Κάθειρξη 10 ετών στον πρώην πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ Ελίας Αντόνιο Σάκα για διαφθορά

Ο Ελίας Αντόνιο Σάκα, ο συντηρητικός πρώην πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ (2004-2009), καταδικάστηκε την Τετάρτη από δικαστήριο να εκτίσει ποινή 10 χρόνων κάθειρξης και να επιστρέψει στο δημόσιο ένα ποσό ύψους 260,7 εκατ. δολαρίων, μετά την παραδοχή της ενοχής του στις κατηγορίες της κατάχρησης δημοσίων κεφαλαίων ύψους 301 εκατομμυρίων δολαρίων και περί νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα επί των ημερών του στην εξουσία.

Ο Σάκα, 53 ετών, ομολόγησε την ενοχή του τον περασμένο μήνα, με αντάλλαγμα να του επιβληθεί μειωμένη ποινή. Το κατηγορητήριο που αντιμετώπιζε επέσυρε έως και 25 χρόνια κάθειρξη.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, εισαγγελείς ανέφεραν ότι Σάκα διασπάθισε κεφάλαια από τα δημόσια ταμεία τόσο για τον εαυτό του όσο και για άλλους, μεταξύ άλλων καταχρώμενος 7 εκατ. δολάρια προκειμένου να διατεθούν για την διαφημιστική προβολή του κόμματός του τότε, της δεξιάς Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Συμμαχίας (ARENA).

Του επιβλήθηκε ποινή πέντε ετών φυλάκισης για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και άλλων πέντε για κατάχρηση.

Καταδικάστηκαν ακόμη έξι πρώην κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης του Σάκα σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης που κυμαίνονται από 3 ως 16 έτη για τη συμμετοχή τους στο κύκλωμα διαφθοράς.

Ο πρώην πρόεδρος είχε συλληφθεί μέσα σε πολυτελές εστιατόριο, στη γαμήλια δεξίωση ενός από τους γιους του, τον Οκτώβριο του 2016. Αναμένεται κατά συνέπεια να εκτίσει άλλα οκτώ χρόνια κάθειρξης.

Είναι η πρώτη φορά που πρώην αρχηγός του Κράτους του Ελ Σαλβαδόρ καταδικάστηκε «για εγκλήματα διαφθοράς», τόνισε η γενική εισαγγελία σε ανακοίνωσή της.

Ο διάδοχος του Σάκα στην προεδρία, ο Μαουρίσιο Φούνες, ζει αυτοεξόριστος στη Νικαράγουα από τον Σεπτέμβριο του 2016, καθώς αντιμετωπίζει επίσης ποινική δίωξη για διαφθορά. Φέρεται να είχε καταχραστεί χρήματα από τα δημόσια ταμεία για να καλύψει δαπάνες για ταξίδια, νοσοκομειακή περίθαλψη, την ανακαίνιση ενός σπιτιού και άλλα.

Ο πρώην πρόεδρος Φούνες (2009-2014) καταγγέλλει από την πλευρά του ότι είναι θύμα πολιτικού διωγμού που ενορχήστρωσαν επιχειρηματίες και συντηρητικοί αντίπαλοί του.


ΑΠΕ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54