Μετέτρεψαν σε μπαρ τον ναό της Αθηνάς στην Αττάλεια

Η βαρβαρότητα, η αμορφωσιά και το τουρκομπαρόκ, σε έναν συνδυασμό που σκοτώνει, ξαναχτύπησαν στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Οι τοπικές αρχές έδωσαν την άδεια να μετατραπεί ο αρχαιοελληνικός ναός της Αθηνάς σε μπαρ, όπως δείχνει και η φωτογραφία. Οι Τούρκοι ιδιοκτήτες ονόμασαν το αντιαισθητικό δημιούργημά τους «μπαρ Απόλλων».

Η υπεύθυνη αρχαιολογική αρχή της Αττάλειας, οι επιστήμονες της πόλης και κάποιοι μορφωμένοι άνθρωποι αντέδρασαν όταν πληροφορήθηκαν πως στις 2 Μαΐου έγιναν τα εγκαίνια του μπαρ. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω...

Οι ισλαμιστές του Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι αποφασίζουν και διατάζουν, έχουν εντελώς διαφορετική άποψη για την ιστορία, την αισθητική και τον πολιτισμό.

Η περιοχή ανασκαφής στον ναό της Αθηνάς βρίσκεται εντός ιδιωτικού χώρου. Κατά παράβαση κάθε λογικής αλλά και των αρχαιολογικών αρχών, η είσοδος του μπαρ διαμορφώθηκε με μετακίνηση αρχαίων ευρημάτων.

Αποθεώνοντας το δόγμα του τουρκομπαρόκ, οι ιδιοκτήτες τοποθέτησαν στην είσοδο ένα κόκκινο χαλί μήκους 10 μέτρων και ένα τραπέζι υποδοχής πελατών. Τοποθετήθηκε και ένα σύστημα ειδικού φωτισμού.
Κάποιοι τουρίστες που επισκέφθηκαν τον ναό της Αθηνάς είδαν το φωτισμένο κομμάτι της αρχαίας πόλης και υπέθεσαν, λογικά, πως επρόκειτο για μουσείο. Φτάνοντας στην είσοδο αντιλήφθηκαν πως ήταν νυχτερινό κέντρο. Προφανώς, ορισμένοι τουρίστες θα εξέφρασαν την απορία τους διότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «απομακρύνθηκαν» από σεκιουριτάδες. Επισημαίνεται πως η διεύθυνση υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Αττάλειας κατέθεσε μήνυση κατά των υπευθύνων.

Πηγή: zougla.gr