Μεσαίωνας στην Κύπρο: Καταγγελίες για εξορκισμούς από ιερείς σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα

ΛΟΑΤΚΙ άτομα έχουν υποβληθεί σε ψυχοθεραπείες, ορμονοθεραπείες, αλλά ακόμη και εξορκισμούς. Το θέμα εξετάστηκε με αφορμή πρόταση νόμου, που προβλέπει φυλάκιση μέχρι 3 χρόνια στους παραβάτες.

Μεσαίωνας φαίνεται πως επικρατεί στην Κύπρο, όσον αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια συζήτησης της Επιτροπής Νομικών, όπου εξετάστηκε η ποινικοποίηση των θεραπειών μεταστροφής σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα, οι οποίες αποσκοπούν στην αλλαγή σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και της ταυτότητας φύλου ή/και της έκφρασης φύλου των ατόμων ακούστηκαν αποκρουστικές καταγγελίες.

Όπως δημοσιεύει το philenews.com, ΛΟΑΤΚΙ άτομα έχουν υποβληθεί σε ψυχοθεραπείες, ορμονοθεραπείες, ακόμη και εξορκισμούς. Το θέμα εξετάστηκε με αφορμή την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, προβλέποντας φυλάκιση μέχρι τρία χρόνια στους παραβάτες.


Οι καταγγελίες εμπλέκουν ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές, ιερείς και εναλλακτικούς θεραπευτές, που μετέρχονται τέτοιων μεθόδων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το philenews υπήρξαν καταγγελίες πως ιερείς προχωρούσαν σε εξορκισμούς ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, ενώ σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις, φέρεται να τούς οδηγούσαν σε ορμονοθεραπείες. Μαρτυρίες αναφέρουν πως κάποια άτομα προχώρησαν σε απόπειρα αυτοκτονίας.

Μέλη της Επιτροπής Νομικών χαρακτήρισαν «τρομερές» τις καταγγελίες, κάνοντας λόγο για «επαίσχυντες πράξεις», οι οποίες πρέπει άμεσα να εξεταστούν και να ληφθούν αποφάσεις. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, από πλευράς των εμπλεκόμενων φορέων τονίστηκε η αναγκαιότητα ψήφισης της συγκεκριμένης νομοθεσίας.

Η Βουλή δεν πρόκειται να επιτρέψει τον Μεσαίωνα στην Κύπρο ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, σημειώνοντας πως η συζήτηση θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της επόμενης συνεδρίας της Επιτροπής Νομικών, οπότε και θα κληθούν και εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Κύπρου.


Στην καταδίκη των συγκεκριμένων θεραπειών προχώρησε ο εκπρόσωπος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και Θεολόγος, Αντώνης Γεωργίου, εκφράζοντας την ελπίδα πως σύντομα θα απαγορευτούν. Παράλληλα, ερωτηθείς για τις καταγγελίες από τους δημοσιογράφους υποστήριξε ότι ιερείς παντρεύουν ομοφυλόφιλα άτομα και κατά τη διάρκεια της εξομολόγησής τους «να τα στέλνουν σε ενδοκρινολόγους για ορμονοθεραπεία».

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, ο οποίος ενέγραψε το θέμα, έκανε λόγο για «ψευδοθεραπείες μεταστροφής», στις οποίες υπόκεινται ΛΟΑΤΚΙ άτομα, σημειώνοντας πως είναι μία «βάναυση πρακτική», με σκοπό να εξαλειφθεί η σεξουαλική τους ταυτότητα. Είπε πως η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ βρίσκει θετική ανταπόκριση και πρέπει να προωθηθεί.

 Πηγή: www.rosa.gr