Πάνω από 3 εκατ. νήπια αντιμέτωπα με οξύ υποσιτισμό στο Αφγανιστάν

Δραματική είναι η κατάσταση όσον αφορά την πείνα και τις ελλείψεις σε βασικά τρόφιμα στο Αφγανιστάν, εξαιτίας τόσο της ακραίας ξηρασίας που έχει πλήξει τη χώρα τα περασμένα χρόνια, αλλά και των πολιτικών εξελίξεων. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ, σχεδόν 24 εκατ. άνθρωποι στην ασιατική χώρα, ή το 60% του πληθυσμού της, υποφέρουν από οξύ λιμό, ενώ εκτιμάται ότι 3,2 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών θα υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό μέχρι το τέλος του χρονιάς.

Το WFP ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται στα όρια του λιμού σε 43 χώρες έφτασε τα 45 εκατομμύρια από 42 πέρυσι, σημειώνοντας ότι το Αφγανιστάν έχει συμβάλει στην αύξηση αυτή.

 «Είναι κρίση, καταστροφή», δήλωσε στο Associated Press o διευθύνων σύμβουλος του Ντέιβιντ Μπίσλι, εξηγώντας ότι το WFP στέλνει μαζικά προμήθειες για να τραφούν οι άνθρωποι ενώ υπάρχει αγωνία για το τι θα γίνει τον χειμώνα, που είναι ιδιαίτερα βαρύς στο Αφγανιστάν, ενώ γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να συγκεντρωθούν τα 220 εκατ. δολάρια το μήνα που απαιτούνται για την επόμενη χρονιά.

Βασική αιτία για το πρόβλημα υποσιτισμού στο Αφγανιστάν, είναι η σοβαρή ξηρασία, αλλά όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν πια χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα. Η οικονομία της χώρας καταρρέει σταδιακά ήδη πολύ πριν καταλάβουν την εξουσία οι Ταλιμπάν, με την προηγούμενη κυβέρνηση να δυσκολεύεται σοβαρά να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Από τις 15 Αυγούστου και την κυριαρχία των Ταλιμπάν στη χώρα, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί καθώς η ρευστότητα είναι ελάχιστη έως μηδαμινή, καθώς οι ΗΠΑ και οι άλλες δυτικές χώρες σταμάτησαν να δίνουν οικονομική βοήθεια συνεπώς, η κυβέρνηση του Αφγανιστάν έμεινε ουσιαστικά χωρίς πόρους. Επίσης, οι Ταλιμπάν δεν έχουν πρόσβαση στα αποθέματα χρήματος του Αφγανιστάν που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού. Όλα αυτά καθιστούν αδύνατη την πληρωμή μισθοδοσίας για εκατομμύρια πολίτες.

Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, εκατοντάδες μονάδες υγείας και πρόνοιας σε όλη τη χώρα, ελλείψει χρημάτων και άλλων πόρων έχουν αναγκαστικά κλείσει, με αποτέλεσμα οικογένειες με παιδιά να μην έχουν τρόπο να εξασφαλίσουν τρόφιμα ή φροντίδα όταν υποσιτίζονται.