Μαζική γιορτή την 50ή ημέρα της εξέγερσης στη Χιλή

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στο Σαντιάγο, την 50ή ημέρα των μαζικών κινητοποιήσεων, που δεν αποκλιμακώνονται στη Χιλή, εναντίον των ανισοτήτων που βασιλεύουν στη χώρα όπου η οικονομία ανθεί ενώ το κράτος έχει παραχωρήσει σχεδόν εξ ολοκλήρου τους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και των κοινωνικών ασφαλίσεων στον ιδιωτικό τομέα. 

Όπως κάθε Παρασκευή από τη 18η Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε η εξέγερση με αφορμή την απόφαση για αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό της πρωτεύουσας τις ώρες αιχμής που μπήκε στο συρτάρι μερικές ημέρες αργότερα, χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, με την ατμόσφαιρα να θυμίζει γιορτή, με τραγούδια, χορούς, τρομπέτες και ταμπούρλα.

Οι συγκεντρωμένοι ξεδίπλωσαν μια τεράστια σημαία της Χιλής πάνω στην οποία είχε ζωγραφιστεί ένα κλειστό μάτι, σύμβολο των περίπου 300 ανθρώπων που έχουν υποστεί σοβαρούς οφθαλμικούς τραυματισμούς από τις επεμβάσεις των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Συνολικά τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, άλλοι περίπου 5.000 έχουν τραυματιστεί και η οικονομία έχει υποστεί βαρύ πλήγμα, με τη δραστηριότητα να συρρικνώνεται τον Οκτώβριο κατά 3,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με υπολογισμούς της κεντρικής τράπεζας και της κυβέρνησης.

AP Photo/Fernando Llano

Για να κατευνάσει το κύμα διαδηλώσεων, άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ιστορία της Χιλής, ο δεξιός πρόεδρος ανακοίνωσε πως βάζει πάνω στο τραπέζι 5,5 δισεκ. δολάρια για να τονώσει την οικονομία αναγγέλοντας επίσης αύξηση των συντάξεων, έως και κατά 50% για ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων, καθώς κι ένα έκτακτο επίδομα που θα λάβουν περίπου 1 εκατομμύριο οικογένειες.

Όμως, οι Χιλιανοί δεν πείθονται και βγαίνουν καθημερινά στο δρόμους ζητώντας νέο Σύνταγμα, σε αντικατάσταση αυτού που συντάχθηκε επί των ημερών της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγούστο Πινοσέτ.

«Οι πλούσιοι και ισχυροί έριξαν την πρώτη πέτρα»

Για τη συντριπτική πλειοψηφία, ο θυμός για τον κοινωνικό αποκλεισμό εκφράζεται χωρίς βία. Όμως ορισμένοι διαδηλωτές, εξοργισμένοι από τις διακρίσεις και την ανισότητα, πιστεύουν ότι η χρήση βίας θα αναγκάσει την κυβέρνηση και τις ελίτ να ακούσουν. Άλλωστε, συχνά οι ειρηνικές διαδηλώσεις καταλήγουν αναπόφευκτα σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας με τις εικόνες άγριας αστυνομικής καταστολής να κάνουν το γύρο του κόσμου.

Ως αποτέλεσμα πολλοί πολίτες θεωρούν ότι η δημόσια ασφάλεια είναι εκτός ελέγχου. Το αίσθημα αυτό ένιωσαν αρκετοί στα τέλη του περασμένου μήνα, όταν ο Πίνερα απευθύνθηκε στο έθνος, λέγοντας ότι έστειλε ένα επείγον νομοσχέδιο στο Κογκρέσο με το οποίο ζητάει να επιτρέπεται στον στρατό να προστατεύει βασικές εγκαταστάσεις και αστυνομικούς σταθμούς χωρίς να χρειάζεται η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

«Συσσωρεύστε την οργή», λέει ένα μήνυμα, «συνεχίστε μέχρι να γίνει η αξιοπρέπεια φυσιολογική», λέει ένα άλλο, «να κάνετε τους πλούσιους να τρέμουν» ένα τρίτο.

«Οι ειρηνικοί διαδηλωτές εδώ 30 χρόνια δεν έχουν επιτύχει τίποτα», δήλωσε στο Al Jazeera ένας διαδηλωτής, ένας 25χρονος πατέρας που είχε μόλις χάσει τη δουλειά του ως βοηθού λογιστή. «Πρέπει να ταρακουνήσουμε την ελίτ από την άνεση και να αισθανθούν φόβο, για να τους αναγκάσουμε να αναλάβουν δράση» πρόσθεσε η σύντροφός του.

AP Photo/Fernando Llano

«Οι πλούσιοι και ισχυροί είναι αυτοί που έριξαν την πρώτη πέτρα, μας περιφρονούν, μας αφήνουν χωρίς την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη, αυτό είναι πολύ πιο βίαιο από το να καταστρέψουμε ένα λεωφορείο, να ρίξουμε πέτρες ή να γράψουμε γκράφιτι σε έναν τοίχο» σημείωσε.

Το ζευγάρι περιγράφει τον εαυτό του ως «ριζοσπαστικούς αντιπάλους του συστήματος» και επιμένουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αριστερή ή την δεξιά ιδεολογία. Και υπογραμμίζουν ότι δεν κάνουν πολιτική όσοι  ρίχνουν πέτρες και μολότοφ στην αστυνομία ή βοηθούν στη διανομή από τη λεία λεηλατημένων σούπερ μάρκετ.

«Δεν ζητάμε τα κοσμήματά τους ή το χρυσό, μόνο βασικά πράγματα όπως ένα αξιοπρεπές εισόδημα για τους εργαζόμενους» εξηγεί η Μαρία. «Όταν βλέπω τη μητέρα μου να παίρνει τους παππούδες μου στο νοσοκομείο χωρίς να μπορεί να θεραπεύσει, όταν βλέπω τις τεράστιες διαφορές στο βιοτικό επίπεδο μεταξύ εκείνων που ζουν στις παραγκουπόλεις και εκείνων που ζουν σε όαση, εξοργίζομαι. Πρέπει να δουλεύουμε τρεις φορές σκληρότερα για ψίχουλα» συμπλήρωσε.
Πηγή ΕΦΣΥΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54