Η επόμενη μέρα του σκότους στις ΗΠΑ: Πολιτείες ήδη απαγορεύουν τις αμβλώσεις – Κλείνουν κλινικές

Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί μουδιασμένη τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Αμέσως μετά τη σκοταδιστική απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο, για άρση της καθολικής προστασίας των αμβλώσεων, πολλές αμερικανικές πολιτείες στις ΗΠΑ άρχισαν να ανακοινώνουν ότι λαμβάνουν μέτρα για απαγόρευση πρόσβασης στις αμβλώσεις.

Η άμβλωση θα είναι πια παράνομη ή δυνητικά παράνομη σε 16 πολιτείες, ενώ σύμφωνα με το Politico αυτές που ανακοίνωσαν ήδη ότι υιοθετούν άμεσα τον νέο νόμο του Ανώτατου Δικαστηρίου, είναι:

• Αρκάνσας
• Αϊντάχο
• Μισισίπι
• Μισούρι
• Βόρεια Ντακότα
• Τενεσί
• Γιούτα
• Γουαϊόμινγκ

Σε μια κλινική αμβλώσεων στο Λιτλ Ροκ του Αρκάνσας – μια πολιτεία που εφάρμοσε τον λεγόμενο νόμο ενεργοποίησης που επιτρέπει την άμεση απαγόρευση των αμβλώσεων- οι πόρτες υποδοχής ασθενών έκλεισαν μόλις αναρτήθηκε η δικαστική απόφαση στο διαδίκτυο ενώ από μέσα ακούγονταν λυγμοί, μεταδίδει το BBC.

Το προσωπικό της κλινικής επικοινωνούσε τηλεφωνικά με γυναίκες ενημερώνοντάς τους ότι τα ραντεβού τους ακυρώθηκαν.

«Όσο καλά κι αν προετοιμαζόμαστε για τα κακά νέα, όταν πράγματι συμβαίνουν, είναι δύσκολο. Είναι αποκαρδιωτικό να τηλεφωνείς σε αυτές τις γυναίκες ενημερώνοντάς τους για την απόφαση», λέει μια νοσοκόμα στο βρετανικό δίκτυο.

Ο γενικός εισαγγελέας του Μιζούρι ανακοίνωσε ότι η συντηρητική Πολιτεία των κεντρικών ΗΠΑ είναι η «πρώτη» που απαγορεύει τις αμβλώσεις. «Είναι μια μνημειώδης ημέρα για την ιερότητα της ζωής», υποστήριξε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Έρικ Σμιτ.


Η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτρια της Νότιας Ντακότας Κρίστι Νόεμ ανακοίνωσε επίσης ότι στο εξής η άμβλωση θεωρείται παράνομη στην Πολιτεία αυτή, στις βόρειες ΗΠΑ, καθώς είχε ήδη ψηφιστεί ένας νόμος ο οποίος δεν εφαρμοζόταν αλλά θα έμπαινε αυτομάτως σε ισχύ εάν το Ανώτατο Δικαστήριο άλλαζε τη νομολογία του.

Ο νόμος αναφέρει ότι «όλες οι αμβλώσεις είναι παράνομες στη Νότια Ντακότα, εκτός και αν υπάρχει ιατρική γνωμάτευση που να βεβαιώνει ότι ο τερματισμός της κύησης είναι αναγκαίος για να σωθεί η ζωή της εγκύου» ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Στο κοινοβούλιο της Νότιας Ντακότας θα διεξαχθεί εντός του έτους μια «ειδική συνεδρίαση» με σκοπό «να σώσουμε ζωές και να βοηθήσουμε τις μητέρες που επηρεάζονται από την απόφαση» του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πρόσθεσε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Λίγο αργότερα, ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Ιντιάνας ανακοίνωσε επίσης ότι συγκαλεί το κοινοβούλιο για να αποφασίσει το συντομότερο δυνατόν την απαγόρευση των αμβλώσεων. «Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι σαφής και επαφίεται τώρα στις Πολιτείες να εξετάσουν αυτό το σημαντικό ζήτημα. Θα το κάνουμε το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε μέσω του Twitter ο Έρικ Χόλκομπ.

Η συνεδρίαση ορίστηκε για τις 6 Ιουλίου. «Έχουμε την ευκαιρία να προστατεύσουμε την ιερότητα της ζωής και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», πρόσθεσε ο κυβερνήτης.

Υπάρχουν πολιτείες που αντιστέκονται
Στον αντίποδα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι πολιτείες που θα διατηρήσουν ή ακόμη και θα επεκτείνουν το δικαίωμα στην άμβλωση είναι: Καλιφόρνια, Κολοράντο, Κονέκτικατ, Ντέλαγουερ, Χαβάι, Ιλινόι, Μέιν, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Νεβάδα, Νιου Τζέρσει, Νέα Υόρκη, Όρεγκον, Ρόουντ Άιλαντ, Βερμόντ και Ουάσιγκτον, αλλά και η Κολούμπια.

Ορισμένες πολιτείες, επίσης, ετοιμάζονται να προωθήσουν νομοθεσίες προκειμένου να βοηθήσουν γυναίκες από άλλες πολιτείες που ταξιδεύουν εκεί για να κάνουν άμβλωση. Η Καλιφόρνια, για παράδειγμα, θα προσφέρει φοροαπαλλαγές σε εταιρείες που θέλουν να μετακομίσουν από πολιτείες που η άμβλωση θα γίνει παράνομη. Το Όρεγκον υιοθέτησε πακέτο 15 εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάιο για να βοηθήσει στην πληρωμή ιατρικών εξόδων για ασθενείς που έρχονται από άλλες πολιτείες. Στη Νέα Υόρκη, Δημοκρατικοί βουλευτές προωθούν νομοθετικό πακέτο για να ενδυναμώσουν τους νόμους της πολιτείες, ενώ οι νέες ρυθμίσεις επικεντρώνονται στην προστασία πολιτών από περιοχές όπου οι αμβλώσεις είναι παράνομες, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών.

Υπογραμμίζεται ότι λίγο μετά την ανακοίνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου οι κυβερνήτες της Καλιφόρνια, του Όρεγκον και της Ουάσιγκτον δεσμεύθηκαν με κοινή τους δήλωση να σηκώσουν τείχος προστασίας στη Δυτική Ακτή. Στόχος τους να διατηρήσουν ελεύθερη την πρόσβαση σε θεραπείες αντισύλληψης και στην άμβλωση και να προστατεύσουν εργαζόμενους στον χώρο της υγείας, αλλά και ασθενείς από νομικούς μπελάδες σε άλλες πολιτείες.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι μια σειρά από εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα υιοθετήσουν μέτρα προστασίας των εργαζομένων τους, όπως να καλύπτουν τα έξοδά για τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση. Ανάμεσά τους οι Starbucks, Tesla, Yelp, Airbnb, Netflix, Patagonia, DoorDash, JPMorgan Chase, Levi Strauss & Co., Reddit, UTA και Citigroup Inc. Πηγή: www.rosa.gr