Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, στην ΕΡΤopen 106.7 και τον Δημήτρη Παναγούλη (AUDIO)

Η επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη ο οποίος θα περιλαμβάνει όλες τις εγγυήσεις είναι η συμβιβαστική λύση που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρωθεί η 2η αξιολόγηση, όπως δήλωσε ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤopen 106,7. «Νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει τις επόμενες ημέρες μια συμβιβαστική λύση που να μην προϋποθέτει την ψήφιση νέων μέτρων αλλά να έχει όλες τις εγγυήσεις σε έναν μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, τον περίφημο κόφτη που αν αποκλίνει από τους στόχους – που δεν θα αποκλίνει από τους στόχους αλλά λέμε στην υποθετική περίπτωση που αποκλίνει από τους στόχους – να ληφθούν κάποια μέτρα τα οποία θα μπορούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να περιλαμβάνονται σε αυτόν τον δημοσιονομικό διορθωτή, σε αυτόν τον κόφτη».

Εάν οι εκλογές αποτελούν λύση στο ενδεχόμενο που επιμείνουν στις απαιτήσεις τους οι δανειστές, ο κ. Ζαχαριάδης εκτίμησε ότι «οι εκλογές ως λύση δεν θα λύσουν στην παρούσα φάση που βρισκόμαστε κανένα από τα προβλήματα τα οποία έχει η ελληνική οικονομία, θα χαθεί επίσης η δυνατότητα της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση» εκτιμώντας πως υπάρχουν ακόμα τα χρονικά περιθώρια για το κλείσιμο της αξιολόγησης με λογικές υποχωρήσεις. «Αυτό το οποίο προκρίνουμε και αυτό για το οποίο διαπραγματευόμαστε είναι με λογικές υποχωρήσεις, χωρίς υποχωρήσεις αρχών, να μπορέσει να κλείσει η αξιολόγηση και μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση. Είναι πάρα πολύς χρόνος και ποσοτικά και ποιοτικά, οι επόμενες 20 ημέρες. Η εκτίμηση μου είναι, αν δεν πρυτανεύσει η τρέλα και η παράνοια και πρυτανεύσει μια σχετική λογική, ότι μπορούνε να έχουνε κλείσει και να έχουνε γεφυρωθεί τα πράγματα»

Για το εάν στις λελογισμένες υποχωρήσεις, περιλαμβάνει και την προκαταβολική ψήφιση μέτρων, ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως «περιλαμβάνεται μέχρι έναν κόφτη, ο οποίος να είναι και σχετικά περιγραφικός αλλά όχι προληπτική ψήφιση μέτρων» καθώς όπως συμπλήρωσε κάτι τέτοιο «δεν έχει γίνει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα, να ψηφιστούν υποθετικά μέτρα για το εάν πιαστούν ή δεν πιαστούν δημοσιονομικοί στόχοι».

Στην συνέχεια ο Κώστας Ζαχαριάδης απέκλεισε κατηγορηματικά τόσο το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος όσο και εκείνο των εκλογών εκτιμώντας παράλληλα ότι η κυβερνητική πλειοψηφία, την οποία χαρακτήρισε «αρκετά συνεκτική και ανθεκτική» θα υιοθετήσει την εισήγηση που θα φέρει ο Υπ. Οικονομικών με τον Πρωθυπουργό. «Η εκτίμηση μου είναι ότι αυτό το οποίο θα εισηγηθεί ο κ. Τσακαλώτος και ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – και σας λέω δεν θα περιλαμβάνει ψήφιση προληπτικών μέτρων – κατά πάσα πιθανότητα, πάλι δεν μπορώ να είμαι μέντιουμ για να κάνω μελλοντολογία, θα υιοθετηθεί. Αυτή η πλειοψηφία των 153 βουλευτών έχει δείξει ότι είναι αρκετά συνεκτική και αρκετά ανθεκτική για να προχωρήσει τα πράγματα».

Ο κ. Ζαχαριάδης απέκλεισε επίσης και το ενδεχόμενο κοινής εθνικής γραμμής στα βασικά μέτωπα της διαπραγμάτευσης θεωρώντας πως δεν υπάρχει κοινός τόπος με την αξιωματική αντιπολίτευση. «Στα εργασιακά εμείς επιδιώκουμε μια ανασυγκρότηση της νομοθεσίας με βάση τα όσα ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και διαπραγματευόμαστε και δίνουμε μάχη για αυτό. Η αξιωματική αντιπολίτευση όταν ήταν κυβέρνηση, διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα, έφερε σε ευρωπαϊκή χώρα καθεστώς μη – Ευρώπης με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την νομοθέτηση του κατώτατου μισθού με νόμο και αν δείτε τις απόψεις και τα tweet του κ. Βρούτση, είναι εμφανής η ακραία νεοφιλελεύθερη και αντεργατική γραμμή η οποία εκπέμπεται από το χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τα tweet του κ. Βρούτση τα διαβάζετε, αυτά που έχουνε γίνει viral σε όλο το ίντερνετ;»Κλείνοντας, ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κληθείς να σχολιάσει το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το οποίο τίθεται πλέον σε εφαρμογή ως προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, αφού ανέφερε πως δεν γνωρίζει την διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού και τι ακριβώς πλειστηριάζεται επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί καθώς όπως είπε «εάν υπάρχει μια διαδικασία αυτόματου πλειστηριασμού τέταρτων, πέμπτων ή όγδοων περιουσιακών στοιχείων, αυτό δεν το γνωρίζω και δεν θα ήθελα να σχολιάσω κάτι στο οποίο δεν έχω ιδιαίτερη γνώση γιατί κινδυνεύω να κάνω λάθος και να εκθέσω την παράταξη που εκπροσωπώ»Ακούστε τη συνέντευξη ΕΔΩ:

https://www.youtube.com/watch?v=lKHFAymU6S4&feature=youtu.be