“Πόρτα” στη Siemens από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βραζιλίας

Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βραζιλίας απέκλεισε για 5 χρόνια τη Siemens από διαγωνισμούς ανάθεσης έργων, με την υποψία της διαφθοράς. Ο γερμανικός όμιλος απέρριψε τις κατηγορίες και θα εφεσιβάλει την απόφαση. Σημειώνεται ότι η δικαστική απόφαση ελήφθη μετά από μήνες αρνητικών δημοσιευμάτων για την εταιρεία και τις πρακτικές της. Η διεύθυνση πάντως, της Siemens δηλώνει ότι δεν ανησυχεί, καθώς όπως αναφέρει, πλήττεται σε μικρό βαθμό ο τζίρος του ομίλου.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το κύμα διαμαρτυρίας των τελευταίων μηνών κατά της διαφθοράς έχει στο στόχαστρο του και τη Siemens, η οποία είχε γίνει σημείο αντιπαράθεσης και των υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές.

Όλα άρχισαν με κατηγορίες για καταβολή μιζών ύψους εκατομμυρίων που αφορούσαν την κατασκευή και συντήρηση γραμμών μετρό και προαστιακού σιδηροδρόμου στο Σάο Πάολο και στη Μπραζίλια. Ένας πρώην συνεργάτης επέρριψε στον τότε εργοδότη του ότι «λάδωσε» πολιτικούς «στο πλαίσιο υπερτιμημένων συμβολαίων».

Η Siemens μάλιστα φέρεται να απέλυσε το 2011, στα συμφραζόμενα παραβιάσεων του εσωτερικού κανονισμού τον Άντιλσον Πρίμο που ήταν ο επικεφαλής του ομίλου στη Βραζιλία. Η υπόθεση αφορούσε, μεταξύ άλλων, την ύπαρξη ενός «μαύρου τραπεζικού λογαριασμού» στο Λουξεμβούργο με 6 εκατομμύρια ευρώ.

Η βραζιλιάνικη δικαιοσύνη εξετάζει τώρα εάν με τα χρήματα αυτά δωροδοκήθηκαν βραζιλιάνοι αξιωματούχοι και τι γνώριζε για όλα αυτά η κεντρική διεύθυνση του ομίλου, ο οποίος, στο μεταξύ, προχώρησε σε αυτοκαταγγελία για συγκρότηση καρτέλ για τον διαγωνισμό ανάθεσης της κατασκευής του εν λόγω δικτύου μετρό στο Σάο Πάολο, κατά το διάστημα 1998-2008.

Πέραν της Siemens θεωρούνται και άλλες εταιρείες ύποπτες για συμμετοχή στο καρτέλ: η Alstrom από τη Γαλλία, η Bombardier από τον Καναδά, η CAF από την Ισπανία και η ιαπωνική Mitsui.

Οι εταιρείες αυτές φέρονται να είχαν συμφωνήσει αύξηση της προσφοράς κατά 30%. Με την υπόθεση ασχολούνται τώρα η εισαγγελία, η επιτροπή ανταγωνισμού, ακόμη και μια εξεταστική επιτροπή της βουλής, αναφέρει η Süddeutsche Zeitung και προσθέτει ότι η Siemens επιδιώκει δια της συνεργασίας της με τις Αρχές να αποφύγει την επιβολή ποινής.

Ωστόσο, οι διωκτικές Αρχές φέρονται στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης να έχουν εντοπίσει τραπεζικό λογαριασμό στη Γενεύη της Ελβετίας, από τον οποίο –σύμφωνα με βραζιλιάνικα ΜΜΕ- είχαν διοχετευθεί 20 εκατομμύρια ευρώ για βραζιλιάνους πολιτικούς. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, «μάρτυρες ισχυρίζονται ότι το καρτέλ δεν εκτόξευσε στα ύψη μόνο τις τιμές, αλλά ότι προχώρησε επίσης σε δωροδοκίες.»

«Σε περίπτωση δωροδοκιών το mea culpa της Siemens θα ήταν νομικά άχρηστο», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung.

Πηγή: Deutsche Welle

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 03/03/2014 - 17:22