Έκθεση-Σοκ που αποδίδεται στη RAND Corporation

Οι ΗΠΑ σχεδίαζαν την ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση και την οικονομική κατάρρευση της ΕΕ για να σώσουν την οικονομία τους

 

Η Εμπιστευτική Έκθεση κοινοποιήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2022,

ένα μήνα πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία (24 Φεβρουαρίου 2022)

 

Δημοσιεύθηκε στη σουηδική διαδικτυακή εφημερίδα Nya Dagbladet

15 Σεπτεμβρίου 2022

 

https://nyadagbladet.se/utrikes/here-are-the-us-officials-to-whom-the-rand-document-was-addressed/

Επιλογή, επεξεργασία, σχόλια:

Κλεάνθης Γρίβας

24 Σεπτεμβρίου 2022

 

Η αμερικάνικη εξωτερική πολιτική στην Ευρώπη κατά τη μεταπολεμική περίοδο αποτυπώνεται σε τρεις φράσεις:

«Η Γερμανία κάτω – Η Ρωσία έξω –Οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσα».

 

 

 

Ως αποδέκτες του «Εμπιστευτικού Εγγράφου» αναφέρονται οι εξής:

Ο WHCS: White House Chief of Staff - Επιτελάρχης του Λευκού Οίκου (Ron Klain).

Ο ANSA - Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου (Jake Sullivan)

Το DoS: Department of State – Υπουργείο Εξωτερικών (Antony Blinken).

Ο διευθυντής της CIA (William Burns).

Ο διευθυντής της NSA (Paul Nakasone).

Η DNC: Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

1. Nya Dagbladet: Το έγγραφο-σοκ της Rand Corporation

2. Ο ρόλος των Πράσινων της Γερμανίας

3. Η διαμάχη για την γνησιότητα του «Εγγράφου»: H διάψευσης της RAND – Σχόλια του Κλεάνθη Γρίβα για την αντίδραση της RAND – Η διάψευση του Carl Bildt

4. Η άποψη του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών

5. Ο πρόεδρος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας

6. Τα «Έγγραφα του Πενταγώνου», Daniel Ellsberg (RAND), NYTimes, 1971

 

1.    Nya Dagbladet: Το έγγραφο-σοκ της Rand Corporation

 

Τίτλος: «Αποδυνάμωση της Γερμανίας, ενίσχυση των ΗΠΑ»

 

Οι ΗΠΑ σχεδίασαν τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

 

Nya Dagbladet

 

Ολόκληρο το έγγραφο της RAND (με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 2022)

 

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2022 η σουηδική διαδικτυακή εφημερίδα Nya Dagbladet δημοσίευσε ένα έγγραφο  με ημερομηνία 25 Ιανουαρίου 2022 (ένα μήνα πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) που υποστηρίζει ότι διέρρευσε από το think-tank RAND Corporation, μια αμερικανική δεξαμενή σκέψης με 1.850 υπαλλήλους και προϋπολογισμό 350 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία έχει στενούς δεσμούς με την Ουάσιγκτον, και η οποία έπαιξε κεντρικό στην διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

 

Στο έγγραφο με τίτλο «Αποδυνάμωση της Γερμανίας, ενίσχυση των ΗΠΑ» που αποδίδεται στη RAND Corporation, αποκαλύπτονται τα απόρρητα σχέδια των ΗΠΑ να συντρίψουν την ευρωπαϊκή οικονομία μέσω ενός πολέμου στην Ουκρανία και της συνακόλουθης ενεργειακής κρίσης που θα προκληθεί.

 

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι «μια αποδυναμωμένη Γερμανία και μια εξασθενημένη Ευρώπη θα ενίσχυαν την οικονομία των ΗΠΑ», με τον εξαναγκασμό τους να εμπλακούν σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω της σύγκρουσής της με την Ουκρανία, πράγμα που θα διέκοπτε τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης από την Ρωσία και θα οδηγούσε σε κατάρρευση την οικονομία της Γερμανίας και της Ευρώπης.

 

 «Αποδυνάμωση της Γερμανίας, ενίσχυση των ΗΠΑ»

 

Executive Summary (Περίληψη των κυριότερων σημείων)

 

Το «έγγραφο» ξεκινά με τη διαπίστωση:

 

«Η παρούσα κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ υποδηλώνει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς οικονομική και υλική υποστήριξη από εξωτερικές πηγές. 

 

Η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης, στην οποία καταφεύγει τακτικά  η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) τα τελευταία χρόνια, καθώς και η ανεξέλεγκτη έκδοση χρήματος κατά τη διάρκεια των lockdown του 2020 και του 2021, έχουν οδηγήσει σε απότομη αύξηση του εξωτερικού χρέους και σε αύξηση της προσφοράς σε δολάρια.

 

Η συνεχιζόμενη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να οδηγήσει σε απώλειες της δύναμης του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου 2022. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα της αποπομπής του Προέδρου, πράγμα που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.

 

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για εισροή πόρων στην εθνική οικονομία, ιδιαίτερα στο τραπεζικό σύστημα. Μόνο οι ευρωπαϊκές χώρες που είναι  δεσμευμένες στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα μπορούν να παρέχουν αυτές τις εισροές πόρων χωρίς σημαντικό στρατιωτικό και πολιτικό κόστος για εμάς.

 

Η Γερμανία είναι η βασική ευρωπαϊκή χώρα που πρέπει να αποδυναμωθεί οικονομικά προκειμένου να αυξηθούν οι ροές πόρων από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ.

 

Αυτό θα επιτευχθεί «με την εμπλοκή της Γερμανίας και της Ευρώπης στη σύγκρουση της Ουκρανίας και με τη συμμετοχή τους σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, πράγμα που θα έκοβε τη ροή φθηνής ενέργειας από τη Ρωσία στην Ευρώπη».

 

Στο «έγγραφο» αναφέρεται ότι:

 

• Υπάρχει «επείγουσα ανάγκη» για εισροή [κλοπή] πόρων από το εξωτερικό στις ΗΠΑ προκειμένου να διατηρηθεί η αμερικανική οικονομία  συνολικά, και το τραπεζικό σύστημα ειδικά.

 

«Μόνο οι ευρωπαϊκές χώρες που δεσμεύονται από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ μπορούν να μας τις παρέχουν αυτές τις εισροές πόρων, χωρίς σημαντικό στρατιωτικό και πολιτικό κόστος για εμάς ».

 

Το κύριο εμπόδιο σ’ αυτό το φιλόδοξο σχέδιο είναι η αυξανόμενη ανεξαρτησία της Γερμανίας. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι «το Brexit έχει δώσει στη Γερμανία μεγαλύτερη ανεξαρτησία και έχει δυσκολέψει τις ΗΠΑ να επηρεάζουν τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων».

 

Ένας βασικός στόχος αυτής της στρατηγικής είναι η καταστροφή της συνεργασίας της Γερμανίας με τη Ρωσία (και με τη Γαλλία), η οποία θεωρείται η μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική απειλή για τις ΗΠΑ:

 

«Η εφαρμογή αυτής της συνεργασία [Ευρώπης και Ρωσίας] θα μετατρέψει τελικά την Ευρώπη σε οικονομικό και πολιτικό ανταγωνιστή των Ηνωμένων Πολιτειών… Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί αυτό είναι: «Να εμπλακούν και οι δύο χώρες [Γερμανία και Ρωσία] σε πόλεμο μέσω της Ουκρανίας»

 

• Η αντιμετώπιση αυτής της οικονομικής και πολιτικής απειλής, προϋποθέτει την εφαρμογή ενός στρατηγικού σχεδίου, επικεντρωμένου κυρίως στην καταστροφή της γερμανικής οικονομίας.

 

«Η διακοπή των ενεργειακών προμηθειών από την Ρωσία, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια συστημική κρίση που θα ήταν καταστροφική για τη γερμανική οικονομία και έμμεσα για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά».

 

• Το κλειδί για την εφαρμογή  αυτού του σχεδίου είναι να σύρουν οι ΗΠΑ τις ευρωπαϊκές χώρες σε πόλεμο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη σχεδιάστηκαν σκόπιμα από το κατεστημένο των ΗΠΑ ως μια κυνική και υπολογισμένη στρατηγική. 

 

«Ο μόνος δυνατός τρόπος για να διασφαλιστεί ότι η Γερμανία θα απορρίψει τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες είναι να εμπλακεί στη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία. 

 

Οι συνεχιζόμενες ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε στρατιωτική απάντηση από τη Ρωσία. Η Ρωσία δεν πρόκειται να αφήσει την πίεση του ουκρανικού στρατού στην Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ χωρίς στρατιωτική απάντηση. 

 

Αυτό θα επέτρεπε να παρουσιαστεί η Ρωσία ως το επιθετικό κράτος και, στη συνέχεια, να εφαρμοστεί ολόκληρο το πακέτο κυρώσεων, το οποίο έχει ήδη καταρτιστεί ».

 

• Η επιθετική εξωτερική πολιτική που ακολουθούσε η Ουκρανία πριν από τη σύγκρουση, θα ανάγκαζε τη Ρωσία να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον της Ουκρανίας. Ο πραγματικός σκοπός της ήταν να πιεστεί η Ευρώπη να υιοθετήσει ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που είχαν ήδη προγραμματιστεί από τις ΗΠΑ εδώ και αρκετό καιρό, οι οποίες θα προκαλέσουν τόσο μεγάλη ζημιά στις σχέσεις Γερμανίας και Ρωσίας, ώστε θα είναι αδύνατο να αποκατασταθούν αργότερα.

 

«Μια μείωση του ενεργειακού εφοδιασμού της Γερμανίας από τη Ρωσία (ιδανική θα ήταν η πλήρης διακοπή του) θα οδηγούσε σε καταστροφικά αποτελέσματα για τη γερμανική βιομηχανία. 

 

Η εκτροπή σημαντικών ποσοτήτων ρωσικού φυσικού αερίου για χειμερινή θέρμανση θα επιδεινώσει περαιτέρω τις ελλείψεις. Τα λουκέτα σε βιομηχανικές επιχειρήσεις θα προκαλούσαν ελλείψεις κατασκευαστικών εξαρτημάτων και ανταλλακτικών, διάσπαση των εφοδιαστικών αλυσίδων (logistics) και, τελικά, ένα φαινόμενο ντόμινο ».

 

• Τελικά, μια ολική κατάρρευση της οικονομίας της Ευρώπης θεωρείται και πιθανή και επιθυμητή. Η οικονομία της Ευρώπης θα «αναπόφευκτα καταρρεύσει» ως αποτέλεσμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που σχεδιάστηκαν από τις ΗΠΑ .

 

«[Οι κυρώσεις] θα επιφέρουν ένα καταστροφικό πλήγμα στη γερμανική οικονομία, αλλά και στην οικονομία ολόκληρης της της ΕΕ που αναπόφευκτα θα καταρρεύσει». 

 

• Η εμπλοκή της Γερμανίας στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, θα αποδυναμώσει και τις δύο χώρες, πράγμα απαραίτητο για να διατηρήσουν οι ΗΠΑ την κυριαρχία τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

 

• Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι τα οφέλη των αμερικανικών εταιρειών (που θα έχουν να αντιμετωπίσουν μικρότερο ανταγωνισμό στην παγκόσμια αγορά), τα υλικοτεχνικά πλεονεκτήματα και η εκροή κεφαλαίων από την Ευρώπη, σημαίνουν ότι:

 

«Οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών με περίπου 7 έως 9 τρισεκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, θα έχει σημαντική επίπτωση το γεγονός ότι πάρα πολλοί νέοι Ευρωπαίοι με υψηλή μόρφωση και εκπαίδευση θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν [στις ΗΠΑ]».

 

Ο βασικός στόχος είναι να διχαστεί η Ευρώπη –ειδικά η Γερμανία και η Ρωσία– και να καταστραφεί η ευρωπαϊκή οικονομία με την τοποθέτηση χρήσιμων ηλίθιων σε πολιτικές θέσεις, προκειμένου να σταματήσει ο ρωσικός ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης.

 

 

Οι πολιτικοί του Κόμματος των Πράσινων, Annalena Baerbock και Robert Habeck  περιγράφονται από τις ΗΠΑ ως εύκολα χειραγώγιμοι για την εκτέλεση των εντολών τους– ιδιαίτερα αυτών που έχουν ως στόχο της καταστροφής της γερμανικής οικονομίας.

 

2. Οι Πράσινοι θα αναγκάσουν τη Γερμανία να πέσει στην παγίδα

 

Τα κόμματα των Πρασίνων στην Ευρώπη περιγράφονται ως «κόμματα ιδιαίτερα εύκολο να χειραγωγηθούν» για να εκτελέσουν τα θελήματα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

 

«Προϋπόθεση για να πέσει η Γερμανία σε αυτή την παγίδα είναι ο κυρίαρχος ρόλος των Πράσινων κομμάτων και των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών κινημάτων. Το γερμανικό περιβαλλοντικό κίνημα είναι άκρως δογματικό, και οι ηγέτες του μπορούν πολύ εύκολα να αγνοήσουν τα οικονομικά επιχειρήματα», γράφει, επικαλούμενη την σημερινή υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Annalena Baerbock, και τον υπουργό οικονομικών Robert Habeck, ως παραδείγματα των πολιτικών αυτού του τύπου.

 

Τα προσωπικά χαρακτηριστικά και η έλλειψη επαγγελματισμού τους, μας επιτρέπουν να υποθέσουμε ότι είναι αδύνατο να αναγνωρίζουν τα λάθη τους εγκαίρως. Ως εκ τούτου, θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να σχηματιστεί γρήγορα από τα μέσα ενημέρωσης η εικόνα μιας Ρωσίας επιτιθέμενης και να κάνει τους Πράσινους ένθερμους και σκληρούς υποστηρικτές των κυρώσεων – δηλαδή ένα «κόμμα πολέμου». Αυτό θα καταστήσει δυνατή την επιβολή των κυρώσεων χωρίς κανένα εμπόδιο».

 

Η Annalena Baerbock είναι γνωστή για τη δήλωσή της ότι θα συνεχίσει την αναστολή του ρωσικού φυσικού αερίου, ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα – ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν οι ψηφοφόροι της για το θέμα και τις συνέπειες για τον γερμανικό πληθυσμό.

 

«Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας, και αυτό σημαίνει ότι οι κυρώσεις θα παραμείνουν και τον χειμώνα – ακόμα κι αν αυτό γίνει πολύ σκληρό για τους πολιτικούς» (!), είπε σε μια διάσκεψη στην Πράγα πρόσφατα.

 

[ΣτΕ]: Στις 20 Σεπτεμβρίου 2022, η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Annalena Baerbock, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου: «Είστε υπέρ του να παραδώσει η Γερμανία μαχητικά τανκς στην Ουκρανία;», είπε: 

 

«Πρέπει να πολεμήσουμε τη Ρωσία όλοι μαζί. Δεν φτάνει μόνο η αποστολή τανκς. Πρέπει να κινητοποιηθούμε διεθνώς και μαζικά. Είμαι υπέρ του να στείλουμε στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται. Αλλά αυτό δεν θα κάνει τη διαφορά. Οι εξοπλισμοί πρέπει να χρησιμοποιηθούν, πρέπει να λειτουργήσει όλη αυτή η οργάνωση. Κι αυτό το βήμα μπορεί να γίνει μόνο διεθνώς και συλλογικά!». (βίντεο)

 

Δηλαδή, ζήτησε διεθνή συλλογική κινητοποίηση κατά της Ρωσίας!

Οι χρήσιμοι ηλίθιοι ή Μωραίνει ο Κύριος ον βούλεται απολέσαι…

 

https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/a-mpermpok-prepei-oloi-mazi-na-polemisoume-ti-rosia-den-ftanei-mono-i-apostoli-tanks-vinteo/

 

3. Η διαμάχη για την γνησιότητα του «Εγγράφου»

 

Η διάψευση της RAND

 

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2022, η RAND Corporation εξέδωσε  δελτίο τύπου  με το οποίο δηλώνει ότι το «έγγραφο έρευνας» προέρχεται από αυτή. Δεν το σχολιάζει. Απλώς, γράφει ότι το περιεχόμενο του είναι «παράξενο» και ότι το έγγραφο είναι «πλαστό».

 

Σχόλια του Κλεάνθη Γρίβα για την αντίδραση της RAND

 

Η αντίδραση της RAND ήταν αναμενόμενη. Όπως όλες οι «δεξαμενές σκέψεις» που συνδέονται με τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών όλων των χωρών εκπονούν μελέτες δύο κατηγοριών: Λεπτομερείς αναλυτικές μελέτες που διατυπώνονται υπαινικτικά σε μια ουδέτερη διπλωματική γλώσσα, και  περιληπτικές αναφορές που κωδικοποιούν με σαφήνεια αυτά που αναφέρονται σε κάποια από τις πρώτες.

 

Οι πρώτες είναι διαθέσιμες στο κοινό. Οι δεύτερες (με τη σήμανση «εσωτερική διανομή» ή «εμπιστευτικό») προορίζονται για ένα περιορισμένο αριθμό αποδεκτών και μπορούν να φτάνουν στο κοινό μόνο μέσω «διαρροών», σκόπιμων ή όχι.

 

Κατά τη γνώμη μου, το «Έγγραφο» που δημοσίευσε η σουηδική διαδικτυακή εφημερίδα Nya Dagbladet, ανήκει στη δεύτερη κατηγορία (των εγγράφων που προορίζονται για «εσωτερική διανομή»), το οποίο θεωρώ ότι κωδικοποιεί σε 5 σελίδες όσα αναφέρονται υπαινικτικά στην μελέτη της RAND με τίτλο «Extending Russia: Competing from Advantageous Ground» (325 σελίδες).

 

Όπως σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής Stig Berglund το περιεχόμενο του «Εγγράφου» ανταποκρίνεται στη στρατηγική γραμμή που ήταν χαρακτηριστική για τη RAND σε σχέση με τη Ρωσία, όπως εκτίθεται στην επίσημη έκθεσή της με τίτλο «Extending Russia»  του 2019:

 

«Φυσικά, θα μπορούσε [το «Έγγραφο»] να είναι ψεύτικο. Αλλά δεν νομίζω ότι φαίνεται ως τέτοιο. Είναι ξεκάθαρα συνδεδεμένο με προηγούμενα προϊόντα της RAND» 

https://nyadagbladet.se/utrikes/here-are-the-us-officials-to-whom-the-rand-document-was-addressed/

 

Κατά την εκτίμησή μου, το παρόν «Έγγραφο-Σοκ» της RAND έφτασε στο κοινό μέσω διαρροής, σκόπιμης ή όχι. Κι αυτό, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι όσα σκιαγραφούνται στο «έγγραφο» συμβαίνει να τα ζούμε μετά τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022.  

 

Ας μη ξεχνάμε ότι όλα τα «απόρρητα έγγραφα» φτάνουν στο κοινό ως αποτέλεσμα μιας (σκόπιμης ή όχι) διαρροής εμπιστευτικών εσωτερικών εγγράφων διαφόρων οργανισμών και υπηρεσιών. Η πιο διάσημη διαρροή αφορά τα «Έγγραφα του Πενταγώνου» από τον Daniel Ellsberg, αναλυτή της Rand και του Υπουργείου Άμυνας  στους New York Times τον Μάρτιο του 1971. (Βλ. σχετικό σημείωμα, στο τέλος του παρόντος)

 

Η διάψευση του Carl Bildt

 

Μετά τη δημοσιοποίηση του «Εγγράφου», ο Carl Bildt (του Κόμματος των Μετριοπαθών) ιδιοτελώς φανατικός φιλότουρκος πρώην πρωθυπουργός και Εξωτερικών της Σουηδίας, έγραψε στο Twitter:

 

«Φυσικά είναι παραποιημένο από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν υπάρχει τέτοια έκθεση της RAND Corporation. Είναι πλαστό».

 

Η αντίδραση του Carl Bildt ήταν αναμενόμενη, εάν ληφθεί υπόψη ότι ο Bildt: 

 

Εργάζεται στη RAND ως σύμβουλος του ευρωπαϊκού τμήματός της, και από το 2014 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της (από τον Ιούλιο του 2022, το όνομά του εμφανίζεται ως το τρίτο, αμέσως μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΔΣ, στον ιστότοπο της RAND Corporation).

