Στη φυλακή ο τέως πρωθυπουργός της Μαλαισίας για σκάνδαλο διαφθοράς

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Μαλαισίας, με ομόφωνη απόφασή του, επικύρωσε ποινή φυλάκισης 12 ετών, η οποία είχε επιβληθεί στον τέως πρωθυπουργό της χώρας δύο χρόνια πριν, καθώς κρίθηκε ως υπεύθυνος ενός εκ των μεγαλύτερων σκανδάλων διαφθοράς παγκοσμίως.

Σήμερα ο Νατζίμπ Ραζάκ έχασε την έφεση και ως εκ τούτου πρέπει να αρχίσει να εκτίει την ποινή του. Γίνεται ο πρώτος πρώην πρωθυπουργός που οδηγείται στη φυλακή. Λόγος η καταλήστευση του αναπτυξιακού ταμείου της Μαλαισίας 1MDB, το οποίο είχε ιδρύσει ο ίδιος λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2009. 

Σύμφωνα με τη νέα δικαστική απόφαση, η κρίση του Ανώτατου Δικαστηρίου για την καταδίκη του πολιτικού  ήταν ορθή και η έφεση του Νατζίμπ αβάσιμη. Είχε κριθεί ένοχος, μεταξύ άλλων, για κατάχρηση εξουσίας, ξέπλυμα χρήματος και παράνομη λήψη 9,4 εκατομμυρίων δολαρίων από την SRC International, πρώην μονάδα της 1MDB.

Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια κλάπηκαν από το ταμείο και "ξεπλύθηκαν" από συνεργάτες του Νατζίμπ. Εκείνος δήλωσε αθώος και ήταν εκτός φυλακής μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Στο άκουσμα της ετυμηγορίας ο Νατζίμπ εμφανίστηκε σοκαρισμένος, ενώ λίγο πριν την ανακοίνωσή της διαμαρτυρήθηκε από το εδώλιο για την άρνηση του δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα να καθυστερήσει την εκδίκαση της προσφυγής του για προετοιμαστούν οι νέοι δικηγόροι του. Μάλιστα, υποστήριξε ότι ήταν «άδικη» η επίσπευση της υπόθεσή του. Και είπε πως αν ευσταθεί η διαρροή της απόφασης σε έναν ιστότοπο, τότε θα πρόκειται για ύψιστο δικαστικό παράπτωμα.

Όμως, η ανώτατος δικαστής Maimun Tuan Mat εξήγησε ότι οι ακροάσεις για την προσφυγή ολοκληρώθηκαν, αφού οι δικηγόροι του κατηγορούμενου αρνήθηκαν να προβάλουν νέα επιχειρήματα για να διαμαρτυρηθούν ότι δεν τους δόθηκε περισσότερος χρόνος.

Είχε προηγηθεί ακόμα μία προσπάθεια του 69χρονου να παίξει καθυστερήσεις, επικαλούμενος πιθανή μεροληψία επειδή ο σύζυγος της Maimun είχε κάνει μια αρνητική ανάρτηση στο Facebook σχετικά με την ηγεσία του Νατζίμπ  λίγο μετά την ανατροπή του στις γενικές εκλογές του 2018. Όμως οι δικαστές απέρριψαν και αυτό το επιχείρημά του.

Η Maimun, η πρώτη γυναίκα αρχιδικαστής της Μαλαισίας που διορίστηκε το 2019, έχει δεχθεί επίθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους υποστηρικτές του πρώην ηγέτη. Η αστυνομία συνέλαβε το Σαββατοκύριακο έναν άνδρα για απειλές θανάτου εναντίον της. 

Το σκάνδαλο του 1MDB είχε πυροδοτήσει έρευνες στις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες προκαλώντας παράλληλα την πτώση της κυβέρνησης Νατζίμπ στις εκλογές του 2018. Ο ίδιος θα βρεθεί αντιμέτωπος και με άλλες κατηγορίες, που συνολικά ανέρχονται σε 42, σε πέντε ξεχωριστές δίκες που συνδέονται με το 1MDB. Η σύζυγός του δικάζεται επίσης για διαφθορά.