φωτογραφία Reuters

Ισπανία: Κρίσιμο τεστ οι τοπικές εκλογές στην Ανδαλουσία

Στις κάλπες προσέρχονται 6,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Ανδαλουσία της Ισπανίας, ποσοστό 20% του συνόλου των Ισπανών με δικαίωμα ψήφου, για την ανάδειξη της τοπικής κυβέρνησης.
Οι σημερινές τοπικές εκλογές αναμένεται ότι θα αποτελέσουν την πρώτη κρίσιμη δοκιμασία για δύο νέα κόμματα -το Podemos και το Ciudadanos- έπειτα από τις αδυναμίες του δικομματικού συστήματος που επικρατούσε μέχρι σήμερα στη χώρα οι οποίες ήρθαν στην επιφάνεια εξαιτίας της σοβαρής οικονομικής και πολιτικής κρίσης.

Με τις βουλευτικές εκλογές να αναμένονται πριν από το τέλος του χρόνου, τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές τον Μάιο και τις τοπικές εκλογές στην Καταλονία τον Σεπτέμβριο, οι εκλογές στην Ανδαλουσία θεωρούνται τεστ για την έκφραση του κύματος της δυσαρέσκειας στην Ισπανία.

Η προεκλογική εκστρατεία των δύο νέων κομμάτων έχει επικεντρωθεί στη διαφθορά στους κόλπους του Σοσιαλιστικού κόμματος, το οποίο έχει την περιφερειακή διακυβέρνηση και του Λαϊκού Κόμματος (PP), που κυβερνά σε εθνικό επίπεδο καθώς και στην αναποτελεσματικότητα της πολιτικής τους ως προς την αντιμετώπιση της αυξανόμενης φτώχειας και της ανισότητας.

Στην Ανδαλουσία, την πολυπληθέστερη περιοχή της Ισπανίας, τουλάχιστον ένας στους τρεις είναι άνεργος -δηλαδή περισσότερο από τον εθνικό μέσο όρο του ενός στους τέσσερις.

Οι Σοσιαλιστές και το PP έχουν από την πλευρά τους επικεντρώσει την προεκλογική τους εκστρατεία στους κινδύνους που εγκυμονεί μία πιθανή εκλογή νέων πολιτικών, τους οποίους κατηγορούν ότι δίνουν υποσχέσεις στους ψηφοφόρους, αλλά δεν τις τηρούν.

Από τις εκλογές δεν αναμένεται να αναδειχθεί αυτοδύναμο κάποιο κόμμα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, γεγονός που θα οδηγήσει υποχρεωτικά σε συμφωνίες μεταξύ των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, κάτι που σύμφωνα με το Reuters αποτελεί ένδειξη του τι πρόκειται να συμβεί σε εθνικό επίπεδο στο τέλος του χρόνου.

Οι δημοσκοπήσεις ευνοούν τους Σοσιαλιστές, εμφανίζουν το Λαϊκό Κόμμα να χάνει έδαφος, ενώ οι Podemos έρχονται στην τρίτη θέση και οι Ciudadanos στην τέταρτη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 22/03/2015 - 20:25