Ο επικεφαλής του Podemos είπε πως το πρόγραμμα του σχηματισμού του έχει εξελιχθεί εδώ και μερικούς μήνες, καθώς το ενδεχόμενο να φθάσει στην εξουσία δεν είναι πλέον μια ψευδαίσθηση. Φωτογραφία REUTERS/SUSANA VERA

Podemos: Μπορούμε να γίνουμε η κύρια δύναμη αντιπολίτευσης

Ο γενικός γραμματέας του «Podemos» Πάμπλο Ιγκλέσιας σε συνέντευξή του στην El Pais, δήλωσε πεπεισμένος πως το κόμμα του μπορεί να αντικαταστήσει στην Ισπανία τους σοσιαλιστές ως κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης.

Ο Ιγκλέσιας αναφέρει πως «το σενάριο που αρχίζει να δημιουργείται για τις γενικές εκλογές (του Νοεμβρίου 2015) δείχνει ότι θα υπάρχουν δύο επιλογές: να συνεχίσουμε με το PP (το δεξιό κυβερών Λαϊκό Κόμμα) ή να επιλέξουμε την πολιτική αλλαγή που ενσαρκώνεται από το Podemos».

Το Podemos, το οποίο ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2014 και προέκυψε από το κίνημα των Αγανακτισμένων που ήταν αντίθετο στην πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ισπανία αφότου έσκασε η φούσκα της αγοράς ακινήτων το 2008, έχει εκλέξει έκτοτε πέντε βουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο. Κατάφερε να ανέβει στις δημοσκοπήσεις, περνώντας μάλιστα μπροστά από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας (PSOE) και καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση ακριβώς πίσω από το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα.

Ο αρχηγός του PSOE Πέδρο Σάντσεθ «είναι χαμένος, αμφιβάλλει για το πρόγραμμά του», λέει ο Ιγκλέσιας, ο οποίος δεν απορρίπτει πάντως μια συμμαχία με το σοσιαλιστικό κόμμα «αν αυτό πραγματοποιήσει μια στροφή 180 μοιρών, παραδεχθεί πως έκανε λάθος, πως οι πολιτικές της λιτότητας ήταν ένα σφάλμα (...) αν αποδεχθεί πως στη χώρα αυτή μπορούμε να μιλήσουμε για αναδιάρθρωση του χρέους».

Ο επικεφαλής του Podemos είπε εξάλλου πως το πρόγραμμα του σχηματισμού του έχει εξελιχθεί εδώ και μερικούς μήνες, καθώς το ενδεχόμενο να φθάσει στην εξουσία δεν είναι πλέον μια ψευδαίσθηση.

Έτσι σε δύο σημεία του προγράμματός του, τη συνταξιοδότηση στην ηλικία των 60 ετών και την εξασφάλιση ενός εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος, παραδέχεται πως οι οικονομολόγοι που συμβουλεύθηκε θεωρούν πως δεν μπορεί να εφαρμοσθούν από τη μια μέρα στην άλλη.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο