Ισπανία: Κόκκινος συναγερμός για κύματα καταστροφείς ύψους 10 μέτρων

Σε κόκκινο συναγερμό έχουν τεθεί πολλές επαρχίες στη βόρεια ακτογραμμή της Ισπανίας εξαιτίας των σφοδρών καταιγίδων και των κυμάτων ύψους έως και 10 μέτρων που εδώ και τέσσερις ημέρες έχουν κοστίσει τη ζωή ενός ανθρώπου και έχουν ήδη προκαλέσει καταστροφές πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Οι αρχές κήρυξαν σε πολλές επαρχίες κατάσταση κόκκινου συναγερμού, γεγονός που ανάγκασε τις υπηρεσίες διάσωσης να διακόψουν τις έρευνες για τον εντοπισμό ενός εφήβου 15 ετών που παρασύρθηκε την Κυριακή από τα κύματα στην περιοχή του Φοθ, στη Γαλικία στα βορειοδυτικά της χώρας.

Τα κύματα προκάλεσαν επίσης υλικές ζημιές στη γειτονική περιφέρεια των Αστουριών όπως και στη Χώρα των Βάσκων, όπου οι δημοτικές αρχές υπολόγισαν το ύψος των ζημιών σήμερα στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ.«Μεταξύ των καταγεγραμμένων ζημιών, περιλαμβάνονται ο τοίχος του Πασέο Νουέβο, οι καμπίνες της παραλίας της Κόντσα, οι είσοδοι της παραλίας, οι γέφυρες και η προβλήτα στην παραλία Θουριόλα» τόνισε η δημοτική αρχή σε ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Στις Αστούριες, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να αποδεσμεύσουν «τα κονδύλια έκτακτης βοήθειας για να επισκευάσουν τις ζημιές». Τα κύματα κατέστρεψαν ένα μεγάλο μέρος του τοίχου που προστατεύει την πρόσβαση στην παραλία Σαν Λορένθο στο Χιχόν.Οι σφοδρές καταιγίδες προβλέπεται ότι θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισπανίας, άνεμοι με ταχύτητες υψηλότερες των 130 χιλιομέτρων ανά ώρα  αναμένονται να «χτυπήσουν» τις ακτές της Γαλικίας. Το ύψος των κυμάτων θα ξεπεράσει τα επτά μέτρα.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06/02/2014 - 03:26