Φωτογραφία REUTERS/SERGIO PEREZ

Ισπανία: Μείωση του προϋπολογισμού για το βασιλικό οίκο

Καθηλωμένος θα παραμείνει και το 2014 ο μισθός του βασιλιά της Ισπανίας λόγω των περικοπών, κατά 2%, στον ετήσιο γενικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Δευτέρα ο βασιλικός οίκος.

 

Ο βασιλικός οίκος εδώ και δύο χρόνια δημοσιεύει τα οικονομικά του στοιχεία σε μια προσπάθεια να επιδείξει τη βούλησή του για περισσότερη διαφάνεια, ειδικά μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που έπληξε την πριγκίπισσα Κριστίνα.

Έτσι σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το 2014, ο βασιλικός οίκος της Ισπανίας θα λάβει από το Κράτος μια επιχορήγηση ύψους 7,775 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 2% μικρότερη από ό,τι το 2013.

Από αυτό το ποσό, ο 76χρονος βασιλιάς Χουάν Κάρλος θα λάβει μισθό 140.519 ευρώ και επιπλέον ένα ποσό της τάξης των 152.233 ευρώ που αποτελούν τα «έξοδα παράστασης», ένα δηλαδή συνολικό ποσό ίσο με το «εκείνο που αποδόθηκε το 2013» εξηγεί ο βασιλικός οίκος στον επίσημο ιστότοπό του.

Λιγότερα χρήματα και για τον διάδοχο

Στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που έχει λάβει η ισπανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, οι μισθοί όλων των ανωτέρων δημοσίων υπαλλήλων έχουν «παγώσει» από το 2011. Ένα μέτρο το οποίο έχει επιπτώσεις και στα εισοδήματα του πρίγκιπα Φελίπε, ηλικίας 46 ετών, και των 11 πρωτοκλασάτων αξιωματούχων του βασιλικού οίκου.

Ο διάδοχος του ισπανικού θρόνου θα λάβει ένα ποσό περίπου ίσο με το 50% των απολαβών του βασιλιά (292.752 ευρώ), δηλαδή 146.376 ευρώ.

Τι θα πάρουν η βασίλισσα και η πριγκίπισσα Λετίθια

Για πρώτη φορά στην ιστορία η βασίλισσα Σοφία και η πριγκίπισσα Λετίθια, σύζυγος του Φελίπε, θα λάβουν μισθούς οι οποίοι δεν θα συμπεριλαμβάνονται στα τρέχοντα έξοδα, «με στόχο μεγαλύτερη διαύγεια και διαφάνεια», εξήγησε ένας εκπρόσωπος τύπου του βασιλικού οίκου. Το συνολικό ποσό που θα λάβουν είναι ισοδύναμο με 45% και 35%, αντιστοίχως, του ποσού που θα λάβει ο βασιλιάς.

Η πριγκίπισσα Ελένα, μεγαλύτερη κόρη του βασιλιά, θα λάβει 25.000 ευρώ για «έξοδά παράστασης».

Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης ύποπτη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος, η πριγκίπισσα Κριστίνα, η οποία έλαβε κλήτευση από δικαστή προχθές, δεν θα λάβει τίποτε το 2014. Ο ισπανικός βασιλικός οίκος δεν της αναγνωρίζει έξοδα από το 2011, την χρονιά κατά την οποία ξεκίνησαν τα νομικά προβλήματα του συζύγου της, του Ινιάκι Ουρδανγαρίν, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για διαφθορά από τον ίδιο δικαστή των Βαλεαρίδων.

Το 2013 ο βασιλιάς της Ισπανίας χρειάστηκε να πληρώσει 165.189 ευρώ για να καλύψει τα έξοδα των τριών χειρουργικών επεμβάσεων στις οποίες υποβλήθηκε, ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου.

Όλοι οι μισθοί των μελών της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας μειώθηκαν κατά 15% το 2010, ενώ το 2011 παρέμειναν στα ίδια επίπεδα.

Πηγή: ΑΜΠΕ