Η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη

«Δεν φοβίζει τόσο μια πιθανή νίκη το Βερολίνο. Ο κυβερνητικός συνασπισμός χαιρετίζει τους μετριοπαθείς τόνους. Οι οικονομολόγοι θεωρούν μερικές απαιτήσεις δικαιολογημένες», τονίζεται σε σημερινό άρθρο-απάντηση στην επιστολή Τσίπρα που δημοσίευσε χθες η εφημερίδα Handelsblatt .

Παράλληλα, όλο και περισσότερα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με δηλώσεις τους, βάζουν τέλος στα σενάρια τρόμου, που προωθεί η συγκυβέρνηση του μνημονίου.

Ο Τζιάνι Πιτέλα, ΠρόεδροςτωνΣοσιαλιστώνκαι ΔημοκρατώνστοΕυρωκοινοβούλιο, σε συνέντευξη του στην EurActiv δήλωσε:

«Η Ελλάδα είναι ουσιαστικό μέρος της ΕΕ και της ευρωζώνης. Δεν βλέπω κανέναν κίνδυνο Grexit (…) Η Συνθήκη είναι σαφής: η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι αμετάκλητη».

Ο Φίλιπ Λάμπερτς, συμπρόεδρος της Ευρωομάδας των Πρασίνων σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση του με τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη τόνισε: «Μετά από πέντε χρόνια μιας οδυνηρής και μονομερούς πολιτικής, η Ελλάδα χρειάζεται αλλαγή. Είναι ανάγκη να υπάρξει μια στροφή από τη λιτότητα προς μια βιώσιμη ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον. Είναι επείγον να υπάρξουν λύσεις σε πολιτικό επίπεδο προκειμένου το ελληνικό δημόσιο χρέος να γίνει βιώσιμο».

«Η Ιρλανδία φαίνεται να στηρίζει τη διάσκεψη για το ελληνικό χρέος» αναφέρει σημερινό δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη ευρωπαϊκής ενημέρωσης euobserver.com, όπου επισημαίνεται ότι ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν φέρεται, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Irish Times, να δήλωσε σε συνάντηση Ιρλανδών πρέσβεων στο Δουβλίνο ότι δεν απορρίπτει την ιδέα μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, στην οποία θα συζητηθεί το ελληνικό, το ιρλανδικό, το ισπανικό και το πορτογαλικό χρέος.

Ο Μαρσέλ Φράτσερ σε άρθρο του στον Spiegel τονίζει: «Μόνο όποιος παρουσιάζει ανάπτυξη θα πρέπει να πληρώνει τόκους».

«Μια πιθανή έξοδος χώρας από το ενιαίο νόμισμα θα είναι μια κρίσιμη στιγμή για το ευρώ: θα δείξει ότι η νομισματική ένωση μπορεί είναι διασπάσιμη και όχι μη αναστρέψιμη». «…το ενδεχόμενο ενός Grexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες πιέσεις στις αγορές και έναν νέο κύκλο ύφεσης στην Ευρωζώνη», επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Ο Κρίστιαν Κοισνίγκ, καθηγητής Δημοσιονομικών στο Πανεπιστήμιο του Σαιντ Γκάλεν και πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου Υψηλών Μελετών θεωρεί αναπόφευκτο ένα ακόμη κούρεμα του ελληνικού χρέους. «Οτιδήποτε άλλο θα ισοδυναμούσε με αναβολή της χρεοκοπίας».

Ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, εισηγητής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU για θέματα κρατικού προϋπολογισμού επισημαίνει: «…οι πιστώτριες χώρες θα ξεκινήσουν συνομιλίες με οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Ελλάδα».

Τέλος η Unicredit σηεμίωσε ότι: «Εφόσον η Ελλάδα αποκτήσει μια αριστερή κυβέρνηση, ικανή να συνομιλήσει με Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, η θέση της χώρας μέσα στο ευρώ θα καταστεί αυτόματα ασφαλής».

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54