Σπουδαία ανακοίνωση της NASA: Βρέθηκαν πιθανοί κατοικήσιμοι πλανήτες

Tου Μιχάλη Πολυχρόνη

      Η συνέντευξη τύπου έλαβε χώρα στις 8 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος). Είχε προηγηθεί αρκετή διαφήμιση το προηγούμενο διάστημα για μια εξαιρετικά σημαντική ανακοίνωση της Αμερικάνικης Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) και ίσως το σημερινό απόγευμα μείνει ιστορικό στην επιστήμη του Διαστήματος. Ένα νέο ηλιακό σύστημα δεν είναι κάτι καινούριο στην ανάλογη εξερεύνηση. Όμως ποτέ δεν βρέθηκε η ανθρωπότητα μέχρι τώρα τόσο κοντά στην πιθανή ύπαρξη βιώσιμου περιβάλλοντος έξω από την Γη μας. Ίσως λοιπόν ο Trappist-1, το νέο άστρο να περιέχει πλανήτες που να είναι ''αδέλφια'' της Γης.
     Το νέο λοιπόν άστρο βρίσκεται μόλις 39 έτη φωτός μακριά από τη Γη και περιλαμβάνει επτά πλανήτες που έχουν μέγεθος που πλησιάζει αυτό της Γης. Οι έξι εσωτερικοί βρίσκονται σε μιά εύκρατη ζώνη όπου οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 0 - 100C! Απ' αυτούς πιστεύεται ότι τρεις θα μπορούσαν να έχουν ωκεανούς, αυξάνοντας την πιθανότητα ύπαρξης ζωής. Το ρομποτικό τηλεσκόπιο του John Moores University του Λίβερπουλ έπαιξε σημαντικό ρόλο σ' αυτήν την ανακάλυψη αφού βοήθησε να εντοπιστούν οι πλανήτες καθώς περνούσαν μπροστά από το άστρο τους. Το τηλεσκόπιο είναι εγκατεστημένο στην La Palma των Καναρίων Νήσων.
     Το άστρο Trappist-1 είναι ένας αρκετά ψυχρός ερυθρός νάνος με μέγεθος το 8% του ήλιου μας και λίγο μεγαλύτερο του πλανήτη Δία, ενώ η φωτεινότητά του είναι μόλις το 0,05% της φωτεινότητας του Ήλιου. Η NASA θεωρεί ότι το εν λόγω σύστημα εξωπλανητών θα αποτελέσει τον κύριο στόχο του υπό κατασκευή νέου διαστημικού τηλεσκοπίου της ''Τζέημς Γουέμπ''. Οι πλανήτες διαγράφουν μια πλήρη τροχιά γύρω από τον ''Ήλιο'' τους (η διάρκεια του έτους τους) σε μιάμιση ως 13 γήϊνες μέρες. Αν και βρίσκονται πιό κοντά στο άστρο τους απ' ότι η Γη στον Ήλιο, δεν ψήνονται απ' αυτό επειδή το Trappist-1 είναι ένα πολύ πιό ψυχρό άστρο, άρα εκπέμπει λιγότερη ακτινοβολία.
     Ένας νέος στόχος για την εξερεύνηση του Διαστήματος μόλις μπήκε σε ''τροχιά''!
     Εδώ και το πανοραμικό βίντεο της NASA για να περιηγειθήτε τους νέους ''αδελφούς'' πλανήτες της Γης: https://www.youtube.com/watch?v=o2MgG6KhO1E
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23/02/2017 - 00:54