 

Είναι μέλος της Λέσχης Bilderberg

 

Είναι πρόεδρος του ευρωπαϊκού τμήματος της Τριμερούς Επιτροπής, μιας παγκοσμιοποιητικής δεξαμενής σκέψης που ιδρύθηκε το 1973 από τον υψηλού προφίλ Πολωνοαμερικανό εμπειρογνώμονα εξωτερικής πολιτικής Zbigniew Brzezinski και τον πρώην κορυφαίο Εβραίο-Αμερικανό πολιτικό Henry Kissinger με πρωτοβουλία του διαβόητου υπερ-παγκοσμιοποιητή,  David Rockefeller.

 

Συμμετέχει στις περιβόητες παγκοσμιοποιητικές συγκεντρώσεις δικτύωσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) και στον ιστότοπο του οποίου έχει δημοσιεύσει άρθρα γνώμης (όπως το " In Defense of Globalization " και άλλα συναφή).

 

 

Bildt στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός το 2013.

Φωτογραφία: World Economic Forum/CC BY-NC-SA 2.0

 

4. Η άποψη του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών

 

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, κατά τη διάρκεια της συνόδου του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ στις 6 Αυγούστου 2022, δήλωσε βασικά τα ίδια πράγματα με τα αναφερόμενα στο «έγγραφο»:

 

Κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την πρόκληση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη. Τόνισε ότι οι κυρώσεις τους κατά της Ρωσίας συνιστούν οικονομική «αυτοκτονία». Και επισήμανε ότι «οι ΗΠΑ είχαν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την πλήρη καταστροφή των ενεργειακών δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γερμανία. Από τη σοβιετική εποχή, η Ρωσία ήταν ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας στην Ευρώπη».

 

Σε δήλωσή της στο Reuters, που δημοσιεύθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2022 με τίτλο «Οι Ηνωμένες Πολιτείες προβάλλουν την Ρωσία ως αποδιοπομπαίο τράγο για την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης» είπε::

 

«Η κυριαρχία της Ουάσιγκτον επικράτησε. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναδείχθηκαν στην εξουσία πολιτικές δυνάμεις που παίζουν ρόλο των προβοκατόρων. Είναι μια απόλυτη αυτοκτονία, αλλά φαίνεται ότι θα πρέπει να την υποστούν». ( Πηγή )

 

Η Ρωσία κατηγόρησε πρόσφατα την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την έναρξη της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Press TV, η Ρωσία πιστεύει ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τους Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν «αυτοκτονικές» κινήσεις, όπως η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία ως απάντηση στη ρωσική στρατιωτική της εισβολή στην Ουκρανία».

 

Με βάση ορισμένα πλακάτ που εμφανίζονται σε διαδηλώσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, φαίνεται ότι κάποιοι πολίτες της Ευρώπης αρχίζουν επίσης να υιοθετούν αυτή τη θέση.

 

 

Πηγή .

 

5. Ο πρόεδρος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν

 

«Οι ΗΠΑ έχουν καταδικάσει την ΕΕ στην πείνα και στο κρύο»

 

«Η Ουάσιγκτον έχει βλάψει το μπλοκ της Ευρωπαϊκή Ένωσης  για να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα», προειδοποίησε ο Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, πρόεδρος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας στις 19 Αυγούστου 2022

 

https://www.rt.com/russia/561146-us-doomed-eu-russia-cold-hunger/

 

 

 

Αποσπάσματα από τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν στις 19 Αυγούστου 2022:

 

• «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταδικάσει την ΕΕ σε πείνα, κρύο και απομόνωση πιέζοντας την να κόψει τους δεσμούς του με τη Μόσχα».

 

• «Η Ουάσιγκτον δεν θα σταματήσει με τίποτα, προκειμένου να πετύχει την ενίσχυση της δικής της θέσης, αδιαφορώντας για την ευημερία των πολιτών και των οικονομιών των ευρωπαϊκών χωρών».

 

• «Το φυσικό αέριο στις ΗΠΑ κοστίζει 333 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα. Αλλά η Ουάσιγκτον το πουλάει στην Ευρώπη σε τιμή που είναι 7,3 φορές μεγαλύτερη, καθιστώντας την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μη ανταγωνιστική. Ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης είχε φτάσει στο 8,9%.

