Μαύρα μαντάτα από το ΔΝΤ για την Γερμανία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η Γερμανία κινδυνεύει να χάσει το 4,8% της οικονομικής παραγωγής εάν η Ρωσία σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου και η Bundesbank έχει προσδιορίσει την πιθανή ζημιά στα 220 δισεκατομμύρια ευρώ (225 δισεκατομμύρια δολάρια). Αν και είναι βέβαιο ότι θα είναι ένα οδυνηρό χτύπημα, ο φόβος στη Γερμανία είναι ότι σύντομα θα ακολουθήσει διαρθρωτική απώλεια ανταγωνιστικότητας.

Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες πιθανότατα θα έλκονται σε περιοχές με αξιόπιστους πόρους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως οι θυελλώδεις ακτές της Γερμανίας ή περιοχές πλούσιες σε ηλιακή ακτινοβολία στη Μεσόγειο, δυνητικά εξουδετερώνοντας βιομηχανικές περιοχές κατά μήκος του Ρήνου και στο νότο της Γερμανίας, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος μεγάλης γερμανικής κατασκευαστής.

Ορισμένα στελέχη της χημικής βιομηχανίας λένε ότι η παραγωγή θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Τουρκία όπου υπάρχει πρόσβαση στους αγωγούς του Αζερμπαϊτζάν.

Σχεδόν τα μισά από τα 40,6 εκατομμύρια σπίτια της Γερμανίας θερμαίνονται με φυσικό αέριο. «Το οικονομικό μας σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει», δήλωσε ο Michael Kretschmer, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Σαξονίας από τους συντηρητικούς της αντιπολίτευσης. «Αν δεν είμαστε προσεκτικοί, η Γερμανία θα μπορούσε να αποβιομηχανοποιηθεί», είπε στην εφημερίδα Die Zeit, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του να «παγώσει» ο πόλεμος στην Ουκρανία και να αποδεχτεί ουσιαστικά τις στρατιωτικές προόδους του Πούτιν.

Οι περισσότεροι Γερμανοί υποστηρίζουν την Ουκρανία – περίπου οι μισοί λένε ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει το Κίεβο παρά το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Policy Matters για την Die Zeit – αλλά επικριτές όπως ο Kretschmer θα μπορούσαν να κερδίσουν έλξη καθώς πέφτουν οι θερμοκρασίες. Αυτό θα ασκούσε ακόμη μεγαλύτερη πίεση στον Σολτς.

Παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε μήνες στην κρίση, η κυβέρνησή του μόλις άρχισε να κοινοποιεί δημόσια έναν στόχο να μειώσει τη ζήτηση έως και 20%. Και σε ένδειξη του επείγοντος, αύξησε πρόσφατα τον ελάχιστο στόχο της για αποθήκευση φυσικού αερίου – τώρα 15 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τα επίπεδα σε ολόκληρη την ΕΕ.

Λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση του Σολτς τον Δεκέμβριο, δεκάδες νεοεκλεγέντες πολιτικοί στον συνασπισμό του Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Ελεύθερων Δημοκρατών που ήταν υπέρ των επιχειρήσεων θεωρούσαν θεωρία συνωμοσίας τη συζήτηση για τους κινδύνους αερίου της Γερμανίας, αλλά στη συνέχεια είδαν τα γεγονότα: ο χρόνος θα διαρκούσε περίπου 10 ημέρες εάν εμφανιστεί ένα κρυολόγημα. Ήταν η αρχή ενός ριάλιτι. Για δεκαετίες, η ηγεσία της Γερμανίας υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ και την Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι οι άνετες ενεργειακές σχέσεις με τη Ρωσία ήταν πλεονέκτημα παρά υποχρέωση. Στην περσινή εκστρατεία, ο Σολτς χαρακτήρισε την κριτική των ΗΠΑ για τη γερμανική πολιτική «ψευδή» επειδή δεν έλαβε υπόψη ολόκληρο το ενεργειακό μείγμα. Η σκέψη σε μεγάλο μέρος του πολιτικού φάσματος της χώρας ήταν ότι αν η Ρωσία δεν έκοψε τις προμήθειες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, δεν θα το έκανε κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης με την Ουκρανία.

Αλλά με την Ευρώπη να στρέφεται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα που παρέχει η Ρωσία, οι αξιωματούχοι υποτίμησαν την προθυμία του Πούτιν να εκμεταλλευτεί τη μόχλευση όσο ακόμη την είχε. Έχασαν επίσης μια βασική κόκκινη σημαία. Πριν από τον πόλεμο, μια μονάδα της Gazprom ήλεγχε περίπου το 20% της χωρητικότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας, είχε σημαντικό μερίδιο σε μια αυστριακή τοποθεσία και είχε δικαιώματα απόκρυψης μεγάλων ποσοτήτων καυσίμων στην Ολλανδία. Ωστόσο, ο κρατικός γίγαντας φυσικού αερίου δεν ανοικοδόμησε τα αποθέματα πριν από τον περασμένο χειμώνα, σημάδι ότι οι προετοιμασίες για την εξόπλιση της ενέργειας είχαν γίνει κάτω από τη μύτη της Ευρώπης.

Πηγή: kontranews.gr