Μπαγκλαντές: Απεργούν οι εργάτες της καλλιέργειας τσαγιού

Οι εργαζόμενοι στις καλλιέργειες τσαγιού στο Μπαγκλαντές πραγματοποιούν απεργία εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες, ζητώντας αύξηση των ημερομισθίων εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού.

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, οι εργάτες διαμαρτύρονται ότι το τρέχον ημερομίσθιο – 120 taka (περίπου 1,25 $) – αρκεί οριακά για την πρόσβαση σε τρόφιμα, πόσο μάλλον για άλλα είδη πρώτης ανάγκης όπως η υγεία και η εκπαίδευση.

«Ο μισθός μιας ημέρας δεν αρκεί για ένα λίτρο βρώσιμο λάδι. Πώς μπορούμε λοιπόν να σκεφτούμε τη διατροφή μας, τα φάρμακα ή την εκπαίδευση των παιδιών μας;», δηλώνει ένας απεργός στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι απεργίες των εργαζομένων στο τσάι έχουν γίνει σημείο αναφοράς για πολλούς εργαζόμενους στη χώρα των 160 εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι υψηλές τιμές των τροφίμων δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους μετά την αύξηση των τιμών των καυσίμων κατά περισσότερο από 50 τοις εκατό πριν από δύο εβδομάδες.

Σήμερα, Κυριακή, οι διαδηλωτές απέκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο Sylhet-Dhaka καθώς κλιμάκωσαν την απεργία.

Το συνδικάτο των εργαζομένων απαιτεί αύξηση 150 τοις εκατό (300 τάκα ή 3,15 δολάρια την ημέρα) στο ημερομίσθιο. Οι εργαζόμενοι στο τσάι είναι από τους χαμηλότερα αμειβόμενους στη χώρα.

Το συνδικάτο απέρριψε την τελευταία πρόταση της κυβέρνησης για αύξηση των μισθών κατά 25 σεντς ανά ημέρα.

Σχεδόν 150.000 άνθρωποι εργάζονται σε περισσότερες από 200 φυτείες τσαγιού στο Μπαγκλαντές. Το Μπαγκλαντές είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τσαγιού στον κόσμο, εξάγοντας τσάι σε περισσότερες από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας.

Οι ερευνητές λένε ότι οι εργάτες τσαγιού – που ζουν σε μερικές από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας – υφίστανται συστηματική εκμετάλλευση από τη βιομηχανία εδώ και δεκαετίες. Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι είναι μια από τις πιο περιθωριοποιημένες ομάδες στη χώρα, με περιορισμένη πρόσβαση σε βασικά αγαθά και στην εκπαίδευση.