Διεθνείς αντιδράσεις για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ

Ανησυχία και σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου ότι οι ΗΠΑ διακόπτουν τις σχέσεις τους με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και η χρηματοδότηση θα στραφεί σε άλλους οργανισμούς.

Για «σοβαρό πισωγύρισμα» μιλάει το Βερολίνο, ενώ ο ΟΗΕ κάλεσε όλες τις χώρες να στηρίξουν τον ΠΟΥ, που ακόμα δεν έχει σχολιάσει την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε: «Ζητάμε συνεχώς από όλες τις χώρες να στηρίζουν τον ΠΟΥ».

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι ο ΠΟΥ απέτυχε να διαχειριστεί την υγειονομική κρίση που προκάλεσε ο νέος κορονοϊός, αποδίδοντας τις ενέργειες του Οργανισμού σε πιέσεις από το Πεκίνο. Ωστόσο, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση των ΗΠΑ, διότι σύμφωνα με απόφαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ το 1948, η χώρα «διατηρεί το δικαίωμα να αποχωρήσει από τον οργανισμό αφού τον ενημερώσει σχετικά ένα χρόνο νωρίτερα».

Οι ΗΠΑ οφείλουν στον ΠΟΥ αυτήν τη στιγμή περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια σε συνεισφορές, σύμφωνα με τον ιστότοπο του οργανισμού. Επίσης, η Ουάσινγκτον παρέχει αρκετά εκατομμύρια δολάρια ετησίως ως εθελοντική χρηματοδότηση προγραμμάτων του ΠΟΥ, όπως αυτά για την πολιομυελίτιδα, την ηπατίτιδα, τη φυματίωση και τον HIV.

Η Ε.Ε. καλεί τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της επανέλαβε την υποστήριξή της προς τον ΠΟΥ και κάλεσε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφασή τους να τερματίσουν την σχέση τους με τον Οργανισμό, λόγω του τρόπου που αντιμετώπισε την πανδημία του κορονοϊού.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Γιοζέπ Μπορέλ, έκαναν την έκκληση αυτή σε ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν σήμερα.

Όπως αναφέρουν, «ο ΠΟΥ πρέπει να συνεχίσει να μπορεί να ηγείται της διεθνούς αντίδρασης απέναντι στις πανδημίες, τις σημερινές και τις μελλοντικές. Για τον λόγο αυτόν, η συμμετοχή και η υποστήριξη όλων μας είναι απαραίτητη και απαιτούμενη. Απέναντι σε αυτήν την παγκόσμια απειλή, τώρα είναι η ώρα για ενισχυμένη συνεργασία και για κοινές λύσεις. Οι ενέργειες που αποδυναμώνουν τα διεθνή αποτελέσματα θα πρέπει να αποφεύγονται. Σε αυτό το πνεύμα, καλούμε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφασή που έχουν ανακοινώσει».

«Καθώς η διεθνής κοινότητα συνεχίζει την μάχη κατά της πανδημίας της COVID-19 ο κύριος στόχος για όλους είναι να σωθούν ζωές και να περιοριστεί η πανδημία. Η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει τον ΠΟΥ και έχει ήδη προσφέρει επιπλέον χρηματοδότηση».

«Σοβαρό πισωγύρισμα για την παγκόσμια υγεία»

Με ανάρτησή του στο Twitter, σε τρεις γλώσσες, γερμανικά, αγγλικά και γαλλικά, ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, δήλωσε ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ αποτελεί «σοβαρό πισωγύρισμα για την παγκόσμια υγεία» και υπογραμμίζοντας την ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις στον οργανισμό, τόνισε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει «να δεσμευθεί περισσότερο» μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να διακόψει τις σχέσεις της χώρας του με τον ΠΟΥ.

«Προκειμένου ο ΠΟΥ να έχει μέλλον, χρειάζεται να γίνουν μεταρρυθμίσεις», είπε και τόνισε ότι η ενίσχυση του ρόλου της Ε.Ε. στον Οργανισμό θα αποτελέσει μία από τις προτεραιότητες της χώρας του όταν αναλάβει την 1η Ιουνίου την εναλλασσόμενη προεδρία.

Αντιδράσεις και στις ΗΠΑ

Όταν ο Τραμπ ανακοίνωσε την αναστολή της χρηματοδότησης του οργανισμού τον προηγούμενο μήνα, δυτικοί διπλωμάτες είχαν σχολιάσει ότι αυτή η κίνηση βλάπτει περισσότερο πολιτικά τον ΠΟΥ από τα προγράμματά του, τα οποία έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί για φέτος. Ωστόσο, το ζήτημα αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο ΠΟΥ είναι μια πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ των χωρών», δήλωσε η Ντόνα ΜακΚέι, εκτελεστική διευθύντρια των Physicians for Human Rights. «Η αποχώρηση από αυτόν τον κρίσιμης σημασίας θεσμό εν μέσω μιας ιστορικής πανδημίας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους ανθρώπους τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε όλο τον κόσμο».

Από την πλευρά του, ο Άμες Α. Αντάλζα του Johns Hopkins Center for Health Security δήλωσε ότι ουσιαστικά η απόφαση του Τραμπ δεν θα επιφέρει μεγάλη αλλαγή στα προγράμματα του ΠΟΥ.

«Από συμβολική και ηθική άποψη είναι η λάθος κίνηση εν μέσω μιας πανδημίας και φαίνεται να έχει στόχο οι ΗΠΑ να αποποιηθούν των ευθυνών τους για όσα απέτυχαν να κάνουν και να κατηγορήσουν τον ΠΟΥ», είπε.

Μεγάλες ήταν οι αντιδράσεις και στο Δημοκρατικό Κόμμα, με τη βουλευτή Νίτα Λόουι να δηλώνει:

«Ο ΠΟΥ είναι το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησε του κόσμου για τις μολυσματικές ασθένειες. Τώρα, εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 Αμερικανούς, δεν είναι ώρα να θέσουμε τη χώρα σε περαιτέρω κινδύνους».

Επίσης, η Αμάντα Γκλάσμαν, αντιπρόεδρος του Κέντρου για τη Διεθνή Ανάπτυξη, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν ισχυρούς δεσμούς με τον ΠΟΥ και τώρα θα απολέσουν μεγάλο μέρος της επιρροής που είχαν στη διαμόρφωση της διεθνούς πολιτικής υγείας και έρευνας.

Και η πρώην αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μπεθ Κάμερον, έγραψε στο Twitter:

«Δεν υπάρχουν αρκετές λέξεις για να περιγράψει κανείς πόσο θα ζημιωθούν οι ΗΠΑ, οι διεθνείς σύμμαχοί μας και η ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε τον νέο κορονοϊό, που συνιστά απειλή για την εθνική και την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».