ΗΠΑ / Άκρως διαβαθμισμένα έγγραφα ανακάλυψε το FBI στο σπίτι του Τραμπ

Το «άκρως απόρρητο» είναι το υψηλότερο επίπεδο διαβάθμισης, το οποίο προορίζεται για τις πιο στενά φυλασσόμενες πληροφορίες εθνικής ασφάλειας της χώρας

Οι πράκτορες του FBI που έκαναν έρευνα στο σπίτι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα τη Δευτέρα αφαίρεσαν 11 σειρές διαβαθμισμένων εγγράφων, μεταξύ των οποίων και ορισμένα που χαρακτηρίζονται άκρως απόρρητα, όπως αποκάλυψε σήμερα η εφημερίδα The Wall Street Journal, επικαλούμενη έγγραφα που εξέτασε.

Οι δικηγόροι του Τραμπ το απόγευμα της Παρασκευής ανέφεραν ότι δεν θα έχουν αντίρρηση να αποκαλυφθεί στο κοινό το ένταλμα έρευνας για την κατοικία του στη Φλόριντα, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε σε ομοσπονδιακό δικαστή στην αίτηση του εντάλματος που προηγήθηκε της έρευνας ότι έχει λόγους να πιστεύει ότι ο Τραμπ παραβίασε τον νόμο περί κατασκοπείας, έναν νόμο που απαγορεύει την κατοχή ή τη διαβίβαση πληροφοριών εθνικής άμυνας, ανέφερε η εφημερίδα.

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ

 

Οι πράκτορες του FBI πήραν περίπου 20 κιβώτια με αντικείμενα, ντοσιέ με φωτογραφίες, ένα χειρόγραφο σημείωμα και την εκτελεστική άδεια χάριτος για τον σύμμαχο του κ. Τραμπ, τον Ρότζερ Στόουν, όπως προκύπτει από τον κατάλογο των αντικειμένων που αφαιρέθηκαν από το ακίνητο, ανέφερε η Journal. Στη λίστα περιλαμβάνονταν επίσης πληροφορίες για τον «Πρόεδρο της Γαλλίας», ανέφερει επίσης η εφημερίδα. .

Ο κατάλογος των εγγράφων περιλαμβάνεται σε ένα επτασέλιδο έγγραφο που έχει επίσης το ένταλμα για την έρευνα των χώρων που χορηγήθηκε στο FBI. Ο κατάλογος δεν παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο των εγγράφων, .

Η ανακάλυψη ότι ο Τραμπ είχε στο σπίτι του έγγραφα με την ένδειξη «άκρως απόρρητο» θα μπορούσαν να κινήσουν ποινικές διαδικασίες κατά του προσώπου του, καθώς το «άκρως απόρρητο» είναι το υψηλότερο επίπεδο διαβάθμισης, που προορίζεται για τις πιο πολύ φυλασσόμενες πληροφορίες εθνικής ασφάλειας της χώρας. Συνήθως φυλάσσονται σε ειδικές κυβερνητικές εγκαταστάσεις, επειδή η αποκάλυψή τους θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην εθνική ασφάλεια.

Πολλοί ομοσπονδιακοί νόμοι, όπως μεταδίδει το Reuters, απαγορεύουν τον κακό χειρισμό διαβαθμισμένου υλικού, συμπεριλαμβανομένου του νόμου περί κατασκοπείας καθώς και ενός άλλου νόμου που απαγορεύει τη μη εξουσιοδοτημένη αφαίρεση και διατήρηση διαβαθμισμένων εγγράφων ή υλικού. Ο Τραμπ αύξησε τις ποινές γι' αυτό όσο ήταν στην εξουσία, καθιστώντας το κακούργημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως και πέντε ετών.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Τραμπ διέψευσε δημοσίευμα της Washington Post σύμφωνα με το οποίο η έρευνα του FBI στο σπίτι του έγινε για πιθανό απόρρητο υλικό που σχετίζεται με πυρηνικά όπλα, γράφοντας στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το «θέμα των πυρηνικών όπλων είναι μια φάρσα».

Η έρευνα της Δευτέρας στο σπίτι του Τραμπ σηματοδότησε μια σημαντική κλιμάκωση σε μία από τις πολλές ομοσπονδιακές και πολιτειακές έρευνες που αντιμετωπίζει από την περίοδο της θητείας του στο αξίωμα και στην ιδιωτική του επιχειρηματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης μιας ξεχωριστής έρευνας του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με μια αποτυχημένη προσπάθεια των συμμάχων του Τραμπ να ανατρέψουν τις προεδρικές εκλογές του 2020 καταθέτοντας ψεύτικους πίνακες εκλεκτόρων.