Στις κάλπες σήμερα Κυριακή 7 Οκτωβρίου η Βραζιλία για τις Προεδρικές εκλογές – Φαβορί ο ακροδεξιός Ζαΐρ Μπολσονάρου

Τον αποκαλούν «Βραζιλιάνο Τραμπ» και πιθανότατα θα είναι ο νέος ηγέτης της μεγαλύτερης σε έκταση και πληθυσμό χώρας της Λατινικής Αμερικής, που ψηφίζει σήμερα Κυριακή για πρόεδρο. Ο ακροδεξιός, πρώην λοχαγός, Ζαΐρ Μπολσονάρου, υπόσχεται να επιβάλει τον νόμο και την τάξη, και το σύνθημά του φαίνεται να κερδίζει τους ψηφοφόρους.

Θύμα δολοφονικής απόπειρας

Σε κλίμα αβεβαιότητας και πόλωσης, οι Βραζιλιάνοι επιλέγουν τον καινούριο τους πρόεδρο, ελπίζοντας να βγάλει τη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής από τη δίνη του δημοσιονομικού χάους και των σκανδάλων.

Φαβορί, για τον πρώτο γύρο, ο ακροδεξιός, νοσταλγός της δικτατορίας, Ζαΐρ Μπολσονάρου που έχει διχάσει τους Βραζιλιάνους με τις ακραίες απόψεις του.

Σε συνέντευξή του το 1999 ο Μπολσονάρου είχε σοκάρει την κοινή γνώμη λέγοντας πως έπρεπε να επιστρέψει η δικτατορία στη χώρα – και εάν κάποιοι 30.000 αθώοι πολίτες έχαναν τη ζωή τους, μικρό το κακό.

Ο απόστρατος λοχαγός του στρατού, που δηλώνει επίσης κατά των μαύρων, των γυναικών και των ομοφυλόφιλων, έχει τη στήριξη των υπερσυντηρητικών ευαγγελιστών, των πιο εύπορων και μορφωμένων ψηφοφόρων, αλλά και αυτών που είναι υπέρ της εκμετάλλευσης της γης του Αμαζονίου. Στις προεκλογικές του υποσχέσεις, η βελτίωση της οικονομίας και η μείωση της εγκληματικότητας.

Ο Μπολσονάρου, που πριν ένα μήνα είχε μαχαιρωθεί κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης, δεν συμμετείχε στο ντιμπέιτ των υποψηφίων.

Ωστόσο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του δίνουν προβάδισμα 36,7% έναντι 24% του αντιπάλου του Φερνάντου Χαντάντ του αριστερού Κόμματος των Εργαζομένων, που διαδέχθηκε τον πρώην προέδρο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή για διαφθορά.


ΠΗΓΉ ΕΡΤ, ΑΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54