ΥΠΑΜ Ρωσίας: Πάνω από ένα εκατ. Ρώσοι έχουν εκφράσει παράπονα για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Ρώσοι πολίτες, σε διάστημα τεσσάρων μηνών, από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, έχουν εκφράσει τα παράπονα τους στη Διοίκηση του Ρώσου προέδρου για το υπουργείο Άμυνας και την κατάσταση στην Ουκρανίας, αριθμός που υπερβαίνει πολύ τα παράπονα, που έχουν εκφράσει οι Ρώσοι τα τελευταία έξι χρόνια, γράφει ο ιστότοπος «Vaznie istorii».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έκαναν οι δημοσιογράφοι του εν λόγω ιστότοπου, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ο αριθμός των παραπόνων που διατύπωσαν Ρώσοι πολίτες στον πρόεδρο Πούτιν για το υπουργείο Άμυνας αυξήθηκε έξι φορές και μάλιστα ένα στα τέσσερα παράπονα αφορούσε στο υπουργείο Άμυνας. Τα περισσότερα παράπονα για το υπουργείο Άμυνας διατυπώθηκαν τον Απρίλιο, φθάνοντας τις 624.000, αριθμός μεγαλύτερος από τα παράπονα που διατυπώθηκαν αθροιστικά και τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Όπως επισημαίνει ο ιστότοπος «Vaznie istorii», οι Ρώσοι ανησυχούν περισσότερο για το πώς λειτουργούν τα στρατολογικά γραφεία, καθώς τον Απρίλιο εξέφρασαν ανάλογα παράπονα στον Ρώσο πρόεδρο 83.500 φορές. Στη συνέχεια, με βάση τον κατάλογο των υπηρεσιών, ακολουθεί η υπηρεσία στράτευσης (78.900) , η υπηρεσία μονίμων (75.600), η υπηρεσία αποζημιώσεων των μονίμων (67.700), η υπηρεσία αξιοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό (55.700) υπηρεσία αποζημιώσεων των βετεράνων (41.700), υπηρεσία αναζήτησης αιχμαλώτων και αγνοουμένων (41.700).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ιστότοπου, το υπουργείο Άμυνας δεν ανταποκρίνεται με προθυμία στα παράπονα αυτά. Από το 2016 μέχρι και πρόσφατα, έχει δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις μόνο για το 3% των παραπόνων, που έχουν διατυπωθεί σε αυτό το διάστημα.

Η εφημερίδα Novaya gazeta Europe έγραψε, ότι στρατεύσιμοι Μοσχοβίτες εξέφρασαν παράπονα για επιδρομές της αστυνομίας στα σπίτια τους, όπου αφού τους συνέλαβαν τους οδήγησαν στα στρατολογικά γραφεία απαιτώντας να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις. Οι ακτιβιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων επισημαίνουν, ότι η εξαναγκαστική μεταφορά στα στρατολογικά γραφεία και υποβολή σε ιατρικές εξετάσεις είναι παράνομες.

Οι συγγενείς των στρατιωτικών, που υπηρετούσαν στον πολεμικό πλοίο Moskva, είχαν δηλώσει ότι το υπουργείο Άμυνας δεν δίνει στοιχεία για τους αγνοούμενους. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, εξαιτίας της βύθισης της ναυαρχίδας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ένα μέλος του πληρώματος έχασε την ζωή του, ενώ 27 αγνοούνται. Παράλληλα η εφημερίδα Novaya Gazeta Europe κατάφερε να μιλήσει με την μητέρα ενός επιζήσαντα στρατεύσιμου. Η ίδια δήλωσε, ότι στο πολεμικό Moskva έχασαν την ζωή τους περίπου 40 μέλη του πληρώματος. Πηγή του ιστότοπου Meduza που πρόσκειται στην διοίκηση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας είχε δηλώσει, ότι στο πλοίο έχασαν την ζωή τους 37 άνθρωποι και στους 100 ανήλθαν οι τραυματίες.

Πηγές: Novayagazeta Europe, DW