Εισαγγελική έρευνα για την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS

Έρευνα για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS με κρατική στήριξη ξεκίνησε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ελβετίας, σύμφωνα με τους Financial Times. Ο εισαγγελέας, Stefan Blättler, που εδρεύει στη Βέρνη εξετάζει αν κυβερνητικά στελέχη, οι ρυθμιστικές αρχές και στελέχη των δύο τραπεζών έχουν παραβιάσει το ελβετικό ποινικό δίκαιο, αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο την αρχή.

Υπήρξαν «πολλές διαστάσεις γεγονότων γύρω από την Credit Suisse» που απαιτούσαν έρευνα και έπρεπε να αναλυθούν προκειμένου να «ταυτοποιηθούν ενδεχόμενα αδικήματα που θα μπορούσαν να εμπίπτουν στην αρμοδιότητα» της δικαιοσύνης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, η UBS εξαγόρασε την ανταγωνίστρια Credit Suisse σε μια συμφωνία αξίας 3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.Η UBS μπορεί να καταφύγει σε ομοσπονδιακές εγγυήσεις ύψους άνω των 9 δισ. φράγκων, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας χορήγησε στην CS και στην UBS, εκτός από τη «συνήθη» έκτακτη ρευστότητα, έκτακτη στήριξη ρευστότητας συνολικού ύψους 200 δισ. φράγκων.

Ο εισαγγελέας έχει εκδώσει μια σειρά από «εντολές έρευνας» προς κυβερνητικούς φορείς. Το γραφείο του έχει επίσης έρθει σε επαφή με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις των καντονίων και αναμενεται να επιδιώξει να ανακρίνει σημαντικά πολιτικά στελέχη σε σχέση με την εξαγορά.

Ο αναγκαστικός γάμος των δύο τραπεζών έχει προκαλέσει κατακραυγή στην Ελβετία: τα πολιτικά κόμματα έχουν προκαλέσει ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλίου αυτόν τον μήνα, κατά την οποία είναι πιθανό να ψηφιστεί επίσημη επιτροπή έρευνας.

Έντονα έχει αντιδράσει και το ελβετικός Τύπος με πρωτοσέλιδα όπως «Ιστορικό σκάνδαλο», «καταστροφική λύση», «συνέβη το αδιανόητο». Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του τραπεζικού «deal της χρονιάς», τα περισσότερα ενημερωτικά Μέσα της χώρας εστίασαν στο ανεπανόρθωτο πλήγμα που υπέστη η εικόνα της Ελβετίας ως σταθερού και ασφαλούς παγκόσμιους χρηματοοικονομικού κέντρου, καθώς και στις επιπτώσεις της συμφωνίας για τους φορολογούμενους αλλά και για τους τραπεζοϋπαλλήλους.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περισσότερα από τα τρία τέταρτα των Ελβετών πολιτών αντιτίθενται στην εξαγορά, η οποία θα δημιουργήσει ένα χρηματοπιστωτικό κολοσσό με ισολογισμό άνω των 5 δισ. ελβετικών φράγκων. Η πλειονότητα υποστηρίζει τη διάσπαση της τράπεζας ή ακόμη και μέτρα για την ανάκτηση των μπόνους από τα ανώτερα στελέχη, τα οποία, όπως λένε, θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνα για τις πράξεις τους.

Βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα αμφισβήτησαν επίσης τη χρήση των εξουσιών έκτακτης ανάγκης από την κυβέρνηση – το επταμελές Ομοσπονδιακό Συμβούλιο – για την επέκταση των χρηματοδοτικών εγγυήσεων της UBS με τη στήριξη των φορολογουμένων και τη φίμωση πιθανών αντιδράσεων των μετόχων.