ΣΥΡΙΖΑ: Colpo grosso με τη Eurobank


 
Με ανακοίονωσή του το τμήμα οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεταισ την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, αμναφέοντας ότι:
 

"Οι εκτιμήσεις μας για την ολοκλήρωση του εγκλήματος σε βάρος της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου επιβεβαιώθηκαν με το χειρότερο δυνατό τρόπο. Η ανακοίνωση της Eurobank και το δελτίου τύπου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σηματοδοτούν την έναρξη του μεγάλου κόλπου (colpo grosso το είχαμε ονομάσει), με στόχο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, για να πλουτίσουν ακόμη μια φορά οι ιδιώτες κερδοσκόποι σε βάρος των ελλήνων φορολογουμένων.
Είναι σαφής η πρόθεση ενίσχυσης των συμφερόντων της ολιγαρχίας και του εγχώριου και ξένου κεφαλαίου, με πρόκληση τεράστιας ζημιάς για το Ελληνικό Δημόσιο. Φαίνεται, μάλιστα, πως μετά το Success Story και την «έξοδο στις αγορές» έχουν αποθρασυνθεί τόσο πολύ, ώστε δεν κάνουν έστω κάποια προσπάθεια να δικαιολογήσουν τις προκλητικές μεθοδεύσεις τους.


Πρόκειται για έγκλημα σε τιμή ευκαιρίας, αφού το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενόψει της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της τράπεζας, υπέγραψε συμφωνία µε ομάδα θεσμικών επενδυτών(!) με επικεφαλής τη Fairfax, για άντληση κεφαλαίων σε τιμή μετοχής 0,30 €, δηλαδή 75% φθηνότερη απ’ ό,τι κόστισε στο Δημόσιο (ΤΧΣ) και μάλιστα χαμηλότερη ακόμα και από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή!


Η προσφορά του αλλοδαπού επενδυτικού ομίλου αφορά το 47% περίπου της αύξησης, και είναι ποσού 1,332 δις. Η διαδικασία κάλυψης και του υπολοίπου ποσού (μέχρι τα 2,864 δις ευρώ), δηλαδή 1,532 δις, θα γίνει από εγχώριους και αλλοδαπούς θεσμικούς επενδυτές, χωρίς να αναμένεται σημαντική διαφοροποίηση στην τιμή.


Το ΤΧΣ προχώρησε στην απόφαση αυτή μετά τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις του Ν 4254/2014, που επιτρέπουν την εκποίηση της κρατικής ιδιοκτησίας στις τράπεζες επί ζημία του Δημοσίου, διασφαλίζοντας την ίδια στιγμή την απαλλαγή των μελών του Ταμείου από τις ευθύνες τους.


Σημειώνεται ότι με τα 2,864 δις της αύξησης θα παραχωρηθεί το 50% + 1 μετοχή σε ιδιώτες, όταν το συνολικό κόστος για το ΤΧΣ για την απόκτηση του 94% της Eurobank ήταν πάνω από 11 δις.


Το ίδιο το ΤΧΣ, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο, δεν δικαιούται να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου. Επίσης, με βάση τον ίδιο νόμο, εφόσον επενδυτές του ιδιωτικού τομέα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ με ποσοστό 50% ή μεγαλύτερο, το ΤΧΣ χάνει ουσιαστικά δικαιώματα ψήφου, που αντιστοιχούν στις υφιστάμενες μετοχές της Eurobank που κατέχει. Δηλαδή, στην πράξη το Δημόσιο (ΤΧΣ) δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου για τα ουσιαστικά θέματα διοίκησης και λειτουργικού ελέγχου της τράπεζας.
Έτσι, με αυτούς τους όρους η αύξηση θα είναι «επιτυχής» και η Κυβέρνηση θα πανηγυρίσει άλλο ένα success story, κατασκευάζοντας μια ακόμα χρηματοπιστωτική φούσκα και ελπίζοντας κάποια από τα χρήματα να φτάσουν στην πραγματική οικονομία. Το μεγάλο κόλπο, όμως, θα συντελεσθεί μετά από το χρονικό διάστημα υποχρεωτικής διατήρησης των μετοχών από πλευράς «επενδυτών» και αφού θα η τιμή της μετοχής θα έχει αυξηθεί, οπότε οι «επενδυτές» θα έχουν αποδόσεις πολλαπλάσιες των κεφαλαίων που τοποθέτησαν.


Βέβαια, κάποιοι επενδυτές έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να συμμετέχουν ενεργά στην εταιρική διακυβέρνηση της Eurobank, αλλά, άραγε, πιστεύει κανείς ότι θα διατηρήσουν τη συμμετοχή τους στην τράπεζα μετά το υποχρεωτικό διάστημα των 6 μηνών και την επίτευξη τέτοιων σκανδαλωδών κερδών;
Όσο για το ΤΧΣ, προκειμένου να διευκολύνει τα παιχνίδια των κερδοσκόπων, αναλαμβάνει την υποχρέωση να μη διαθέσει τις μετοχές του για 6 μήνες.

Το colpo grosso έχει στηθεί με τις ευλογίες της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και με το στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα.


Για τον ΣΥΡΙΖΑ οι ενέργειες αυτές της Κυβέρνησης και του ΤΧΣ συνιστούν μέγα σκάνδαλο σε βάρος της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου. Γίνονται με το αιτιολογικό ότι διευκολύνουν την εισροή κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία, παραβλέποντας, όμως, το γεγονός του απροκάλυπτου πλουτισμού, που προσφέρουν στο εγχώριο και ξένο κεφάλαιο σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.


Το προκάλυμμα καπνού, που χρησιμοποιεί το ΤΧΣ, είναι οι εκτιμήσεις από ανεξάρτητους εκτιμητές για την «εύλογη» αξία της τιμής της μετοχής. Αλήθεια, σε λίγους μήνες που η τιμή της μετοχής θα έχει πολλαπλασιαστεί, τι θα έχουν να πουν οι εκτιμητές;
Το μεγάλο ερωτηματικό, που προκύπτει, είναι αν ετοιμάζεται, όπως φημολογείται,  το ίδιο κόλπο και για την Εθνική τράπεζα, που κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο πολύ περισσότερα.  Οι ευθύνες της Κυβέρνησης θα είναι ακόμη μεγαλύτερες αν αποτολμήσουν να εφαρμόσουν το ίδιο κόλπο και για την Εθνική.


Τους διαβεβαιώνουμε ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει την απάντησή του στις επικείμενες εκλογές και με την ψήφο του θα ανατρέψει αυτή την Κυβέρνηση της διαπλεκόμενης ολιγαρχίας.
Προειδοποιούμε ότι για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει τις ουσιαστικές και ολοφανερές ευθύνες για το μεγάλο κόλπο, που εκτυλίσσεται σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων".

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54