Μπρους Γουίλις: Πάσχει από αφασία και αποσύρεται στα 67 του από το σινεμά

Ο διάσημος ηθοποιός Μπρους Γουίλις διαγνώστηκε με αφασία, ανακοίνωσε η οικογένειά του στα social media. 

Ο 67χρονος ηθοποιός «αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα υγείας», μοιράστηκε η κόρη του Ρούμερ Γουίλις σε δήλωση της οικογένειας που δημοσιεύθηκε στο λογαριασμό της στο Instagram. Η αφασία «επηρεάζει τις γνωστικές του ικανότητες» πρόσθεσε στη δήλωση, και ως αποτέλεσμα της διάγνωσης ο Μπρους Γουίλις «εγκαταλείπει την καριέρα του, που σήμαινε τόσα πολλά γι’ αυτόν», είπε η οικογένεια. 

Η αφασία «συμβαίνει συνήθως ξαφνικά, μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή έναν τραυματισμό το κεφάλι», σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η οποία αναφέρει ότι η πάθηση μπορεί επίσης να εμφανιστεί σταδιακά «από έναν βραδέως αναπτυσσόμενο όγκο στον εγκέφαλο ή μια ασθένεια που προκαλεί προοδευτική, μόνιμη βλάβη». Η οικογένεια, ωστόσο, δεν αποκάλυψε την αιτία της αφασίας του Μπρους Γουίλις. 

Τα άτομα με αφασία βιώνουν αλλαγές στην ικανότητά τους να επικοινωνούν, σημειώνει η Mayo Clinic, και «μπορεί να μιλούν με σύντομες ή ημιτελείς προτάσεις, να σχηματίζουν προτάσεις που δεν έχουν νόημα, να αντικαθιστούν μια λέξη με μία άλλη ή έναν ήχο με έναν άλλον, να μιλούν με μη αναγνωρίσιμες λέξεις, να μην καταλαβαίνουν τη συζήτηση των άλλων ή να γράφουν προτάσεις που δεν έχουν νόημα».

Η αφασία μπορεί να παρουσιαστεί διαφορετικά σε άτομα, ανάλογα με το πού έχουν υποστεί εγκεφαλική βλάβη, δηλώνει η Αμερικανική Ένωση Ομιλίας-Γλώσσας-Ακοής (ASHA). Για παράδειγμα, η βλάβη στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου «μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα γλώσσας», ενώ η βλάβη στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα περιορισμένης προσοχής ή μνήμης.