Σε πανικό η κυβέρνηση, απαγορεύει στο παρά 1' τις κάλπες στη Θεσσαλονίκη για το νερό!

...αναδημοσίευση από www.avgi.gr...

Πανικόβλητη η κυβέρνηση και λαμβάνοντας τα μηνύματα ότι το αυριανό δημοψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ θα είναι ένα ηχηρό «όχι» στο ξεπούλημα του νερού, σπεύδει να εμποδίσει τη διεξαγωγή του, να τρομοκρατήσει τον κόσμο και εν τέλει να το βγάλει «παράνομο».

Μια μέρα πριν στηθούν οι κάλπες  ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης έστειλε σχετική εγκύκλιο στους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης στην οποία αναφέρει «Περιήλθαν στην υπηρεσία μας καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες την Κυριακή 18 Μαϊου, ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για δημοτικές και περιφερειακές αρχές σε κάποιους δήμους της χώρα κάποιοι προτίθενται να στήσουν παράνομα κάλπες εντός σχολικών συγκροτημάτων στα οποία θα διεξάγονται οι εκλογές, προκειμένου οι εκλογείς να ψηφίζουν για θέματα άσχετα με την επίσημη και νομοθετικά προβλεπόμενη εκλογική διαδικασία», αναφέρει. Καταλήγοντας η εγκύκλιος τονίζει: «Παρακαλείστε να μεριμνήσετε για την ενημέρωση των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής όσο και των εφόρων αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής προκειμένου να διεξαχθεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας...».

Φυσικά ο κ. Μιχελάκης δεν αναφέρει ότι οι «κάποιοι» που σκοπεύουν να στήσουν τις κάλπες είναι οι δήμοι, αφού το άτυπο δημοψήφισμα διοργανώνει η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, μετά από αποφάσεις των 11 δημοτικών συμβουλίων των δήμων που υδροδοτούνται από την ΕΥΑΘ, και γίνεται με την εποπτεία της καμπάνιας "SOSτε το νερό". Αν και άτυπο, αφού η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε πεισματικά να προχωρήσει μία από τις λίγες θετικές προβλέψεις του «Καλλικράτη» για τα τοπικά δημοψηφίσματα, μη εκδίδοντας το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, θα δώσει ένα επίσημο αποτέλεσμα για το τι επιθυμεί η κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Μέλη της «SOSτε το νερό» δήλωναν χθες ότι το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά, όπως ανακοινώθηκε και καλούσαν τους Θεσσαλονικείς να ψηφίσουν μαζικά και στην 3η κάλπη που θα στηθεί αύριο στους 11 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης.
Μανώλης Λαμτζίδης: Πρόκληση και περιφρόνηση δημοκρατικών θεσμών η προσπάθεια ματαίωσης του δημοψηφίσματος

"Η απόπειρα της κυβέρνησης να ματαιώσει το δημοψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, χαρακτηρίζοντάς το παράνομο, συνιστά πρόκληση και δείχνει τη βαθιά της περιφρόνηση στους δημοκρατικούς συμμετοχικούς θεσμούς", δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς με την Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση, Μανώλης Λαμτζίδης, σχολιάζοντας την εγκύκλιο που απέστειλε στους δήμους της Θεσσαλονίκης ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκης.

"Καταλογίζω ευθύνες σε όσους γνώριζαν την ύπαρξη του σχετικού εγγράφου και δεν αντέδρασαν ακαριαία", πρόσθεσε ο υποψήφιος δήμαρχος, ενώ τόνισε πως "η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι για μας αδιαπραγμάτευτο ζήτημα".

Τέλος, ο Μανώλης Λαμτζίδης κάλεσε "να πάρουν θέση άμεσα οι δήμαρχοι και τα συλλογικά όργανα" για την εγκύκλιο Μιχελάκη.

Στο μεταξύ, σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης, δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος και εκπρόσωποι του συντονιστικού φορέων "Σώστε το νερό", για το πως θα χειριστούν την απαγόρευση από την κυβέρνηση του δημοψηφίσματος.

Αργότερα θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα.


Πρόσθετη ενημέρωση

Στη συνέντευξη Τύπου οι δήμαρχοι ανακοίνωσαν ότι αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη και το δημοψήφισμα θα γίνει, ενώ θα δώσουν το παρόν και διεθνείς παρατηρητές.


Δήλωση του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσα

Από το πρωί, σήμερα, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας συντονισμένης προσπάθειας από την κυβέρνηση υπό την ηγεσία του κ. Μιχελάκη να ματαιωθεί το από καιρό προγραμματισμένο δημοψήφισμα «υπέρ ή κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη», δηλαδή του νερού. Με εγκυκλίους, εισαγγελικές παρεμβάσεις και απειλές ενορχηστρώνουν την παρεμπόδιση του δημοψηφίσματος που οργανώνουν η πρωτοβουλία SOSτε το νερό και οι δήμοι της Θεσσαλονίκης αύριο παράλληλα με τη διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.
Η αντιδημοκρατική κυβέρνηση του κ. Σαμαρά επιθυμεί την απαγόρευση του δημοψηφίσματος, ενώ μια δημοκρατική κυβέρνηση θα διευκόλυνε την έκφραση της θέλησης του λαού. Είμαστε σίγουροι πως ο λαός της Θεσσαλονίκης με τη μαζική του συμμετοχή αύριο θα ματαιώσει τα σχέδιά της και θα αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» και η περιφερειακή παράταξη της Κεντρικής Μακεδονίας «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» μαζί με τις υπόλοιπες δημοτικές κινήσεις της πόλης που υποστηρίζουμε, θα υπερασπιστούν και θα στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις το δημοψήφισμα, την ίδια τη δημοκρατία. Είμαστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δε θα αφήσει κανένα περιθώριο υλοποίησης του σχεδίου καταστροφής που απεργάζεται η κυβέρνηση.
Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω απειλές και μεθοδεύσεις που δηλητηριάζουν το προεκλογικό κλίμα. Σε κάθε περίπτωση ο λαός μας με τη ψήφο του θα φροντίσει ώστε οι σημερινές   αντιδημοκρατικές ενέργειες της κυβέρνησης Σαμαρά να είναι από τις τελευταίες.


Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17/05/2014 - 18:22