στους θύλακες της Θέουτα και της Μελίγια. Μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 περίπου 3.000 παράνομοι μεταναστών προσπάθησαν να διασχίσουν το θύλακα Μελίγια, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας, εκ των οποίων το 77% συνελήφθηκε. Την ίδια περίοδο του 2012 άλλοι 1.610 μετανάστες είχαν κάνει το ίδιο.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