 

• «Η Ευρώπη επλήγη από ένα κύμα καύσωνα που προκάλεσε τεράστια προβλήματα στον αγροτικό τομέα, καθώς και μια ενεργειακή κρίση που είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές να αυξηθούν κατά έξι φορές μέσα σε ένα χρόνο».

 

• «Η απόφαση της ΕΕ να καταργήσει σταδιακά τον ενεργειακό εφοδιασμό από τη Ρωσία και να διακόψει τους οικονομικούς δεσμούς με τη Μόσχα πάρθηκε κάτω από την πίεση της Ουάσιγκτον».

 

• «Οι πολιτικές των ΗΠΑ στην Ευρώπη επιβάλλονται από την Αγγλία, και από ορισμένες χώρες που είναι κυρίαρχες μόνο κατ' όνομα (Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Ουκρανία), με την Πολωνία, την Τσεχία και τη Φινλανδία να προσχωρούν σ’ αυτόν τον ρωσοφοβικό συνασπισμό με την ελπίδα ότι θα πάρουν κάποιες αμερικανικές επιχορηγήσεις».

 

Τα σχόλιά του προέδρου της Ρωσικής Κρατικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν γίνονται ενώ η ΕΕ μαστίζεται από μια ενεργειακή κρίση λόγω των αυξανόμενων παγκόσμιων τιμών της ενέργειας. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ηγεσία της ΕΕ ενέκρινε ένα σχέδιο που θα επιβάλει στα κράτη-μέλη της να μειώνουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την κρίση.

 

ολόκληρο το άρθρο της Russian Today (Rt.com) 

 

6. Κλεάνθης Γρίβας: Η διαρροή των «Εγγράφων του Πενταγώνου» από τον Daniel Ellsberg (αναλυτή της Rand και του Υπουργείου Άμυνας) στους New York Times, Μάρτιος 1971

 

Τα «Έγγραφα του Πενταγώνου» (επίσημος τίτλος: Report of the Office of the Secretary of Defense Vietnam Task Force), είναι μια άκρως απόρρητη μελέτη του Υπουργείου Άμυνας σχετικά με την πολιτική και στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στο Βιετνάμ από το 1945 έως το 1967, ενώ ο πόλεμος του Βιετνάμ συνεχιζόταν, με την εμπλοκή περισσότερων από 500.000 Αμερικανών στρατιωτών.

 

Κατά την προετοιμασία της «Άκρως απόρρητης» μελέτης, οι αναλυτές άντλησαν απόρρητο υλικό από τα αρχεία του Υπουργείου Άμυνας, του Υπουργείου Εξωτερικών και της CIA. Η μελέτη ολοκληρώθηκε το 1969 και εκτείνονταν σε 7.000 σελίδες (3.000 σελίδες ανάλυσης και 4.000 σελίδες δικαιολογητικών).

 

Ο Daniel Ellsberg, πρώην αξιωματικός των Πεζοναυτών των ΗΠΑ (1954 – 1957) αρχικά ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές της εμπλοκής των ΗΠΑ στην Ινδοκίνα, και μετά το 1957 εργάζονταν ως βασικός στρατηγικός αναλυτής στην RAND Corporation και στο Υπουργείο Άμυνας. Μ’ αυτή την ιδιότητα αυτή, συμμετείχε στην εκπόνηση της Μελέτης του 1967, που έγινε διάσημη με τον τίτλο «Έγγραφα του Πενταγώνου».

 

Ως αποτέλεσμα της επαφής του με ένα τεράστιο όγκο απόρρητων υλικών, ο Daniel Ellsberg υπέστη μια συνειδησιακή αλλαγή και αποφάσισε ότι οι πληροφορίες που περιέχονται στα «Έγγραφα του Πενταγώνου» θα πρέπει να είναι διαθέσιμες στο αμερικανικό κοινό. 

 

Έτσι, ρισκάροντας τη ζωή του ή την καταδίκη του σε ισόβια δεσμά, τον Μάρτιο του 1971 παρέδωσε αντίγραφο της Μελέτης στους New York Times, που δημοσίευσαν μια σειρά από καυστικά άρθρα βασισμένα στα πιο καταδικαστικά μυστικά της έκθεσης, πράγμα που μετέβαλε τη στάση της κοινής γνώμης και την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στον πόλεμο του Βιετνάμ.